Actualitate

Guvernul a aprobat OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al protecției civile

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, 14 mai 2020, Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative cu incidență în domeniul managementului situațiilor de urgență și al protecției civile.

Prin acest act normativ este definită clar starea de alertă, legislația subsecventă din acest domeniu fiind pusă astfel în concordanță cu deciziile Curții Constituționale, dar și cu realitatea cotidiană.

Ordonanța de Urgență inițiată de Ministerul Afacerilor Interne reglementează din punct de vedere legislativ răspunsul la o situație de urgență de amploare și intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporționale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia și necesare pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor iminente la adresa vieții, sănătății persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale și culturale importante ori a proprietății.


Astfel, se reglementează mecanismul de declarare, prelungire și încetare a stării de alertă la nivel local, județean sau național prin hotărâri ale comitetelor pentru situații de urgență, fiind stabilite și criteriile care trebuie analizate pentru fundamentarea unor astfel de decizii, precum:

- amploarea și intensitatea situației de urgență, densitatea demografică în zona afectată, infrastructura existentă în zona afectată.

Prin actul normativ adoptat de guvern astăzi sunt aduse clarificări în ceea ce privește conținutul hotărârilor comitetelor pentru situații de urgență.

Aceste hotărâri trebuie să cuprindă inclusiv măsuri pentru creșterea capacității de răspuns, asigurarea rezilienței comunităților și diminuarea impactului tipurilor de risc, condițiile concrete de aplicare a acestor hotărâri și destinatarii măsurilor.

O altă modificare majoră adusă prin Ordonanța de urgență adoptată se referă la Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Concret, Comitetul național va funcționa sub conducerea nemijlocită a Prim-ministrului în calitate de președinte și va avea 3 vicepreședinți: ministrul afacerilor interne, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și secretarul de stat, șef al DSU.

Hotărârile prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel național sau pe teritoriul mai multor județe, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar cele prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel județean sau al municipiului București, se publică în Monitorul Oficial al autorității administrativ-teritoriale respective și intră în vigoare la data publicării.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

I se spune Bombardierul Luptătorul constănțean Ion Pascu, victorie în promoția Bellator, la Milano

27 Sep 2020 179

Un alegător din Babadag a primit opt buletine de vot. S-a deschis dosar penal

27 Sep 2020 308

#alegerilocale2020 ESTE OFICIAL! Un partid politic a cerut anularea alegerilor pentru primar în comuna Costinești!

27 Sep 2020 749

Tudorel Chesoi și-a exercitat dreptul de vot. Ce a spus după votare

27 Sep 2020 261

Stelian Ion a votat! Declarații

27 Sep 2020 548

Buletine de vot, rupte Incident la secția de votare 311 din Navodari

27 Sep 2020 394

#alegerilocale2020 Cei mai mulți alegători sunt în municipiul Constanța iar cei mai puțini, în Dumbrăveni. Prezența la vot la Constanța la ora 10.30 este 10.60%

27 Sep 2020 585

Mircea Titus Dobre a votat! Declarații

27 Sep 2020 369

Remus Negoi a votat. Ce a declarat

27 Sep 2020 364

Stroe Felix și-a exercitat dreptul la vot. Pentru ce a votat

27 Sep 2020 606

Cod Galben. La Constanța, la această oră, plouă

27 Sep 2020 628

Misiune spectaculoasă a NASA. O sondă va coborî pe un asteroid de unde va lua mostre din scoarța acestuia

26 Sep 2020 505

#alegerilocale2020 Ministrul Marcel Vela și chestorul Bogdan Despescu, despre pregătirile pentru ziua alegerilor (VIDEO)

26 Sep 2020 626

Simona Halep debutează duminică la Paris, la Roland Garros

26 Sep 2020 812

Momente emoționante la CT BUS! Unul dintre cei mai vechi angajați a ieșit la pensie

26 Sep 2020 942