„Este o datorie de onoare“ IICCMER cere urgentarea lucrărilor de restaurare a fostului penitenciar politic de la Râmnicu-Sărat

Sursă: Facebook/IICCMER
  • Până în momentul de faţă, IICCMER a întreprins toate demersurile şi a îndeplinit toate obligaţiile care îi reveneau în procesul de autorizare a lucrărilor. 

Cu ocazia celei de-a XV-a ediţie a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat, conducerea IICCMER a făcut un apel public la urgentarea formalităţilor în vederea începerii lucrărilor de amenajare a Închisorii Tăcerii de la Râmnicu Sărat şi a Centrului Educaţional privind Comunismul în România.

„«Închisoarea tăcerii» este singurul Memorial dedicat victimelor regimului totalitar comunist asumat de către statul român, proiect ce are deja asigurată o finanţare de 9 milioane de euro, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Nerespectarea termenelor fixate în contractul de finanţare poate avea drept consecinţă pierderea finanţării europene.

Până în momentul de faţă, IICCMER a întreprins toate demersurile şi a îndeplinit toate obligaţiile care îi reveneau în procesul de autorizare a lucrărilor. Este imperios necesar ca toate formalităţile de care depinde demararea proiectului de amenajare a Memorialului „Închisoarea Tăcerii“ şi de construcţie a Centrului Educaţional privind Comunismul în România să fie îndeplinite neîntârziat.

Cu resurse limitate, dar cu mult entuziasm şi convingere, IICCMER a făcut tot ceea ce trebuia să facă, astfel încât amenajarea să înceapă. Am obţinut, încă din luna mai, ultimul document instituţional care se afla în sarcina noastră, anume autorizaţia de construire“, a transmis preşedintele executiv al IICCMER, Daniel Şandru.


Conducerea IICCMER a subliniat că este de datoria statului român ca închisoarea de la Râmnicu-Sărat să devină un memorial închinat celor care au murit sau au fost torturaţi în perioada comunistă.

„Consider că este momentul să exprim public o realitate. Eforturile tuturor celor care au făcut posibil ca finanţarea să se facă din banii comuni ai Uniunii Europene vor deveni inutile, fără implicarea rapidă şi competentă a autorităţilor centrale responsabile.

Atragem atenţia asupra faptului că neînceperea proiectului în toamna acestui an pune în pericol asigurarea integrală a finanţării prin PNRR, context în care va fi necesar ca realizarea şi finalizarea investiţiei să fie susţinute cu fonduri de la bugetul de stat.

O asemenea evoluţie va avea un impact negativ nu doar asupra IICCMER, ci şi asupra Guvernului în ansamblul său, asupra României. Restaurarea «Închisorii Tăcerii» este o datorie de onoare pe care România de astăzi o are faţă de cei care au suferit şi au murit în astfel de locuri. Este un examen de conştiinţă pe care România nu-l poate rata din cauza unor neînţelegeri birocratice'', a declarat Daniel Şandru. 

Citește și:

IICMER: A fost obținută autorizația de construire pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IICCMER Problematica minorilor "nerecuperabili" internaţi în căminele-spital din România anilor '80 în Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

26 Jan 2024 634

Dosarul Plătăreşti privind tratamente degradante aplicate minorilor în perioada 1978 - 1991 depus de IICCMER la Parchet

12 Dec 2023 717

Președintele IICCMER „El a reușit să întrețină peste ani memoria istorică a unei națiuni ce a aspirat la democrație“

09 Sep 2023 791

IICCMER „Viața cotidiană în comunism“, tema aleasă pentru ediția a XV-a a Universității de Vară

21 Aug 2023 981

Petiție pentru susținerea investigării crimelor regimurilor totalitare, lansată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

16 Aug 2023 900

IICMER A fost obținută autorizația de construire pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat

09 May 2023 1199

Semnal de alarmă tras de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului după clasarea unui dosar de crime comise de regimul comunist

04 May 2023 903

O nouă disciplină obligatorie pentru liceu! Ce trebuie să știe liceenii

04 Mar 2023 1404

Ultima dezbatere publică organizată de IICCMER în acest an, dedicată unui alt episod trist din istoria recentă a României

06 Dec 2022 1124

IICCMER, de Ziua Arhivelor Naționale „Păstrarea documentelor de arhivă, esențiale pentru identitatea unei țări“

31 Oct 2022 1174

Semnarea contractului de finanțare pentru ,,Închisoarea Tăcerii" de la Râmnicu Sărat, moment important pentru IICCMER (VIDEO)

04 Oct 2022 1310

IICCMER, partener al celei de-a XI-a ediții a Conferinței Naționale „Comunismul Românesc”

27 Sep 2022 2308

IICCMER solicită îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități ridicat în Pitești

16 Sep 2022 1143

Raport al IICCMER pe ultimele șase luni. Ce proiecte urmează a fi implementate în cadrul Institutului

15 Sep 2022 1197

IICCMER anunță Pedro Fuentes Cid, omul care a luptat alături de Che Guevara, Fidel și Raul Castro împotriva dictatorului Batista, revine în România

02 Sep 2022 1120