Conferință MAI Pachet de măsuri pentru combaterea traficului de droguri și siguranța rutieră

Astăzi, 27 septembrie 2023, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Secretarul de stat chestor general de poliție Bogdan DESPESCU, alături de reprezentanți ai conducerilor structurilor MAI, a susținut o conferință de presă în care au fost prezentate principalele măsuri operaționale și propuneri de consolidare a cadrului legislativ pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea infracționalității.

Pachetul de măsuri prezentat astăzi abordează prioritățile structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum prevenirea și combaterea traficului și a consumului de droguri și siguranța rutieră, fiind rezultatul unui amplu proces de consultare cu specialiști în domeniu și al valorificării dezbaterilor din spațiul public pe aceste teme, transmite MAI prin intermediul unui comunicat oficial.


Iată ce s-a discutat în cadrul conferinței, oficial de la MAI: 

Pe palierul combaterii traficului de droguri, măsurile propuse vizează, prioritar, gestionarea mai eficientă a resurselor și simplificarea procedurilor în ceea ce privește instrumentarea cauzelor penale, pedepse adecvate pentru traficanții de droguri și măsura confiscării obligatorii și valorificării bunurilor provenite din infracțiuni în domeniul drogurilor, indiferent de valoarea acestora.

Astfel, se propun:

- înăsprirea condițiilor în care un infractor poate beneficia de reducerea pedepselor,

- eliminarea posibilității condamnării cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor de trafic de droguri,

- incriminarea unor noi fapte referitoare la publicitatea drogurilor,


- instituirea unor noi circumstanțe agravante referitoare la deținerea de droguri în spații publice în care au acces tinerii și copiii.

În plus, se propune acordarea de bonificații polițiștilor, în raport de criterii de performanță, pentru îndeplinirea unor activități care au condus la capturarea unor cantități semnificative de droguri, substanțe interzise, arme și muniții, indisponibilizarea unor sume mari de bani, precum și denunțarea unor fapte de corupție. Astfel, în funcție de criteriile stabilite, polițistul poate primi 5% din valoarea cumulată, dar nu mai mult de 20 de salarii medii, respectiv 3 salarii medii brute pe economie, în situația denunțării unor fapte de corupție.

În ceea ce privește siguranța rutieră, pachetul de măsuri prezentat prevede consolidarea parteneriatului cu cetățenii care surprind abateri grave în trafic cu mijloacele proprii de înregistrare, modificări în ceea ce privește confiscarea autovehiculelor, extinderea obligativității testării antidrog/alcool, în trafic, de către polițist și eliminarea posibilității aplicării avertismentului pentru contravenții cu o gravitate ridicată, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului.

Totodată, sunt clarificate situațiile și procedurile de imobilizare și ridicare a vehiculelor, astfel încât, în situația în care conducătorul auto este depistat în trafic sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, să nu mai existe riscul generării unei stări de pericol, prin lăsarea la acel moment a vehiculului sub controlul său.

Se propune, de asemenea, recalcularea punctului de amendă, la valoarea de astăzi a salariului minim brut pe economie, ceea ce înseamnă, spre exemplu, o creștere a acestuia de la 145 de lei la 165 de lei, în contextul noului salariu minim aplicabil de la începutul anului 2024.

În cadrul conferinței de presă de astăzi, au fost prezentate și o serie de măsuri ce vizează personalul MAI.

Astfel, se propune instituirea obligativității testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în MAI, testarea anuală în timpul carierei, testarea antidrog/alcool pe timpul serviciului, dacă sunt indicii comportamentale. Totodată, se propune instituirea obligativității polițistului de a se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat (poligraf), în cazul în care acesta nu trece testul de integritate și de fidelitate sau în alte situații strict reglementate, a mai pumctat sursa citată. 


De asemenea, se are în vedere suspendarea din funcție a polițistului pe o perioadă determinată, dacă nu se supune testării sau testarea indică rezultat pozitiv ori polițistul nu se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat. În situația refuzului repetat sau dacă pe termen lung în organism este detectată prezența drogului, se dispune încetarea raportului de serviciu.

