Constanța Patriarhia Română, precizări cu privire la conflictul iscat de demolarea Bisericii Izvorul TămăduiriiVasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, precizează, în contextul neînțelegerii între autoritățile locale ale municipiului Constanța și Arhiepiscopia Tomisului, pe tema demolării Bisericii Izvorul Tămădurii, construită pe trotuar, pe bulevarul Tomis, că „orice edificiu ridicat în spațiu privat sau public, construirea unei biserici presupune  toate aprobările necesare din partea autorităților locale abilitate”. 

Astfel, Patriarhia Română este de părere că, pentru a evita producerea oricărui resentiment și pentru a nu alimenta conflictul, soluția optimă ar fi rerepzentată de mutarea, în măsura posibilului, a lăcașului de cult.
 

„Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat, adică potrivit și demn de o asemenea nobilă alegere. 

Există rațiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice și liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici. 
Primele dintre acestea sunt legalitatea și necesitatea obiectivă a construirii ei. 

Ca orice edificiu ridicat în spațiu privat sau public, construirea unei biserici presupune toate aprobările necesare din partea autorităților locale abilitate”, potrivit Patriarhiei Române.

 

„Mai ales în tumultuosul spațiu citadin, o biserică ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de liniște, de frumusețe arhitecturală specifică splendidului stil canonic bizantin, un adecvat spațiu al reculegerii, slujirii și întâlnirii în liniște cu Dumnezeu, nu contrariul acestora.

Dumnezeu, cum inspirat spune un gânditor creștin, este mai ales „Oaspetele tăcerii”, nu al infernalului zgomot produs de mașinile și mașinăriile epocii moderne”


De asemenea, el spune că orice biserică trebuie ridicată „cu cea mai înaltă și curată responsabilitate pastorală”.

 

„Orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă și curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic și rigoare canonică, nu cu vreo suspect impură sau iresponsabilă intenție străină de toate acestea.

Evident că demolarea unei biserici, fie ea și lipsită de necesarele calități menționate mai sus, este un act tulburător și neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism.

Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu și pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție, soluția mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia”, a declarat Vasile Bănescu. 


Amintim că vineri,10 iunie 2022, de la ora 7.30, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, oficiază Sf. Liturghie la biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Constanța.

La finalul acestei săptămâni expiră prelungirea acordată de municipalitatea pentru punerea în executare a hotărârii judecătorești cu privire la demolarea bisericii. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar Creștin Ortodox 17 august 2022. Sfinții zilei. Ce sărbătoare este azi

17 Aug 2022 488

Hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Cumpăna (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Aug 2022 469

Procesul pentru demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii” se va judeca într-o zi de sărbătoare

15 Aug 2022 1441

„Mai grea decât dictatura e libertatea, care include și responsabilitatea“ ZIUA LIVE. Poziția Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la pedepsirea celor ce fac glume pe seama Bisericii (VIDEO)

10 Aug 2022 824

Hram serbat ieri la cea mai veche biserică din Constanța! Când îl serbează pe următorul

07 Aug 2022 1282

Campus Universitar - Universitatea "Ovidius" și Biserica Ortodoxă "Sf. Constantin și Elena" din Constanța rămân fără curent electric. Ce alte localități din județ sunt vizate

02 Aug 2022 695

Catolicii nu vor să se judece la Constanța cu primăria și Consiliul Local. Au cerut strămutarea!

01 Aug 2022 1026

O nouă hotărâre prin care judecătorii din Constanța explică de ce nu l-au autorizat pe primar să desființeze lucrările nelegale de la o biserică din oraș (DOCUMENT)

29 Jul 2022 5941

Judecătorii din Constanța explică de ce nu l-au autorizat pe primarul Chițac să desființeze lucrările de la o biserică din oraș (MOTIVARE)

22 Jul 2022 6653

Rămas bun, domnule general Constantin Zeca! A murit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni ai armatei române de dinainte şi de după Revoluţia din decembrie 1989

20 Jul 2022 5279

Incendiu violent în curtea Bisericii Catolice din Timișoara. Au intervenit mai multe echipaje de pompieri

17 Jul 2022 388

Unde este așteptat IPS Teodosie în perioada următoare

16 Jul 2022 1297

Patriarhia Română Biserica nu militează „irațional și nerealist” pentru interzicerea avortului

13 Jul 2022 633

Astăzi îi prânzuim pe Sfinții Epictet și Astion, propovăduitorii creștinismului în cetatea Halmyris

08 Jul 2022 872

Ghiulul, călugărița și Da Vinci. Cum s-a pierdut o femeie din Focșani la Constanța

06 Jul 2022 1071