Guvernul României Consultări la Palatul Victoria pe tema combaterii consumului de droguri

  • La întâlnire, a participat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
 
Cancelaria Prim-Ministrului a organizat, astăzi, o întâlnire de lucru pe tema prevenirii și reducerii consumului de droguri, care a reunit reprezentanți ai mai multor organizații nonguvernamentale implicate în reducerea și atenuarea riscurilor asociate consumului de droguri, precum și ai principalelor instituții cu atribuții în domeniu. La întâlnire, a participat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, transmite un comunicat de presă din partea Guvernului României.
 
Cu acest prilej, a fost inițiat un dialog între guvern și ONG-uri pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea reducerii riscurilor sociale, medicale și economice asociate consumului de droguri, cu accent pe prevenție, sprijinire și reintegrare socială a victimelor.
 
În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că sunt necesare politici publice care sa pună un mai mare accent pe componenta psiho-medicală asociată consumului de droguri, subliniind necesitatea înființării de centre de reabilitare în țară. „Ne propunem ca în România să avem în fiecare județ centre pentru combaterea adicției, pentru recuperarea consumatorilor de droguri. Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii și adolescenții, pentru care trebuie să găsim soluții”, a afirmat ministrul. În acest context, ministrul Sănătății a propus elaborarea unui plan de acțiuni în vederea identificării și aplicării celor mai eficiente măsuri.
 
Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Victoria Stoiciu, a subliniat că prioritatea politicilor penale ar trebui să fie marele trafic, iar aceste politici ar trebui să fie acompaniate de măsuri de sănătate publică. „Este nevoie de mutarea accentului pe politicile de sănătate, pe găsirea de soluții alternative prin prevenire și tratament”, a menționat consilierul de stat.
 
Reprezentanții ONG-urilor au propus crearea unui mecanism de coordonare a eforturilor pentru combaterea consumului de droguri la nivelul prim-ministrului sau al Secretariatului General al Guvernului. Alte propuneri s-au referit la nevoia dezvoltării serviciilor medicale specializate, campanii de de-stigmatizare a consumatorilor, dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum propriu și realizarea educației preventive în școli pentru combaterea consumului de droguri.
 
La reuniunea de la Palatul Victoria, organizată de Cancelaria Prim-Ministrului prin consilierul de stat Victoria Stoicu, au mai participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, respectiv ai Agenției Naționale Antidrog.
 
Societatea civilă a fost reprezentată de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung Romania Office, Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT), Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Fundația Parada, Asociația Semper Musica, Asociația Sens Pozitiv, Asociația Carusel, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și Asociația Declic, precum și autori de analize despre politicile publice antidrog în România, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu despre tichetele de masă: „Voi merge în Guvern săptămâna viitoare cu memorandum, astfel încât angajaţii CFR şi angajaţii Metroului să poată să beneficieze de aceste tichete”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul României Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 25 aprilie 2024

25 Apr 2024 317

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 23 aprilie 2024

23 Apr 2024 259

Guvernul a aprobat calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie

22 Apr 2024 514

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 11 aprilie 2024

11 Apr 2024 294

Măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate! Ce prevede Ordonanța de Guvern adoptată astăzi

09 Apr 2024 439

Guvernul României”Sănătatea sistemului medical, la intersecția proiectelor strategice ale României, în perioada 2024-2025”

09 Apr 2024 286

Continuă acțiunile de protest la Penitenciarul Poarta Alba-Constanța! Ce nemulțumiri au angajații din sistemul penitenciar

08 Apr 2024 576

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 4 aprilie 2024

05 Apr 2024 357

Guvernul RomânieiProgramul activităților la Palatul Victoria

01 Apr 2024 332

Guvernul României20 de ani de la aderarea României la NATO

29 Mar 2024 282

e-Factura Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai

28 Mar 2024 736

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 1015

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 409

Guvernul României150 de locuri disponibile pentru ediția 2024 a Programului Oficial de Internship al Guvernului României

25 Mar 2024 404

Ora Pământului, marcată la Palatul Victoria. Luminile vor fi stinse în această seară, timp de o oră

23 Mar 2024 460