În luna aprilie 2023 Garda de Mediu Constanța a efectuat 143 acțiuni de inspecție și control. Ce nereguli au fost constatate

În luna aprilie 2023 s-au efectuat 143 acțiuni de inspecție și control, din care 11 controale planificate și 132 inspecții neplanificate. Au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale principale, din care un avertisment și opt amenzi în valoare totală de 252.500 lei și o sancțiune complementară de suspendare a activității. De asemenea, s-au înaintat două sesizări penale către Parchetul dpl Curtea de Apel Constanța, pentru cercetări sub aspectul săvârșirii unor fapte penale prevăzute de acte normative din domeniul protecției mediului.

GNM CJ Constanța a formulat sesizare penală împotriva Serviciului Local de Salubrizare Cogealac pentru eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor înafara spațiilor autorizate, în cantități mari și cu potențial risc asupra mediului și sănătății populației. La verificările efectuate s-a constatat că serviciul de salubrizare a colectat deșeurile menajere de la populație și le-a depozitat pe un amplasament neautorizat din localitatea Cogealac, pe o perioadă îndelungată de timp, nefiind transportate la un depozit autorizat, în vederea eliminării prin depozitare. Au fost încălcate prevederile OUG nr.92/2021 privind regimul deșeurilor.

Potrivit raportului întocmit de GNM CJ Constanța, urmare a controlului realizat la stația de epurare din Cogealac și a constatărilor efectuate pe amplasament, s-a înaintat sesizare penală pentru încălcarea prevederilor Legii apelor nr.107/1996 și ale OUG nr.195/2005 privind protecția mediului. Societatea Gospodărie Apă Canal și Salubritate Cogealac a evacuat ape uzate neepurate direct în pârâul Cogealac care se varsă în Lacul Nuntași, aflat în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

„În luna aprilie s-au realizat opt controale planificate la societăți incluse în Planul anual de controale și au fost verificate trei amplasamente unde se exploatează instalații clasificate SEVESO, în care sunt implicate substanțe periculoase și prezintă pericol de accident major.
S-au finalizat controalele la producătorii care introduc pe piața națională ambalaje primare nereutilizabile, urmărindu-se modul de îndeplinire și implementare a obligațiilor de înregistrare în baza de date a Sistemului Garanție-Returnare (SGR).
S-au continuat verificările la amplasamentele unde au fost identificate  depozitări ilegale de deșeuri, realizându-se controale la următoarele UAT-uri: Mircea Vodă, Mihail Kogălniceanu, Eforie și Lumina. Pentru eliminarea deșeurilor și salubrizarea amplasamentelor, au fost stabilite măsuri cu termen de maxim o lună.
 Urmare a controlului efectuat la depozitul de deșeuri inerte din Ovidiu, operatorul depozitului a fost sancționat cu amendă în valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu, respectiv neasigurarea împrejmuirii totale a depozitului, neluarea măsurilor de igienizare a incintei, recepția deșeurilor fără efectuarea controlului calitativ și descărcarea deșeurilor direct în celulă, înregistrarea incompletă a cantităților de deșeuri recepționate, nerespectarea procedurii privind compactarea deșeurilor, nerespectarea în totalitate a cerințelor de monitorizare și raportare a datelor impuse prin autorizația de mediu, nerespectarea OG nr.2/2021 privind depozitarea deșeurilor în ceea ce privește întocmirea proiectului tehnic de închidere și monitorizare postînchidere a depozitului. Pentru remedierea neconformităților constatate, s-a stabilit un termen de 30 de zile, urmând să se efectueze un control de verificare a măsurilor“ - au mai precizat reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța.

Conform raportului citat, deținătorul rețelei de canalizare din zona Promenadă Năvodari a fost amendat cu 15.000 lei pentru nerealizarea măsurii stabilită la controlul anterior. Acesta a permis evacuarea apelor uzate menajere de către locatarii din zonă în rețeaua de canalizare neautorizată din punct de vedere al protecției mediului, dispunându-se totodată și măsura complementară de suspendare a activității. Verificările s-au relizat ca urmare a unei deversări accidentale de ape uzate fecaloid-menajere pe promenadă, datorită refulării rețelei din cauza disfuncționalității stației de pompare ape uzate. Avand în vedere faptul că și în sezonul estival anterior rețeaua de canalizare din zonă a funcționat defectuos, GNM CJ Constanța a convocat factorii responabili în vederea identificării soluțiilor de rezolvare a acestei probleme. În prezent, se realizează demersuri în vederea predării rețelei de canalizare către  UAT Năvodari, respectiv RAJA SA  pentru exploatarea rețelei de canalizare în condiții optime.

