Imagini cu nava la bordul căreia a avut loc o explozie în apropiere de Sulina (GALERIE FOTO+VIDEO)

Nava la bordul căreia a avut loc ieri dimineață o explozie în apropiere de Sulina se află în continuare în același loc. 

Vă reamintim că la data de 20 septembrie 2023, la ora 6.50 nava sub pavilion Togo a raportat o explozie în zona compartimentului maşină şi s-a solicitat abandonul navei.

Cargoul se afla la aproximativ 7Mm est de canalul Sulina la momentul producerii deflagrației.
 
Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC a solicitat de urgenţă asistenţa navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparţinând Poliției de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri de echipaj.
 
Salvatorii au ajuns imediat la locul incidentului, iar echipajul a fost preluat în siguranţă şi transportat în Portul Sulina.
 
Nava cargo SEAMA are o lungime de 90m şi 14m lăţime. Aceasta a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe, a încheiat sursa citată.
 
Ce spune Ministerul Apărării Naționale despre eveniment
 
Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a  raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord.
 

Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.
 
De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări, transmite MApN.

 
Planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice.
 
Forțele Navale Române desfășoară în permanență de monitorizare în Marea neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, a mai punctat sursa citată.
 
Oficial de la ANR:
 
Nava sub pavilion Togo care a suferit în această dimineață, 20 septembrie 2023, o explozie a fost remorcată de o navă aparținând Administrației Fluviale a Dunării de Jos către Golful Musura și a fost eșuată în siguranță. Operațiunea s-a finalizat în jurul orei 15.00. Se va monta un baraj antipoluare în jurul navei pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Navigaţia nu a fost afectată din cauza incidentului, transmite un comunicat de presă din partea Autorității Navale Române.
 
Totodată, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel  Constanța a deschis un dosar de urmărire penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
Distrugerea ori avarierea unei nave  ori a încărcăturii acesteia, prev.de art 14 alin.2 din Legea Nr. 191/2003
Plasarea pe o navă a unui dispozitiv, obiect ori a unei substanțe apte să distrugă nava sau să cauzeze  acesteia ori încărcăturii pagube de natură să pună în pericol siguranța navigației, prev. de art. 15 din Legea Nr. 191/2003.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și: 

Gigi Valentin Ștefan, procurorul general al Dobrogei, declarații despre nava care a explodat la Sulina

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Intervenție ARSVOM la bordul unei nave aflată în rada Sulina! Un marinar turc a avut nevoie de ajutorul cadrelor medicale (GALERIE FOTO)

21 Nov 2023 733

ARSVOM Operațiune de salvare în rada Sulina! (FOTO+VIDEO)

06 Oct 2023 881

Nava Seama din Sulina a fost eșuată controlat (FOTO+VIDEO)

23 Sep 2023 1385

Nava R/M Brizo și echipajul de la bord se întorc în Constanța după o misiune de succes la nava Seama

23 Sep 2023 844

Gigi Valentin Ștefan, procurorul general al Dobrogei, declarații despre nava care a explodat la Sulina

21 Sep 2023 1355

Oficial de la ANR despre nava care a explodat la Sulina

20 Sep 2023 888

Vergil Chițac, despre explozia în Marea Neagră, în zona portului Sulina- „Originea este în interior“

20 Sep 2023 816

UPDATE Explozie în Marea Neagră, în zona portului Sulina! (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Sep 2023 1415

ARSVOM Operațiune de salvare pe mare în apropierea portului Sulina (VIDEO)

06 Sep 2023 909

ARSVOM Operațiune de salvare în rada exterioară Sulina! Ce s-a întâmplat (FOTO)

01 Sep 2023 766

Intervenție de urgență în rada portului Sulina! O ambarcațiune ARSVOM, solicitată în ajutorul unui marinar turc (GALERIE FOTO)

22 Aug 2023 960

Un sirian urmărit general, reținut de polițiștii din Tulcea. Pe numele lui era emis un mandat de executare cu închisoarea

07 Aug 2023 662

UPDATE Mină marină observată de o navă comercială pe Marea Neagră în apropiere de Sulina

16 May 2023 1133

Scene de impact surprinse de pasagerii unei nave, pe Canalul Sulina. Un șacal a dat iama într-o turmă de capre (VIDEO)

25 Jan 2023 2030

Navă sub pavilion Togo, reţinută în Portul Tulcea. A avariat un ponton şi trei ambarcaţiuni. Anunțul Căpităniei Zonale

04 Oct 2022 970