Compozitor, vocalist şi chitarist al legendarei trupe de rock alternativ Nirvana 30 de ani de la moartea lui Kurt Cobain

Pe 5 aprilie 1994, s-a stins din viaţă Kurt Cobain, cântăreț, chitarist și compozitor în formația de muzică rock Nirvana.

Artistul a fost găsit împuşcat în cap, în casa lui din Lake Washington, de către un electrician.

În sânge i-au fost găsite urme de heroină şi de Valium.

Cobain a lăsat un bilet de adio adresat soţiei sale, Courtney Love, şi fiicei sale de 19 luni, care se încheia cu "I love you. I love you".
 
Deşi autorităţile au declarat că aveau de-a face cu o sinucidere, fanii din întreagă lume, precum şi câţiva experţi, nu au fost de acord cu explicaţia oficială.

Astfel, au apărut o serie de teorii ale conspiraţiei.

În ultimii ani de viață, Cobain s-a luptat cu dependența de droguri şi a făcut cu greu față presiunii mass-media, el declarând la un moment dat: „Faimos era ultimul lucru la care voiam să ajung”.

Kurt Donald Cobain s-a născut la 20 februarie 1967.

A fost un cântăreț, chitarist și compozitor în formația de muzică rock Nirvana, originară din Seattle.

S-a născut în Aberdeen, Washington și a avut parte de o copilărie dificilă, la care a făcut referire în unele cântece și interviuri.


Cunoscut pentru versurile sale abrazive și tulburătoare, precum și pentru registrul vocii, Cobain este considerat unul din cei mai influenți cântăreți rock din toate timpurile.

A format în 1986 trupa „Nirvana”, împreună cu Krist Novoselic. În primii doi ani trupa a devenit cunoscută printre amatorii de grunge din Seattle.

În 1991 lansarea videoclipului pentru piesa „Smells Like Teen Spirit” de pe albumul „Nevermind” a marcat schimbarea preferințelor în rândul fanilor muzicii rock „mainstream”, care în anii '80 preferaseră stiluri precum glam metal, arena rock, sau dance-pop, către grunge și rockul alternativ în general.

În ultimii ani de viață Cobain s-a luptat cu dependența de droguri și a făcut cu greu față presiunii mass-media, el declarând la un moment dat: „Faimos era ultimul lucru la care voiam să ajung”.

Nirvana este una dintre cele mai bine vândute formaţii din toate timpurile, cu peste 75 de milioane de unităţi. Este, totodată, numărul 80 în topul vânzărilor din SUA. Are la activ un disc de Diamant, trei multi-Platină, şapte discuri de platină şi unul de Aur. Prestigioasa revistă Rolling Stone a inclus Nirvana pe locul 27 în topul 100 al celor mai mari artişti din toate timpurile, conform rollingstone.com.

În 2005, Biblioteca Congresului American a adăugat ''Nevermind'' în "Registrul Naţional de Înregistrări", albumul fiind considerat printre cele mai relevante înregistrări ale secolului XX din punct de vedere ''cultural, istoric sau estetic'', potrivit www.loc.gov. La 10 aprilie 2014, trupa a fost primită în "Rock and Roll Hall of Fame".

Legendara chitară electrică de culoare albastră Fender Mustang "Skystang I", la care Kurt Cobain a cântat în timpul ultimului său turneu din 1993-1994, s-a vândut cu puţin peste 1,58 milioane de dolari, la o licitaţie organizată în statul Tennessee, în luna noiembrie 2023.

La 5 aprilie 2024, postul de televiziune BBC difuzează, în premieră, documentarul "Moments That Shook Music: Kurt Cobain", ce va cuprinde imagini rare şi inedite cu celebrul artist. În aceeaşi zi, BBC Two va redifuza filmul "When Nirvana Came to Britain", a cărui premieră a avut loc în 2021, notează bbc.co.uk.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O chitară spartă a lui Kurt Cobain, vândută pentru o sumă considerabilă! (FOTO)

21 May 2023 1221

Știați că? 54 de ani de la nașterea lui Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana

19 Feb 2021 1493

Trupa Nirvana şi Courtney Love i-au adus omagii lui Kurt Cobain, la împlinirea a 24 de ani de la moartea artistului

06 Apr 2018 1400

Celebrul chitarist Kurt Cobain, al trupei Nirvana, ar fi împlinit 50 de ani. Una din chitarele sale a fost scoasă la vânzare pe eBay

19 Feb 2017 2568

Ştiaţi că...? Se împlinesc 21 de ani de la moartea lui Kurt Cobain

05 Apr 2015 1402

Ştiaţi că...? Kurt Cobain, cel care a revoluţionat scena rock a anilor '90... (video)

20 Feb 2015 2412