Geamie nouă la Castelu, construită de administraţia locală, Guvernul României şi oameni de afaceri turci Comunitatea musulmană din comuna Castelu întâmpină Sfânta Lună Ramazan (galerie foto)

Comunitatea musulmană din comuna Castelu întâmpină Sfânta Lună Ramazan într-un lăcaş de cult nou, construit atât cu sprijinul administraţiei locale şi al Guvernului României, dar şi cu ajutorul financiar important al unor cunoscuţi oameni de afaceri turci care derulează de ani buni afaceri în ţara noastră
 
În prezenţa autorităţilor locale, judeţene şi de la centru, a reprezentanţilor Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, precum şi a Consulului General al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz, a Muftiului Muurat Iusuf şi a numeroşi credincioşi, sâmbătă, a avut loc la Castelu, inaugurarea geamiei din localitate. Lăcaşul de cult a fost construit în decursul a doi ani, cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, al Primăriei şi Consiliului Local Castelu, precum şi prin contribuţia omului de afaceri turc Haci Vural.

Aşa cum a ţinut să anunţe primarul Nicolae Anghel, banii au venit astfel: de la Consiliul Local Castelu 120.000 lei, de la Guvernul României 300.000 lei, iar de la omul de afaceri turc Haci Vural „o sumă cam cât celelalte două la un loc”. „Este cea mai frumoasă zi din viaţa mea”, a spus Haci Vural, care a adăugat: „Credinţa este foarte importantă, oamenii credincioşi vor căuta mereu să facă bine. O astfel de colaborare între autorităţile locale, centrale şi sponsori reprezintă un model de convieţuire aici, pe aceste meleaguri. Aici poţi întâlni cele mai frumoase lăcaşe de cult şi cele mai trainice colaborări”. În semn de mulţumire pentru contribuţia la ridicarea moscheii din Castelu, Haci Vural a primit titlul de „Cetăţean de onoare al localităţii”, distincţie aprobată în şedinţa de Consiliu Local din luna februarie şi înmânată la evenimentul de sâmbătă. De asemenea, omul de afaceri turc a primit o plachetă, în semn de mulţumire, şi din partea Muftiatului Cultului Musulman din România. Odată cu Haci Vural a fost declarat „Cetăţean de onoare al comunei Castelu” şi asociatul său, care s-a implicat, de asemenea, în derularea acestui proiect, Suleyman Islambay.

Prezent la eveniment, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a declarat: „Privind înapoi, în istorie, vom constata că tătarii au fost prima comunitate de musulmani din aceste locuri, aducând cu ei atât tradițiile culturale, cât și valorile spirituale ale unei comunități care în scurt timp a devenit parte a societății românești, nu numai tolerată, ci respectată și cu numeroase drepturi în plan politic, social, cultural. Vechimea și traiul în comun în bună înțelegere cu populația majoritară și cu celelalte comunități etno-confesionale fac dovada clară a faptului că aici Islamul a fost practicat și înțeles de toată lumea întocmai cum este el. Ne bucură nespus să vedem că și alți musulmani care vin în România ni se alătură și formăm împreună o comunitate religioasă bine consolidată”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală Geamia Memet Efendi din Cernavodă - „Bătrânii musulmani spun că a fost construită cu piatră de la un vechi pod“

11 Oct 2023 2839

Primăria a eliberat certificatul de urbanism pentru restaurarea Hanului Balcan de pe strada Ștefan cel Mare!

04 Jan 2023 1098

#citeșteDobrogea Ramazan Bayram - sărbătoarea credincioșilor musulmani din Dobrogea și din România

02 May 2022 5219

Constanța Slujba primei zile de Ramazan Bayram, oficiată de muftiul Muurat Iusuf la Geamia Hunchiar

01 May 2022 2611

UPDATE Uniunea Democrată Tătară cu sediul în județul Constanța a cerut, dar nu a primit statut de utilitate publică (DOCUMENTE)

10 Mar 2022 4058

Accident rutier cu victimă pe strada Suceava din Constanța. Șase mașini implicate (galerie foto+video)

03 Oct 2021 4959

#citeșteDobrogea Geamiile din Constanţa în prima jumătate a secolului trecut

24 Mar 2021 3327

Geamia Hunchiar va fi restaurată. Primăria Constanța a eliberat autorizația de construire

06 Feb 2021 3407

#citeşteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) Geamiile, o curiozitate a Constanţei. „Pe străinii veniţi de pe aiurea îi opreşte în loc solemnitatea acestor rugăciuni“ (galerie foto)

16 Sep 2019 2883

Șeful IPJ Constanța, implicat într-un accident rutier în Mangalia

17 Aug 2019 2654

Comunitatea musulmană din România celebrează mâine Kurban Bayram-ul Marea Rugăciune Comună va avea loc în zorii zilei, la Geamia Hunkar, din Constanţa

10 Aug 2019 3623

Incendiu în Făurei, lângă geamie. Intervin pompierii

28 Jul 2019 1373

Accident rutier în Ovidiu. Două victime, pietoni. Ce spun oficialii (galerie foto)

23 Jul 2019 3625

#citeşteDobrogea „Istoria Moscheii Carol I“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Jul 2019 3849

Musulmanii din Cumpăna au celebrat Kurban Bayram. Ce a transmis primarul Mariana Gâju (galerie foto)

22 Aug 2018 2130