Colegiul Medicilor din România trage un semnal de alarmă asupra scăderii bugetului pentru serviciile medicale




 
  • Colegiul Medicilor din România a apreciat, joi, iniţiativa de deblocare a angajărilor în domeniul medical, însă a atenţionat asupra „scăderii" bugetului pentru serviciile acordate, pledând, totodată, pentru o reformă structurală a sistemului de sănătate planificată riguros, potrivit Agerpres.

„Deşi, în ansamblu, bugetul alocat Sănătăţii în 2024 este mai mare, în comparaţie cu execuţia precedentă, resursele financiare prevăzute reflectă o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate şi stomatologie. Mai exact, creşterea se referă la totalul cheltuielilor sistemului, inclusiv creşterea salariilor şi la finanţarea măsurilor cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Astfel, încadrarea în limitele bugetare stabilite va fi realizată prin scăderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, preponderent în segmentele precizate. Această scădere este evidenţiată în mesajul transmis astăzi de Casa Naţională de Sănătate: pentru punctul per capita, se stabileşte valoarea de 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară, 6,2 lei, iar pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, 3,3 lei", a transmis CMR, într-un comunicat remis presei.


Potrivit Colegiului Medicilor, această situaţie are consecinţe „grave" asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei.

În opinia organizaţiei, „sunt încălcate obligaţiile asumate de autorităţi, în mod repetat şi în diverse forme", atât faţă de partenerii europeni, cât şi faţă de corpul medical, prin acordurile şi contractele negociate şi încheiate în anul 2023.


„Colegiul Medicilor din România apreciază iniţiativa de deblocare a angajărilor în domeniul Sănătăţii şi Asistenţei Sociale, cu următoarele precizări, care fac referire la afirmaţiile care au însoţit prezentarea acestei decizii, în cadrul şedinţei de Guvern de astăzi, 11 ianuarie: fiecare spital, indiferent de dimensiune sau de locul unde este amplasat, deserveşte o comunitate şi este important pentru pacienţii săi. Evaluarea 'importanţei' unui spital trebuie să ţină cont de necesităţile specifice ale comunităţii şi de capacitatea acestuia de a oferi servicii medicale de calitate. În acest context, Colegiul Medicilor din România susţine necesitatea unei reforme structurale a sistemului de sănătate, temă ce revine periodic în discuţie, însă fără să se înregistreze un progres real. Un astfel de proces complex trebuie planificat riguros, ţinând cont de nevoile populaţiei, dar şi de experienţa şi expertiza profesioniştilor din domeniu", se explică în comunicat.


Conform CMR, este important să se acorde o remuneraţie „corectă, echitabilă şi predictibilă" medicilor care desfăşoară activităţi în sistemul de sănătate. Plata „pe liste", respectiv per capita, este menită să încurajeze accesul populaţiei la îngrijirea medicală primară, ca parte a bazei sistemului medical din România, iar modificarea acestui mecanism trebuie să fie atent evaluată, „în contextul unui sistem sanitar subfinanţat şi al nevoii de a asigura acces şi îngrijire medicală fiecărui pacient, corelat cu un mecanism adecvat de remuneraţie a serviciilor medicale oferite", se mai arată în comunicatul Colegiului Medicilor.

Citește și
Peste 7600 de posturi vacante în domeniul sănătații și asistenței sociale

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Medicii de familie din județul Tulcea se pregătesc de protest

17 Jan 2024 668

Colegiul Medicilor Constanța solicită revenirea cel puțin la nivelul anterior al bugetului dedicat cabinetelor medicale

17 Jan 2024 746

Colegiul Medicilor din România „Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei resursei umane din sănătate“

10 Jan 2024 810

Ministerul Sănătății Ședință cu conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi Români! Iată ce vor discuta

07 Jul 2023 874

„Mi-am dat seama că e toate trei proaste“ Condamnarea definitivă pentru „Dr. Lana“, care a operat și la Constanța! (MINUTA)

02 Jun 2023 7583

Cu sprijinul Armonia Group Asociația Pangeea organizează Cursul de Educație Medicală Continuă

28 Apr 2023 1272

Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea numărului de locuri la rezidenţiat

26 Nov 2022 1279

Doi cunoscuți doctori din Constanța, proces împotriva Colegiului Medicilor. A fost primul termen!

10 Jun 2022 4866

Doi cunoscuți medici ginecologi din Constanța, la judecată cu Colegiul Medicilor din România. Când începe procesul!

29 Apr 2022 7331

„Nu vă pot declara nimic“ Dr. Ciornei și dr. Buda, din Constanța, au dat în judecată Colegiul Medicilor din România

25 Feb 2022 17542

Ce spune președintele Colegiului Medicilor despre pandemia Covid-19. România, pe locul doi în lume la numărul de decese

17 Oct 2021 1438

Creştere semnificativă a cazurilor pozitive de covid19 în judeţul Tulcea. Iată programul centrelor de vaccinare din municipiu

04 Oct 2021 3343

Declarații de avere Elena Dumea, reprezentant al Colegiului Medicilor în CA al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, deține două terenuri, o casă și un apartament (documente)

13 Sep 2021 2362

Coronavirus Tulcea Câte cazuri de vindecare au fost înregistrate până azi

22 Jan 2021 1403

Doliu la Colegiul Medicilor București! A murit Prof. Dr. Ion Paul Stoicescu

16 Dec 2020 1596