Guvernul României ONG-urile au acceptat ideea obligației auditării financiare a asociațiilor și fundațiilor

Foto cu rol ilustrativ
  • Reprezentanții ONG-urilor „au salutat” miercuri, 20 septembrie 2023, la Palatul Victoria, într-o discuție cu prim-ministrul și cu ministrul Finanțelor, ideea de a fi introdusă obligația auditării financiare în cazul asociațiilor și fundațiilor, conform unui comunicat de presă al Guvernului.
 
Reprezentanții ONG-urilor „au salutat” miercuri, 20 septembrie 2023, la Palatul Victoria, într-o discuție cu prim-ministrul și cu ministrul Finanțelor, ideea de a fi introdusă obligația auditării financiare în cazul asociațiilor și fundațiilor, conform unui comunicat de presă al Guvernului, potrivit Știri pe Surse.
 
Premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri, la sediul Guvernului, „discuții consultative” cu reprezentanți ai mai multor organizații nonguvernamentale, în contextul noilor măsuri fiscal-bugetare avute în vedere de guvern și publicate ieri pe site-ul Ministerului Finanțelor.
 
Principala temă de dialog a fost găsirea de „soluții pentru sponsorizarea corectă și transparentă a asociațiilor și fundațiilor din partea entităților comerciale”.
 
Prim-ministrul le-a spus ONG-urilor că vor fi evitate situațiile în care activitatea societății civile să fie afectată de modificările fiscal-bugetare aflate în dezbatere publică la acest moment și în același timp a cerut ONG-urilor prezente la discuții să identifice soluții „astfel încât fondurile asociațiilor și fundațiilor provenite din sponsorizări să fie utilizate în beneficiul societății și să fie prevenite abuzurile”.
 

„La rândul lor, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale au salutat ideea, conturată în cadrul dialogului, de a fi introdusă obligația auditării financiare în cazul asociațiilor și fundațiilor, subliniind că abuzurile în ceea ce privește destinația fondurilor provenite din sponsorizări pot decredibiliza și activitatea ONG-urilor cu aport social confirmat”, conform comunicatului de presă.

 
Reuniunea a avut loc la solicitarea societății civile, reprezentată de Asociația Parcul Delta Văcărești, Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația Valori în Educație, Dăruiește Viață, Federația Organizațiilor pentru Protecția Copilului, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația Principesa Margareta, Hospice Casa Speranței, Platforma Socială din România și Salvați Copiii.
 
Proiect: Persoanele juridice fără scop patrimonial care au primit sponsorizări vor întocmi o declaraţie cu sumele primite
 
Persoanele juridice fără scop patrimonial care au primit sponsorizări sau sume redirecţionate, conform legii, din impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor, respectiv din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice vor întocmi o declaraţie care însoţeşte declaraţiile financiare în care evidenţiază sumele primite, respectiv utilizate, conform Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
 

„Totodată, se propune completarea legii contabilităţii prin introducerea obligativităţii auditării în cazul persoanelor juridice fără scop patrimonial care, în exerciţiul financiar de raportare, au primit sume, în valoare cumulată care urmează a fi stabilită prin ordin al ministrului finanţelor, reprezentând subvenţii, sponsorizări, sume redirecţionate, conform legii, din impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor, respectiv din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice, precum şi alte forme similare de finanţare. În cazul acestor persoane, situaţiile financiare anuale urmează să fie însoţite de o declaraţie care evidenţiază sumele astfel primite, respectiv utilizate. Situaţiile financiare anuale, împreună cu declaraţia menţionată, sunt supuse unui audit extern efectuat de un auditor financiar, în condiţiile legii. Prin introducerea acestei obligativităţi se creează condiţii pentru creşterea încrederii în calitatea raportărilor financiare întocmite de entităţile vizate de completarea propusă a fi adusă la legea contabilităţii”, se spune în expunerea de motive a documentului menţionat.

 
De asemenea, în document se menţionează că sunt create condiţiile pentru o analiză exhaustivă atât a surselor de finanţare primite de entităţile respective, cât şi a sumelor utilizate.

 
Conform sursei citate, în perioada 2019-2022 sumele declarate de către operatorii economici cu titlu de sponsorizare se ridică la valoarea de 8,8 miliarde lei.


Citește și:
Guvernul României instituie impozit pe microintreprinderi. Toți patronii de mici afaceri sunt vizați (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul României Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 25 aprilie 2024

25 Apr 2024 299

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 23 aprilie 2024

23 Apr 2024 254

Guvernul a aprobat calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie

22 Apr 2024 505

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 11 aprilie 2024

11 Apr 2024 292

Măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate! Ce prevede Ordonanța de Guvern adoptată astăzi

09 Apr 2024 436

Guvernul României”Sănătatea sistemului medical, la intersecția proiectelor strategice ale României, în perioada 2024-2025”

09 Apr 2024 283

Continuă acțiunile de protest la Penitenciarul Poarta Alba-Constanța! Ce nemulțumiri au angajații din sistemul penitenciar

08 Apr 2024 575

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 4 aprilie 2024

05 Apr 2024 356

Guvernul RomânieiProgramul activităților la Palatul Victoria

01 Apr 2024 329

Guvernul României20 de ani de la aderarea României la NATO

29 Mar 2024 275

e-Factura Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai

28 Mar 2024 727

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 1006

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 404

Guvernul României150 de locuri disponibile pentru ediția 2024 a Programului Oficial de Internship al Guvernului României

25 Mar 2024 402

Ora Pământului, marcată la Palatul Victoria. Luminile vor fi stinse în această seară, timp de o oră

23 Mar 2024 455