Gigi Valentin Ștefan, procurorul general al Dobrogei, declarații despre nava care a explodat la Sulina



Magistratul Gigi Valentin Ștefan, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a făcut câteva declarații cu privire la dosarul deschis după explozia la nava SEAMA, sub pavilion Togo.
 
Cargoul se afla la aproximativ 7Mm est de canalul Sulina la momentul producerii deflagrației.
 
Potrivit magistratului Gigi Valentin Ștefan, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, precizează că dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și că sunt efectuate cercetări urmărirea penală sub infracțiuni prevăzute de Legea 191 din 2003 privind siguranța navigației civile.
 

„Acum este în curs de desfășurare cercetarea la fața locului. Scafandrii sunt acolo și verifică toate ipotezele posibile. Sunt verificate toate elementele care ne pot furniza informații pentru a stabili cu certitudine cauza avarieii navei. Nu se cunoaște cauza exploziei. În momentul în care vom avea o certitudine cu privire la acest aspect. Vă vom comunica. Marinarii au fost aduși la țărm. Nu sunt probleme deosebite în ceea ce privește sănătatea lor“, a mai precizat Gigi Valentin Ștefan, procurorul general al Dobrogei.

 
Vă reamintim că la data de 20 septembrie 2023, la ora 6.50 nava sub pavilion Togo a raportat o explozie în zona compartimentului maşină şi s-a solicitat abandonul navei.

Cargoul se afla la aproximativ 7Mm est de canalul Sulina la momentul producerii deflagrației.
 
Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC a solicitat de urgenţă asistenţa navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparţinând Poliției de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri de echipaj.
 
Salvatorii au ajuns imediat la locul incidentului, iar echipajul a fost preluat în siguranţă şi transportat în Portul Sulina.
 

Nava cargo SEAMA are o lungime de 90m şi 14m lăţime. Aceasta a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe, a încheiat sursa citată.
 
Ce spune Ministerul Apărării Naționale despre eveniment

 
Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a  raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord.
 
Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.
 
De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări, transmite MApN.
 
Planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice.
 
Forțele Navale Române desfășoară în permanență de monitorizare în Marea neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, a mai punctat sursa citată.
 
Oficial de la ANR:
 
Nava sub pavilion Togo care a suferit în această dimineață, 20 septembrie 2023, o explozie a fost remorcată de o navă aparținând Administrației Fluviale a Dunării de Jos către Golful Musura și a fost eșuată în siguranță. Operațiunea s-a finalizat în jurul orei 15.00. Se va monta un baraj antipoluare în jurul navei pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Navigaţia nu a fost afectată din cauza incidentului, transmite un comunicat de presă din partea Autorității Navale Române.
 
Totodată, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel  Constanța a deschis un dosar de urmărire penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
Distrugerea ori avarierea unei nave  ori a încărcăturii acesteia, prev.de art 14 alin.2 din Legea Nr. 191/2003
Plasarea pe o navă a unui dispozitiv, obiect ori a unei substanțe apte să distrugă nava sau să cauzeze  acesteia ori încărcăturii pagube de natură să pună în pericol siguranța navigației, prev. de art. 15 din Legea Nr. 191/2003.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
UPDATE
Explozie în Marea Neagră, în zona portului Sulina! (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini cu nava la bordul căreia a avut loc o explozie în apropiere de Sulina (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Sep 2023 1061

Oficial de la ANR despre nava care a explodat la Sulina

20 Sep 2023 939

Vergil Chițac, despre explozia în Marea Neagră, în zona portului Sulina- „Originea este în interior“

20 Sep 2023 885