Focar de gripă aviară Se suspendă comerțul cu păsări vii. Ce spune prefectul județului Constanța

  • Se suspendă organizarea și desfășurarea comerțului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 de zile.

În contextul apariției unei situații epidemiologice veterinare, generată de răspândirea virusului influenței aviare (gripa aviară), subtipul H5N8, la păsările dintr-o exploatare avicolă comercială din județul Mureș, localitatea Ungheni, CNSU, prin Centrul Național de Combatere a Bolilor, a transmis în toate județele că, începând de astăzi, 8 mai a.c., se dispun următoarele măsuri:
  • se suspendă organizarea și desfășurarea comerțului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 de zile, în toate localitățile din țară;
  • se suspendă activitățile comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe teritoriul României, pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

De asemenea, prin dispoziția comună a secretarului de stat MAI, chestor general de poliție Bogdan Despescu și a șefului DSU, dr. Raed Arafat, au fost decise, printre altele, următoarele:
  • inspectoratele de poliție, jandarmerie și pentru situații de urgență vor acționa cu dispozitive instituite pentru prevenirea/gestionarea corespunzătoare a situațiilor de risc. De asemenea, desfășoară, alături de personalul din cadrul ANSVSA, activități de verificare, în trafic, a autovehiculelor care transportă păsări, dar și în locațiile de desfacere/comercializare a produselor cu risc de transmitere a gripei aviare;
  • Inspectoratul General al Poliției de Frontieră desfășoară, prin structurile din subordine, verificări și controale la mijloacele de transport în punctele de trecere a frontierei de stat, pentru identificarea produselor din carne de pasăre și subsecvente.

„Vom coordona și sprijini eforturile autorităților, în ceea ce privește controalele și dispunerea de măsuri, pentru că vorbim despre o situație potențial periculoasă pentru gospodăriile în care sunt crescute păsări. E drept, prima situație a apărut la sute de kilometri de județul nostru, dar asta nu înseamnă că vom aștepta, fără să luăm măsuri preventive. Ne aducem aminte cu toții cât de gravă a fost situația în 2005-2006 și, sunt sigur că, dacă vom avea acțiuni de prevenție, gospodăriile din județul nostru vor fi ferite de pericol.

Astfel, am dispus deja ca zonele cunoscute pentru organizarea târgurilor și oboarelor informale să fie monitorizate, vom avea filtre pe arterele din județ care sunt frecventate de comercianții care nu au toate avizele. De asemenea, DSVSA Constanța va monitoriza toți crescătorii de păsări și va asigura trasabilitatea tuturor transporturilor și mișcărilor de animale. Totodată, polițiștii de frontieră vor împiedica pătrunderea pe teritoriul național a produselor neconforme, iar organele MAI, prin patrule mixte, vor monitoriza, din teren, situația”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA.


Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța S-a elaborat Planul de măsuri privind controlul și prevenirea răspândirii gripei aviare înalt patogene la nivelul județului

24 May 2021 434

DSVSA Noi măsuri luate la nivelul județului Constanța în contextul apariției gripei aviare în județul Mureș

10 May 2021 805

Eforie Sud O lebădă moartă a fost confirmată cu gripă aviară

26 Jan 2021 1064

Lebede moarte, infectate cu gripă aviară, găsite în Portul Constanța. Ce măsuri a luat Direcția Sanitară Veterinară

14 Jan 2021 807

Maramureș Zeci de mii de păsări sacrificate, după ce s-a confirmat un nou focar de gripă aviară

19 Jan 2020 748

Veterinarii din judeţul Tulcea în alertă Există risc de apariţie a gripei aviare şi a pestei micilor rumegătoare

11 Dec 2018 1086

Ce măsuri s-au luat la Constanţa pentru prevenirea gripei aviare. Sfaturi pentru crescătorii de păsări de curte

24 Apr 2017 4664

Constanţa Centrul Local de Combatere a Bolilor la Animale. Şedinţă de urgenţă. Ce s-a decis

13 Feb 2017 1662

Constanţa Iată planul de măsuri ce se impune pentru controlul influenţei aviare

11 Feb 2017 1960

Constanţa Centrul Local de Combatere a Bolilor la animale s-a întrunit în ședință de urgență

11 Feb 2017 1600

Tulcea Focare de gripă aviară confirmate

30 Jan 2017 1808

Alertă de gripa aviară DSVSA Constanța a instituit serviciul de permanență

26 Jan 2017 1675

Virusul gripei aviare a fost identificat într-o localitate din județul Tulcea

29 Dec 2016 3824

Alertă la graniţa României Un focar de gripă aviară a fost identificat

23 Dec 2016 1500

UE a interzis importurile de carne de pasăre din Ucraina din cauza gripei aviare

06 Dec 2016 1293