DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

În scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane, Centrul Local de Combatere a Bolilor al Judeţului Constanţa a adoptat “Planul pentru controlul şi combaterea pestei porcine africane în România“ şi a dispus implementarea măsurilor cuprinse în acest plan: efectuarea de controale în vederea depistării creşterii ilegale de porci la nivelul stânelor, cantoanelor, monitorizarea mişcării de porci mistreţi peste frontiera, etc.

Potrivit ANSVSA, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, se vor intensifica  controalele sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă, în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală și nonanimală destinate consumului uman pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar şi implicit pentru protecţia consumatorului.

În același timp, DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Tot în acest sens, menţionăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite la nivelul județului Constanţa.

Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată.

Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în  muşchii de la baza limbii, diafragma şi pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii intercostali, precum şi muşchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării.

Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.

Aceştia  se supun unui risc major putându-se  îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante.

Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea  rezultatului.


Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp.

Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuinţe: şobolani, şoareci, câini, pisici, porci.

Prevenţia – controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichineloscopic; achiziţionarea cărnii de porc numai  din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi prevenirea infestării porcilor prin deratizari pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a sobolanilor.

Debut – la o săptămână, apar simptome digestive şi se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul DSVSA Constanţa, Palas, Piaţa Griviţei şi în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din oraşele Mangalia, Cernavodă, Medgidia, Năvodari și Hârșova.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.

LOCAŢII unde se poate efectua examenul trichineloscopicDe asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 37 de Circumscripţii de Asistenţă Veterinară diseminate pe teritoriul judeţului, conform tabelului anexat:
Programul de funcţionare, la sediul DSVSA Constanța, este de luni – sâmbătă, de la ora 830 la ora 1530, iar în zilele de duminică de la ora 830 la ora 1400, iar la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, programul de funcționare este de luni – sâmbătă, de la ora 830 la ora 1630, iar în zilele de duminică de la ora 830 la ora 1400.

Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 28,56 lei, TVA inclus.

Este interzisă vânzarea porcilor vii şi comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar.

Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanţa va asigura verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică.

Se asigură serviciul de permanenţă în perioadele 29.11.2023 – 24.12.2023 și 27.12.2023 – 30.12.2023, iar neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.

Citește și: 

Garda de Mediu ConstanțaDejecțiile lichide de la o fermă de porci din Sibioara au ajuns în mijlocul drumului. Firma, amendată

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAI Controale privind respectarea măsurilor anti-Covid-19. Au fost verificate restaurante, terase și fast food-uri

31 Jan 2021 1385

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

12 Mar 2020 1567

Precizări privind acțiunile specifice ANSVSA întreprinse în cazul incidentului din Portul Midia

25 Nov 2019 1834

Pesta porcină Primele plăți compensatorii au ajuns la crescătorii de porci afectați de pierderea animalelor

30 Jul 2018 3834