Date din raport Curtea de Conturi, verificări la CN ACN Constanța! „Concediile de odihnă nu au fost efectuate în termenele legale”

  • Compania nu s-a conformat în unele cazuri prevederilor contractuale cu privire la recuperarea creanțelor înregistrate din desfășurarea obiectului de activitate
  • La nivelul Companiei, concediile de odihnă nu au fost efectuate în termenele legale, existând situații în care concediile de odihnă nu au fost efectuate din anul 2017
 
Curtea de Conturi a României a publicat raportul sintezei privind controalele efectuate pentru anul fiscal 2020. Verificările au fost făcute pe parcursul anului 2021, așa cum reiese din raport.
 
De altfel, în ediția de astăzi, vom reda detalii din raport cu privire la verificările efectuate la Compania Națională „Administrația Canalelor Navigabile” SA Constanța.
 
Compania Națională „Administrația Canalelor Navigabile” a fost înființată prin reorganizarea Regiei Autonome „Administrația Canalelor Navigabile”, conform HG nr. 519/1998 privind înființarea Companiei Naționale „Administrația Canalelor Navigabile” - SA Constanța, ca societate pe acțiuni, sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
 
Constatări
 
Compania nu s-a conformat în unele cazuri prevederilor contractuale cu privire la recuperarea creanțelor înregistrate din desfășurarea obiectului de activitate; în perioada analizată, 2019-2020, nu au fost respectate condițiile referitoare la recuperarea creanțelor stabilite prin contractele de prestări servicii de tranzitare canale navigabile, inclusiv ecluzare și servicii portuare. Astfel, nu au fost executate sau au fost executate cu întârziere garanțiile contractuale constituite de clienți la dispoziția Companiei în scopul garantării îndeplinirii întocmai a obligației de plată a debitelor, în situația în care aceștia au înregistrat datorii restante.
 
„La nivelul Companiei, concediile de odihnă nu au fost efectuate în termenele legale, existând situații în care concediile de odihnă nu au fost efectuate din anul 2017. Pe de altă parte, pentru zilele de concediu neefectuate, aferente anilor 2018-2020, entitatea nu a constituit în evidența contabilă, provizioane pentru riscuri și cheltuieli în valoare de 572 de mii de lei, aferente zilelor de concediu de odihnă neefectuate, aflate în termenul legal de 18 luni, în această situație fiind un număr de 112 salariați. În timpul desfășurării auditului, conducerea entității a procedat la notificarea salariaților care înregistrează zile de concediu de odihnă restante și la înregistrarea corespunzătoare, pe seama cheltuielilor cu provizioanele, a contravalorii zilelor de concediu de odihnă neefectuate.
 
Nu au fost urmărite și încasate penalitățile de întârziere aferente plăților, reprezentând avansuri acordate și nejustificate până la sfârșitul exercițiului financiar. Abaterea a fost remediată în timpul auditului”, se arată în raport.
 
Contactat telefonic, Daniel Georgescu, director general al CN ACN SA Constanța, a transmis pentru ZIUA de Constanța că nu au fost probleme mari. „Da, a fost și în perioada cu pandemia, unde a fost dată peste cap activitatea. A rămas să le acordăm zilele restante”, a spus Georgescu.

 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Camera de Conturi Constanța. Sinteza rezultatelor acțiunii de audit desfășurate la RAEDPP (DOCUMENTE)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Politicianul Dan Pelcinschi s-a stins din viață. Când va fi condus pe ultimul drum

25 Jun 2022 1537

Cine se ocupă de mentenanța sistemului RoRIS al Canalelor Navigabile (DOCUMENT)

20 Jun 2022 489

CN ACN SA va retehnologiza Ecluza Năvodari. Proiectul a fost depus la Mediu

20 Apr 2022 722

Undă verde pentru viitoarea stație de epurare construită de CN ACN Constanța la Ovidiu

16 Apr 2022 798

Proiect CN ACN SA Constanța pentru Ecluza Cernavodă. Despre ce este vorba

05 Jan 2022 895

Un nou membru provizoriu în CA-ul Administrației Canalelor Navigabile. Ce indemnizație lunară brută are (DOCUMENTE)

04 Jan 2022 1257

CN ACN Constanța Servicii închiriere de vehicule de transport de persoane cu șofer. Ce societate a câștigat (DOCUMENT)

24 Dec 2021 2303

CN ACN SA Constanța va construi o stație de epurare. Documentația, depusă la Mediu

29 Nov 2021 1011

TPF Inginerie SRL, contract pentru supervizarea execuției lucrărilor pentru modernizarea Portului Ovidiu (document)

27 Oct 2021 1901

CN ACN Constanța, contract cu San Electroterm Grup pentru reabilitarea instalației de iluminat de la Ecluza Cernavodă (document)

26 Oct 2021 1822

Conalsim Prest, contract cu CN ACN Constanța. În firmă este fratele lui Gheorghe Nastasia, condamnat alături de Elena Udrea

21 Oct 2021 2598

Decizii importante luate de asociații firmei constănțene Transcanal SRL

20 Sep 2021 956

CN ACN SA va retehnologiza Ecluza Năvodari. Ce firmă va elabora studiul de fezabilitate (document)

04 Sep 2021 2526

Utilnavorep SRL a semnat un nou contract cu CN Administrația Canalelor Navigabile SA (document)

25 Aug 2021 2459

Contract de 52 de milioane de lei semnat de CN ACN pentru reabilitarea malului stâng al taluzului de la Cumpăna (document)

21 Aug 2021 3181