DNSC atrage atenția asupra unui link malițios, distribuit prin Facebook Messenger



Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) informează faptul că, pe Facebook, continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest video”, mesaje care conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul.

Textul mesajului primit poate fi atât în română, cât și în engleză.

Echipa CERT-RO a publicat săptămâna trecută o avertizare despre acesastă metodă de atac.
 
Odată accesat, acel link nu duce către clipul promis. Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesați.
 
Potrivit sursei citate, în unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios.
 
De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor, se arată în document.
 
În plus, de cele mai multe ori accesarea link-ului redirecționează victima atacului prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de capcane cibernetice, inclusiv spyware, adware sau chiar ransomware.
 

„Mesajul va fi transmis către contactele de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți în lista contului vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană. De aceea este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanați astfel de resurse despre care nu sunteți siguri”, informează reprezentanții DNSC.
 
Recomandările Directoratului Național de Securitate Cibernetică

 
Așadar, în situația în care primiți pe Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul „seamănă cu tine”, este puternic indicat să nu accesați link-ul furnizat. Totuși, în cazul accesării link-ului, vă recomandă să:
 
  • Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)
  • Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.
  • Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.
  • Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus, verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute și verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook. 

Sursa foto: Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Campanie de fraudă prin apeluri telefonice în care se utilizează identitatea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică

21 Mar 2024 698

Aveți grijă la „ofertele speciale”! Tentativă de fraudă în numele McDonald's România

19 Mar 2024 711

Aproximativ 400 de elevi au participat la etapa județeană a Olimpiadei Naţionale de Securitate Cibernetică

02 Mar 2024 671

Cîmpean (DNSC) Nu plătim răscumpărare pentru atacurile cibernetice şi nu negociem cu privire la acest subiect

17 Feb 2024 586

Poliția Română - Recomandări pentru copii și tineri în cadrul Clubului de Siguranță Online

13 Feb 2024 389

Mii de acțiuni preventive desfășurate în 2023 în cadrul proiectului național de prevenire a criminalității informatice Siguranța online

26 Jan 2024 508

DNSC demarează proiectul „Crearea de noi competențe de securitate cibernetică pentru societate și economie”

24 Jan 2024 618

DNSC atrage atenția asupra înșelătoriilor online. Ce ar trebui să știm?

20 Jan 2024 610

DNSC Au revenit campaniile de phishing ce vizează compromiterea paginilor de Facebook

17 Jan 2024 766

Ţi-ai pierdut accesul la contul de social media şi nu ştii ce paşi trebuie să urmezi pentru recuperarea lui? DNSC te ajută

27 Dec 2023 955

#SigurantaOnline Nu accesați și nu promovați anunțurile care promit câștiguri fabuloase

22 Dec 2023 743

DNSC Atenție la postări care promovează falsele oportunităţi de investiţii vizează utilizatori din România ai platformelor Meta!

04 Dec 2023 966

Alertă de fraudă emisă de DNSC Atenție la promisiunile de îmbogățire rapidă pe Youtube

03 Nov 2023 928

Mai multe conturi de Linkedln au fost sparte de hackeri

17 Aug 2023 927

Tentativă de fraudă propagată prin SMS. Suspecții folosesc scenariul „ai un colet“. Recomandările DNSC

17 Jun 2023 1376