Dintre măsurile în domeniul operațional prezentate astăzi, menționăm:

- Suplimentarea resursei umane implicate în lupta antidrog, ca măsură de adaptare în funcție de tendințele situației infracționale,

- Suplimentarea tehnicii la nivelul Poliției Române,

- Dezvoltarea capacității de procesare a laboratoarelor de analiză a drogurilor,

- Dezvoltarea conceptului de Poliție Canină și preluarea la nivelul MAI a Centrului Chinologic Sibiu,

- Achiziționarea de echipamente suplimentare pentru creșterea capacității de control la frontieră,

- Regândirea activității Agenției Naționale Antidrog în vederea gestionării eficiente a fenomenului consumului de droguri atât din perspectiva sănătății publice, cât și a siguranței cetățeanului, astfel încât să fie eliminate suprapunerile de competențe cu alte instituții ale statului, iar pe de altă parte să crească eficiența activităților derulate.

Propunerile legislative din domeniul de activitate al Ministerului Afacerilor Interne, spre exemplu, cele privind legislația rutieră și modificarea statutului cadrelor MAI, vor fi integrate într-un proiect de ordonanță de urgență, care va urma pașii procedurali și va fi supus dezbaterii publice.

Propunerile de măsuri legislative aflate în competența de inițiativă a Ministerului Justiției vor fi înaintate acestui minister pentru discuții și dezbateri, în conformitate cu principiul cooperării loiale dintre instituții. 

Invităm pe toți cei care doresc să sprijine îmbunătățirea cadrului normativ să vină cu propuneri concrete, pe care le vom analiza și, după caz, implementa.

Pachetul de măsuri prezentat astăzi la sediul MAI face parte dintr-un demers instituțional mai amplu care vizează adaptarea și eficientizarea activității structurilor ministerului și alocarea corespunzătoare a resurselor, având ca scop combaterea criminalității, pe toate palierele de manifestare ale acestui fenomen, precum și creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni.

În cadrul conferinței de presă, pe lângă pachetul de propuneri, au fost prezentate și rezultatele obținute de structurile operative ale MAI, în special pentru prevenirea faptelor produse cu violență, combaterea traficului de droguri, reducerea infracțiunilor rutiere.

Siguranța cetățeanului

În anul 2023, infracționalitatea sesizată a înregistrat o scădere cu 5,8% față de media ultimilor 10 ani, în timp ce infracțiunile grave, comise cu violență, continuă trendul descrescător din ultimii 5 ani, fiind cu 9,2% mai puține față de anul trecut.

În ultimele 3 luni, au fost organizate peste 30.000 de acțiuni în mediile de interes:

- au fost constatate 15.757 infracțiuni, din care aproape 30% la regimul circulației rutiere,

- au fost testate 27.030 de persoane cu dispozitive de depistare a substanțelor psihoactive sau testate în unități spitalicești,

- au fost constatate 1.228 de infracțiuni privind conducerea sub influența substanțelor psihoactive,

- au fost constatate 1.174 de infracțiuni de trafic ilicit de droguri ori substanțe psihoactive.

 

Intervenții

Zilnic, la nivelul întregii țări, acționează, în medie, aproximativ 25.000 de cadre ale MAI. În domeniul ordinii publice, în acest an media zilnică a fost de aproximativ 2.800 de intervenții, crescând la peste 3.000 de intervenții în ultimele 3 luni.

Structurile MAI au asigurat măsurile de ordine publică la peste 20.000 manifestări publice, cu participarea a zeci de mii de persoane.

Combaterea traficului de droguri

Poliția Română a derulat aproximativ 600 de activități operative pe linia combaterii traficului de droguri, în cadrul cărora au fost efectuate aproximativ 2.000 de percheziții, fiind destructurate peste 40 de grupuri infracționale organizate, dintre care, jumătate numai în ultimele 3 luni.

Ca urmare a activităților specifice ale Poliției Române și Poliției de Frontieră, au fost scoase de pe piață peste 570 de kilograme de droguri, peste 3 tone de precursori, peste 1.500.000 de comprimate și peste 630 de kilograme de masă verde.