„Urmare a unor petiții cu privire la disconfortul olfactiv reclamat de locuitori din cartierul Poarta 6 din Municipiul Constanța s-au efectuat verificări la operatori economici din proximitatea zonei rezidențiale, precum și la operatori portuari care manipulează și depozitează mărfuri pulverulente. Pe amplasamentul unui operator din Portul Constanța a fost identificat un stoc de cărbune energetic, sursa emisiilor de poluanți în atmosferă, cauzate de autoaprinderea mărfii și generatoare de disconfort.  Societatea a fost amendată cu 50.000 lei pentru neluarea măsurilor de monitorizare și supraveghere pe perioada depozitarii și s-au stabilit măsuri privind lichidarea stocului și depozitarea în condiții de protecție a mediului și fără a se crea disconfort.
În cursul lunii aprilie a fost demarat control tematic pentru verificarea operatorilor şi amplasamentelor unde se desfăşoară activităţi cu impact asupra calităţii aerului înconjurător. Au fost efectuate cinci controale la șantiere de construcții, fiind aplicate două amenzi în valoare de 55.000 lei, o amendă pentru nerespectarea prevederilor legii calității aerului și o amendă pentru încălcarea OUG 92/2021 privind egimul deșeurilor.
S-au efectuat 56 acțiuni de inspecție și control privind transferul deșeurilor și mărfurilor/bunurilor second-hand, în punctele de trecere a frontierei Constanța Nord și Constanța Sud, la notificarea Poliției de Frontieră.
Comisarii Gărzii de Mediu Constanța au participat în ziua de sâmbătă, 1 aprilie, la acțiunea de plantare arbori și arbuști în zona blocurilor din cartierul Inel 2 din Constanța, proiect de regenerare urbană „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, dezvoltat de ONG Act for Tomorrow, împreună cu Primăria Constanța. De asemenea, în cadrul proiectului „Săptămâna Verde”, comisarii s-au întâlnit cu copii din grupa pregătitoare Albinuțele Cercetașe de la Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu nr.3. Copiii au vizionat videoclipuri, au colorat tricouri tematice, au învățat despre importanța recilării deșeurilor și au înțeles că fiecare gest contează în lupta pentru un mediu sănătos“ - au mai precizta reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța.
 


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Controale la Constanța! Ce au descoperit inspectorii mai multor instituții

30 Sep 2023 460

Știri Constanța Verificări riguroase la Constanța, la operatorii economici din domeniul carburanților! Deficiențe constatate

23 Sep 2023 635

Știri Constanța Control riguros la Constanța! Operatori economici sancționați pentru nereguli grave

09 Sep 2023 683

Dorin Meran, șeful Gărzii de Mediu Tulcea, arestat la Constanța! Este cercetat de DNA pentru luare de mită

05 Sep 2023 777

Butelii cu gaze fluorurate cu efect de seră, depistate într-un container sosit în Portul Constanța (GALERIE FOTO)

29 Aug 2023 552

UPDATE Societatea care execută lucrarile de construire a rețelei de canalizare de la Palazu Mare sancționată de comisarii Gărzii de Mediu (GALERIE FOTO)

23 Aug 2023 609

Știri Constanța Șinele de tren din Constanța, acoperite de uree. Garda de Mediu a sancționat societatea de transport mărfuri pe calea ferată (FOTO)

10 Aug 2023 774

Garda Națională de Mediu. O firmă din Corbu, județul Constanța „deversa ape fecaloid-menajere, neepurate, pe terenurile învecinate”

01 Aug 2023 625

Președintele USR Constanța, Stelian Ion a sesizat Garda de Mediu Constanța în legătură cu deșeurile din lacul Tăbăcărie

25 Jul 2023 1111

Primăria Constanța a făcut recurs după ce a pierdut procesul intentat Gărzii de Mediu!

24 Jul 2023 714

Operator portuar din Portul Constanța, sancționat de Garda de Mediu. Ce nereguli au fost constatate (GALERIE FOTO)

21 Jul 2023 828

Garda de Mediu Constanța a amendat firma care realizează lucrări pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu

20 Jul 2023 3754

Societatea care demolează stadionul din Constanța, amendată de Garda de Mediu cu 15.000 de lei (GALERIE FOTO)

19 Jul 2023 787

Societatea care realizeaza lucrări în zona de sub podul IPMC, verificată de Garda de Mediu Constanța! Ce amenzi au aplicat (FOTO)

14 Jul 2023 797

Firma care deține City Park Mall Constanța, amendată de Garda de Mediu. Iată motivul

05 Jul 2023 1943