Eveniment aniversar dedicat celor 150 de ani de existență ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a aniversat împlinirea a 150 de ani de existență și de învățământ românesc de marină
  • La eveniment au participat generalul Daniel Petrescu - șeful Statului Major General al Armatei Române, comandor conf. univ. dr. ing. Toma Alecu – comandantul Academiei Navale, contraamiralul drd. Mihai Panait – șeful Statului Major al Forțelor Navale, ÎPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului, Mihai Lupu - președintele Consiliului Județean Constanța, Octavian Schen – director general al Regiei Autonome Monetăria Statului și comandorul dr. Titi-Iulian Agafiței – reprezentant MapN la Ministerul Educației
  • Finalul ceremoniei a marcat dezvelirea plăcii aniversare și eliberarea unui stol de porumbei
În data de 17 noiembrie 2022, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a aniversat împlinirea a 150 de ani de existență și de învățământ românesc de marină.

Cu ocazia aceasta, în curtea instituției s-au adunat reprezentanți ai eșaloanelor superioare, reprezentanți din administrația publică locală, comandanți de unități și de mari unități, cadrele didactice și studenții Academiei Navale.

Ceremonia de marcare a celor 150 de ani a început de la ora 10:00 cu intonarea imnului României.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat: generalul Daniel Petrescu - șeful Statului Major General al Armatei Române, comandor conf. univ. dr. ing. Toma Alecu – comandantul Academiei Navale, contraamiralul drd. Mihai Panait – șeful Statului Major al Forțelor Navale, ÎPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului, Mihai Lupu - președintele Consiliului Județean Constanța, Octavian Schen – director general al Regiei Autonome Monetăria Statului și comandorul dr. Titi-Iulian Agafiței – reprezentant MapN la Ministerul Educației.

În cadrul evenimentului au avut loc ceremonialul ridicării pavilionului țării și oficierea serviciului religios.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a spus după încheierea ritului religios că:
„Un jubileu la 150 de ani este o sărbătoare deosebită.”
În continuare a vorbit Toma Alecu.

„Marcăm un veac și jumătate de când școala s-a angajat în formarea marinarilor. Academia este în prezent locul unde performanța este un profil ereditar pentru toți studenții. Este locul unde modernul și tradiționalul, vechiul și noul sunt complementare. Cea mai importantă componentă a drumului spre performanță este factorul uman”, a declarat comandantul Academiei.

Acesta a mai menționat și că cifra de școlarizare a instituției este de 1.600 de studenți.  

După discursurile ținute de ÎPS Teodosie, comandantul Academiei Toma Alecu și directorul general al Monetăriei Statului Octavian Schen, au fost înmânate exemplare a monedei aniversare și embleme numite după diferite structuri. De asemenea, Toma Alecu le-a oferit lui Daniel Petrescu, Mihai Panait, ÎPS Teodosie și Titi-Iulian Agafiței plachetele aniversare, primite și de cadrele în rezervă. Mai mulți studenți ai Academiei Navale au fost premiați cu medalii de către Toma Alecu.

Decorarea Drapelului de Luptă al Academiei Navale a încheiat prima parte a ceremoniei, succedată de discursurile lui Titi-Iulian Agafiței, Mihai Lupu, Mihai Panait și Daniel Petrescu.

Titi-Iulian Agafiței a spus despre Academia Navală că ocupă un loc de cinste în peisajul învățământului superior și este acreditată cu grad de încredere ridicat de ARACIS.


Președintele CJC, Mihai Lupu a declarat că:
„Educația este cea mai importantă și sigură investiție pentru o societate puternică. Se împlinesc 150 de ani de când Academia formează tineri cu dragoste de mare, de uniformă și de țară.”

Următoarea persoană de la prezidiu a fost contraamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, care a amintit de predecesoarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Școala de Flotilă.
„De-a lungul existenței sale, instituția s-a angajat în formarea și cultivarea spiritului marinăresc”, a completat Mihai Panait.

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major General al Armatei Române a caracterizat momentul ca fiind unul plin de emoție și deosebit pentru Forțele Navale, dar și pentru Armata Română.

A urmat marșul militar acompaniat de cântecul marinăresc „Călător de drumuri pe ape” și în final, a fost dezvelită placa aniversară a celor 150 de ani de existență a școlii și totodată, a fost eliberat un stol de porumbei. 

Citește și:
LIVE TEXT Academia Navală "Mircea cel Bătrân" aniversează 150 de ani de învățământ de marină românesc (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a încheiat cinci contracte subsecvente cu trei firme din București. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

19 Feb 2024 336

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” modernizează instalația de propulsie la Nava Școală Sprijin Acțiuni Militare 281, proiect ZK 923 (DOCUMENT)

07 Feb 2024 552

Știri Constanța Oferta educațională 2024-2025 la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”

06 Feb 2024 570

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța cumpără echipamente de scanare și imprimare. Pragma Computers, NS Copiers SRL și Formwerk au câștigat contractul (DOCUMENT)

30 Dec 2023 735

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, contract cu Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Turbomotoare COMOTI! Iată despre ce e vorba (DOCUMENT)

27 Dec 2023 792

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ cumpără simulatoare de realitate virtuală (VR) și realitate mixtă (MR)!

23 Dec 2023 793

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța cumpără un complex simulatoare de tragere cu armament. Detalii despre câștigătorul achiziției (DOCUMENT)

21 Dec 2023 778

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța, Pro Optica SA și Navtron SRL, acord pentru aproape 3 milioane de euro. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

21 Dec 2023 878

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța cumpără laptopuri de peste 400.000 de lei (DOCUMENT)

20 Dec 2023 735

Detalii din contract Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanța cumpără echipamente de specialitate de la AS Computer Craiova SRL! (DOCUMENT)

20 Dec 2023 704

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța contractează servicii de reparații la amfiteatrele și sălile de curs din pavilionul C. Valoarea ajunge la aproape 9 milioane de lei (DOCUMENT)

06 Dec 2023 841

Licitație organizată de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, contestată la CNSC. Ce decizii au fost dictate?

22 Nov 2023 645

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ a bătut palma cu Dacor Plast SRL! (DOCUMENT)

18 Nov 2023 806

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța, la ceas aniversar! Se împlinesc 151 de ani de învățământ superior de marină

17 Nov 2023 745

#Dobrogea145 Conf. univ. dr. ing. Alecu TOMA, comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, mesaj de Ziua Dobrogei

15 Nov 2023 1046