Spre exemplificare, amintim că în cursul zilei de ieri au fost efectuate 50 de acțiuni operative, în cadrul cărora au fost desfășurate 260 de percheziții, dintre care, peste 200 în domeniul combaterii traficului de droguri.

Structurile MAI derulează în mod constant acțiuni pe linia combaterii traficului de droguri ce vizează grupări de criminalitate organizată și scoaterea de pe piață a drogurilor.

 

Siguranță rutieră

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere au fost desfășurate aproape 40.000 de acțiuni, care au vizat combaterea principalelor cauze, fiind luată măsura suspendării a 157.000 de permise de conducere, dintre care 25.000 pentru alcool, în 8.000  de cazuri fiind întocmite și dosare penale.

Totodată, polițiștii au constatat 2.752 de infracțiuni privind conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive, dintre care 1.400, în ultimele 3 luni.

În anul 2023, au fost înregistrate 3.143 de accidente grave, soldate cu decesul a 1.051 de persoane și rănirea gravă a altor 2.470.

Față de 2022, au fost înregistrate cu 156 mai puține accidente, cu 105 mai puține persoane decedate și cu 123 mai puține persoane rănite grav.

De asemenea, valorile celor 3 indicatori, înregistrate, sunt cele mai mici din ultimii 10 ani.

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost nerespectarea regimului legal de viteză (168 de persoane decedate), indisciplina pietonilor (108 persoane decedate) și indisciplina bicicliștilor (92 de persoane decedate).

Precizăm că 61 de persoane au decedat în accidente cauzate de consumul de alcool, iar 9 persoane au decedat, în accidente care au avut drept cauză conducerea sub influența substanțelor psihoactive.

 

Prevenirea consumului de droguri

În ceea ce privește prevenirea consumului de droguri, activitățile vizează trei paliere: mediul școlar, prevenirea în familie și prevenirea în comunitate. Pe cele 3 paliere, ANA are un total de aproximativ 400.000 de beneficiari.

Pe palierul serviciilor de asistență, acordate consumatorilor de droguri, au fost realizate 3.996 de evaluări medicale, psihologice și sociale, 6.743 de consultații medicale (cu 1.727 mai multe față de anul trecut).


Citește și:

Bogdan Despescu, MAIPoliţiştii care contribuie la mari capturi de droguri, ar putea primi bonificaţii (VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incendiu la o casă din Mangalia, județul Constanța. Fumul este vizibil din Vama Veche (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 175

Ce cadouri se fac de Florii? Idei pentru a-i surprinde plăcut pe sărbătoriții zilei

27 Apr 2024 130

Descoperă cum să faci micii la grătar care să îți lase toți invitații cu gura apă!

27 Apr 2024 213

Deliciile grătarului de 1 Mai. Rețete pentru o petrecere reușită

27 Apr 2024 231

Firme Constanța Administrator nou în cadrul Memoso Smart SRL

27 Apr 2024 215

Firme Constanța Modificări în Keyconect SRL. Se închide punctul de lucru din Mangalia și se retrage un asociat

27 Apr 2024 237

#ConstanțaEsteBine Valul cinci de energie - partea întâi - ziua 4. 27 aprilie 2024. Suntem într-un week-end plin de energie și mai echilibrat

27 Apr 2024 239

Declarații de avere Constanța Ce avere are Reveicuța Gurgu, secretar general al comunei Crucea (DOCUMENTE)

27 Apr 2024 286

CSM Constanța Ștefan Orza, medaliat la Campionatul Mondial de Kempo

27 Apr 2024 362

Fotoreportaj Costineștiul își deschide porțile pentru primii turiști (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 457

CSM Constanța Voleibalistele au câștigat primul meci din seria cu FC Argeș (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 408

Cazinoul, Comandamentul Marinei de pe faleza Constanța și MINAC, iluminate deja arhitectural (Galerie FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 587

Momente de senzație la Ziua Porților Deschise, pe Aeroportul „Delta Dunării“ Tulcea(Galerie FOTO)

26 Apr 2024 475

Patru persoane reținute în Constanța pentru trafic de droguri. Una din ele, recidivistă, a fost prinsă în flagrant delict (Galerie FOTO)

26 Apr 2024 555

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 426