Eveniment aniversar dedicat celor 150 de ani de existență ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a aniversat împlinirea a 150 de ani de existență și de învățământ românesc de marină
  • La eveniment au participat generalul Daniel Petrescu - șeful Statului Major General al Armatei Române, comandor conf. univ. dr. ing. Toma Alecu – comandantul Academiei Navale, contraamiralul drd. Mihai Panait – șeful Statului Major al Forțelor Navale, ÎPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului, Mihai Lupu - președintele Consiliului Județean Constanța, Octavian Schen – director general al Regiei Autonome Monetăria Statului și comandorul dr. Titi-Iulian Agafiței – reprezentant MapN la Ministerul Educației
  • Finalul ceremoniei a marcat dezvelirea plăcii aniversare și eliberarea unui stol de porumbei
În data de 17 noiembrie 2022, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a aniversat împlinirea a 150 de ani de existență și de învățământ românesc de marină.

Cu ocazia aceasta, în curtea instituției s-au adunat reprezentanți ai eșaloanelor superioare, reprezentanți din administrația publică locală, comandanți de unități și de mari unități, cadrele didactice și studenții Academiei Navale.

Ceremonia de marcare a celor 150 de ani a început de la ora 10:00 cu intonarea imnului României.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat: generalul Daniel Petrescu - șeful Statului Major General al Armatei Române, comandor conf. univ. dr. ing. Toma Alecu – comandantul Academiei Navale, contraamiralul drd. Mihai Panait – șeful Statului Major al Forțelor Navale, ÎPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului, Mihai Lupu - președintele Consiliului Județean Constanța, Octavian Schen – director general al Regiei Autonome Monetăria Statului și comandorul dr. Titi-Iulian Agafiței – reprezentant MapN la Ministerul Educației.

În cadrul evenimentului au avut loc ceremonialul ridicării pavilionului țării și oficierea serviciului religios.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a spus după încheierea ritului religios că:
„Un jubileu la 150 de ani este o sărbătoare deosebită.”
În continuare a vorbit Toma Alecu.

„Marcăm un veac și jumătate de când școala s-a angajat în formarea marinarilor. Academia este în prezent locul unde performanța este un profil ereditar pentru toți studenții. Este locul unde modernul și tradiționalul, vechiul și noul sunt complementare. Cea mai importantă componentă a drumului spre performanță este factorul uman”, a declarat comandantul Academiei.

Acesta a mai menționat și că cifra de școlarizare a instituției este de 1.600 de studenți.  

După discursurile ținute de ÎPS Teodosie, comandantul Academiei Toma Alecu și directorul general al Monetăriei Statului Octavian Schen, au fost înmânate exemplare a monedei aniversare și embleme numite după diferite structuri. De asemenea, Toma Alecu le-a oferit lui Daniel Petrescu, Mihai Panait, ÎPS Teodosie și Titi-Iulian Agafiței plachetele aniversare, primite și de cadrele în rezervă. Mai mulți studenți ai Academiei Navale au fost premiați cu medalii de către Toma Alecu.

Decorarea Drapelului de Luptă al Academiei Navale a încheiat prima parte a ceremoniei, succedată de discursurile lui Titi-Iulian Agafiței, Mihai Lupu, Mihai Panait și Daniel Petrescu.

Titi-Iulian Agafiței a spus despre Academia Navală că ocupă un loc de cinste în peisajul învățământului superior și este acreditată cu grad de încredere ridicat de ARACIS.


Președintele CJC, Mihai Lupu a declarat că:
„Educația este cea mai importantă și sigură investiție pentru o societate puternică. Se împlinesc 150 de ani de când Academia formează tineri cu dragoste de mare, de uniformă și de țară.”

Următoarea persoană de la prezidiu a fost contraamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, care a amintit de predecesoarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Școala de Flotilă.
„De-a lungul existenței sale, instituția s-a angajat în formarea și cultivarea spiritului marinăresc”, a completat Mihai Panait.

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major General al Armatei Române a caracterizat momentul ca fiind unul plin de emoție și deosebit pentru Forțele Navale, dar și pentru Armata Română.

A urmat marșul militar acompaniat de cântecul marinăresc „Călător de drumuri pe ape” și în final, a fost dezvelită placa aniversară a celor 150 de ani de existență a școlii și totodată, a fost eliberat un stol de porumbei. 

Citește și:
LIVE TEXT Academia Navală "Mircea cel Bătrân" aniversează 150 de ani de învățământ de marină românesc (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Academia Navală achiziționează servicii de asigurare pentru voiajul Navei Școală „Mircea“ din anul 2024! Iată de la cine

01 May 2024 472

Pregătire a studenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la „Maritime Security Common Module" în Grecia (FOTO)

27 Apr 2024 489

Cazarma 1369 Constanța va f reabilitată. Contractul de peste 450.000 de lei, scos la licitație de Academia Navală „Mircea cel Bătrân" (DOCUMENT)

25 Apr 2024 435

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a atribuit un contract pentru repararea instalațiilor de bord a Navei Școală Mircea. Iată ce firmă a câștigat (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 660

Ziua Porților Deschise la Academia Navală „Mircea Cel Bătrân”

18 Apr 2024 527

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și o firmă din județul Prahova au parafat un contract de aproape 30.000 de euro. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

17 Apr 2024 491

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 739

Cumpărări directe Constanța Academia Navală Mircea cel Bătrân, contract cu Garden Antoniewicz SRL, fondată de fosta șefă a Trezoreriei Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 653

Licitații Constanța Academia Navală asigură cu aproape 50.000 de euro Bricul Mircea, pentru voiajul din 2024! Asigurările de viață pentru personal, circa 23.000 de euro (DOCUMENT)

18 Mar 2024 970

Profesori ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" Constanța la Academia Națională de Apărare a Letoniei (FOTO)

15 Mar 2024 512

Justiție Constanța Transcarpat Sportours International SRL, nemulțumit de decizia CNSC privind un contract cu Academia Navală Mircea cel Bătrân

13 Mar 2024 846

Te pregătești pentru facultate? Hai la o academie militară! Iată câte locuri sunt la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța

04 Mar 2024 876

Decizii CNSC Licitația organizată de Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța pentru complexul de simulatoare de tragere cu armament, contestată

04 Mar 2024 725

Absolvirea cursurilor de bază la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța. Mesajul viceamiralului Mihai Panait

01 Mar 2024 539

2,5 milioane de euro puși la bătaie Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța vrea să cumpere servicii pentru o investiție imobiliară (DOCUMENT)

29 Feb 2024 846