Ce spun elevii despre cerinţele pe texte din Ioan Slavici şi Tudor Opriş (galerie foto + document)

evaluare_nationala_1.jpgEmoţii mari pentru absolvenţii de gimnaziu, care au susţinut ieri primul examen de evaluare naţională, la limba şi literatura română, proba scrisă. Însoţiţi de părinţi sau bunici, elevii s-au prezentat la ora 8.30 la unităţile de învăţământ pentru a intra în sălile de examen. Gimnaziile au avut grijă să pregătească din timp sălile în care s-a susţinut examenul, în sensul că acestea au fost adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. De asemenea, au fost eliminate materialele didactice care i-ar fi putut influenţa pe elevi în elaborarea lucrărilor scrise. „Înarmaţi" doar cu un pix, elevii au intrat la examen, fiind avertizaţi de profesori că pătrunderea în sală cu materiale ajutătoare, gen telefon, este strict interzisă, elevii riscând eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrare. În timp ce copiii scriau de zor în sălile de examen, părinţii, ignorând ploaia de afară, i-au aşteptat cu sufletul la gură. „Sper să se descurce, mai ales ca a făcut jumătate de an meditaţii şi la română, şi la matematică", ne-a povestit mama unei eleve de la Liceul Teoretic Ovidius. La evaluarea naţională s-au înscris 7.189 de absolvenţi de şcoală generală din judeţul Constanţa.

Basmul le-a dat bătaie de cap absolvenţilor de gimnaziu

IMG_9286.jpgRevenind la prima probă - limba şi literatura română, menţionăm că Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute. Elevii au avut de rezolvat subiectul numărul şapte. Astfel, la subiectul numărul 1, au avut de tratat un text din „Rodul tainic" de Ioan Slavici şi de rezolvat elemente de sintaxă şi morfologie. Totodată, candidaţilor li s-a cerut să numească două moduri de expunere utilizate şi să descrie în cinci rânduri semnificaţia unei fraze. La punctul b. al subiectului 1, absolvenţii au avut de scris o compunere din 10-15 rânduri, în care să argumenteze că textul citat este dintr-un basm. La cel de-al doilea subiect, candidaţilor li s-a dat textul „Enciclopedia lumii vii" de Tudor Opriş, fiindu-le prezentate mai multe cerinţe. Ei au mai avut de elaborat o compunere de 10-15 rânduri în care să descrie un tablou de natură şi să prezinte caracterul tabloului (real sau imaginar), folosind un limbaj expresiv în descrierea acestuia. De asemenea, au avut de respectat la compunere limita de spaţiu indicată şi de redactat un conţinut adecvat cerinţei formulate. „A fost simplu, am ieşit primul din sală. Sper să iau o notă mare", ne-a povestit Costin, un elev de la Colegiul Naţional Pedagogic. Alţi elevi nu au fost atât de entuziasmaţi. „Nu m-am aşteptat să ne cadă basmul. Mie mi s-a părut greu. Am scris câte ceva, sper să iau măcar un şase", s-a plâns Alina, o elevă de la Liceul Teoretic Ovidius.

Proba la matematică, mâine

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua astăzi cu proba la limba şi literatura maternă, iar mâine cu proba la matematică. Afişarea primelor rezultate este programată vineri, până la ora 14.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00 - 18.00, pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 25 şi 26 iunie. Afişarea rezultatelor finale va avea loc în data de 27 iunie. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a. Evaluarea naţională se desfăşoară anual, într-o singură sesiune.

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Evaluarea Națională, în atenția ministrului Educației! Ce soluție a fost găsită pentru diferențele de notare la grile

21 Apr 2024 525

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 700

Guvernul RomânieiExcelență și plusvaloare prin formare, oferta Institutului Național de Administrație pentru anul 2024

25 Mar 2024 347

Dezastru la simularea examenului de Bacalaureat! Aproximativ 35% dintre candidați nu au reușit să ia măcar nota 5 la Limba și Literatura Română

15 Mar 2024 827

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1640

Simularea Evaluări Naționale 2024 Ierarhia școlilor din județul Constanța în funcție de media probelor. Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân“, în fruntea clasamentului

04 Mar 2024 3235

Coaliția pentru educație cere o revizuire a proceselor de învățare și evaluare, în contextul rezultatelor slabe la simulare

27 Feb 2024 437

Un nou pas în proiectul „Înființare centru integrat de colectare separată prin aport voluntar în municipiul Constanța“

26 Feb 2024 1054

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 911

Știri Constanța Concursul „Pontus Euxinus” la Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" (GALERIE FOTO)

11 Feb 2024 838

Primăria Municipiului Tulcea premiază performanțele elevilor și sportivilor

07 Feb 2024 784

IPJ Brăila Acțiuni pentru siguranța cetățenilor

07 Feb 2024 425

Simularea pentru Evaluarea Națională 2024 începe azi. Câți elevi s-au înscris la Constanța

05 Feb 2024 826

Elevii de clasa a VIII-a susțin simularea națională pentru Evaluarea Națională 2024

02 Feb 2024 889

ANOFM A lansat cea mai amplă platformă de monitorizare, anticipare și corelare a cererii cu oferta de pe piața muncii din România

20 Dec 2023 690