Curiozităţile Mării NegreMeduzele, singurele vieţuitoare din Marea Neagră fără inamici (Galerie foto)

meduze.jpgAceste animale marine nu se hrănesc cu alte vieţuitoare marine şi nu reprezintă hrană pentru alţi peşti. Ele sunt utile doar după ce mor

În Marea Neagră trăiesc mai multe specii de meduze, dar sunt vizibile pentru om doar două: aurelia aurita şi rizostoma pulmo. Ultima dintre ele poate ajunge la 70 - 80 de centimetri. Este toxică doar pe tentacule, dacă o atingi. Doar persoanele cu o piele sensibile pot fi afectate. La fel cum se întâmplă în cazul înţepăturii unei albine. Unii nu păţesc nimic, însă cei foarte sensibili pot face şoc anafilactic.

În Marea Neagră nu trăiesc meduze veninoase, cum sunt, de exemplu, în Marea Mediterană. „Acolo, trăieşte o mică meduză de doar 10 - 15 centimetri, care are celule urticante, veninoase. La un moment dat, a fost nevoie să se închidă plaja pentru a fi protejaţi turiştii. La noi nu sunt meduze veninoase. Hrana e disponibilă în Marea Neagră şi nu este nevoie de mijloace suplimentare de găsire a hranei", spune biologul Florin Timofte de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa" din Constanţa.

Cu ce se hrănesc

Meduzele se hrănesc doar cu fitoplancton, format din organisme vegetale. Cele mari pot înghiţi peştişori, atunci când curentul îi poate împinge odată cu fitoplanctonul, dar asta nu înseamnă că se hrănesc cu aşa ceva.

Când au hrană din abundenţă, ele se înmulţesc foarte mult, dar pe ele nu le consumă nimeni. „Cum sunt formate din apă în proporţie de 99%, nu reprezintă o sursă de nutriţie pentru nicio altă vieţuitoare din Marea Neagră", spune biologul marin.

Ele se dezvoltă repede neavând inamici. Meduzele au un rol doar după ce mor, întrucât în masa apei formează mucilagii prin descompunere şi astfel devin o sursă pentru dezvoltarea microorganismelor.

Specii invadatoare

Pe lângă cele două specii indigene de meduze, în adâncurile apei trăiesc alte două specii de meduze care sunt importate. Ele au ajuns în Marea Neagră odată cu apa de balast a navelor. Prima specie a fost zărită în Marea Neagră în anul 1987. Ea provine din Atlanticul de Nord. Aici, ea era controlată natural. Ajunsă în Marea neagră, ea s-a dezvoltat în exces şi a mâncat în mare parte ouăle de peşti. După 10 ani, din Mediterana a fost adusă, tot accidental, o altă specie de meduză care s-a hrănit cu prima specie, care provine din Atlantic.

Nu sunt singurele specii invadatoare din Marea Neagră. Printre invadatori se numără melcul Rapana Venosa semnalat pentru prima dată în anul 1948 şi adus în Marea Neagră din Marea Japoniei. „Aceşti melci sunt carnivori şi timp de un deceniu s-au hrănit cu bancurile de stridii de la noi. După ce au terminat stridiile, au trecut la midii", spun cercetătorii.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Daniel

29 Aug, 2018 11:47

Suntem la Mare si am vazut meduze cu margine albastra sau violeta si vrem sa stim daca sunt periculoase

fara nume

18 Feb, 2016 09:48

Biologul marin ar trebui sa mai studieze

chiriac evelina

09 Dec, 2013 22:32

Aceste informati despre meduze au fost interesante.

Articole asemanatoare

Pastrav la tavă cu garnitură de cartofi și friptură de pui în sos ostropel Meniu special de Florii pentru pacienții din spitalele constănțene, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

28 Apr 2024 249

Fotoreportaj Constanța Vama Veche și Marea Neagră în eforie cromatică (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 468

Serie de cutremure în România, sâmbătă dimineață! Unul, în Marea Neagră

27 Apr 2024 714

DRDP Constanța Atenție! Se fac lucrări de întreținere pe Autostrada Soarelui

25 Apr 2024 367

Investiții la Marea Neagră Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu comisarul european pentru Parteneriate Internaționale

25 Apr 2024 303

Ce performanță! După Cupa României, baschetbalistele de la CSM Constanța au câștigat și Liga Națională! Sunt campioanele României! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Apr 2024 744

IPJ Bistrița-NăsăudAutoturism reclamat ca sustras din Marea Britanie, depistat și indisponibilizat de polițiști

23 Apr 2024 210

Masă rotundă cu tema „Shakespeare și marea” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

22 Apr 2024 384

UPDATE Intervenție de urgență pe Marea Neagră în apropiere de Mangalia! O ambarcațiune a ARSVOM, chemată în ajutor (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 707

Marea Britanie Puțini știu că regina Elisabeta a II-a avea o sosie. Cine este femeia care o înlocuia

20 Apr 2024 909

Firme Constanța Se suplimentează ordinea de zi a AGOA THR Marea Neagră SA. Ce puncte au fost adăugate

20 Apr 2024 481

UPDATE Intervenție dificilă de salvare pe Marea Neagră! Intervine o ambarcațiune ARSVOM

20 Apr 2024 1036

Marcel Ciolacu Portul Constanţa, cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră

19 Apr 2024 602

Fotoreportaj Constanța Reflecții albastre la malul mării (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 420

Poliția Română Tablou de 2 milioane de euro, găsit în România – a fost furat dintr-o galerie de artă din Oxford

19 Apr 2024 436