În luna aprilie 2023 Garda de Mediu Constanța a efectuat 143 acțiuni de inspecție și control. Ce nereguli au fost constatate

În luna aprilie 2023 s-au efectuat 143 acțiuni de inspecție și control, din care 11 controale planificate și 132 inspecții neplanificate. Au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale principale, din care un avertisment și opt amenzi în valoare totală de 252.500 lei și o sancțiune complementară de suspendare a activității. De asemenea, s-au înaintat două sesizări penale către Parchetul dpl Curtea de Apel Constanța, pentru cercetări sub aspectul săvârșirii unor fapte penale prevăzute de acte normative din domeniul protecției mediului.

GNM CJ Constanța a formulat sesizare penală împotriva Serviciului Local de Salubrizare Cogealac pentru eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor înafara spațiilor autorizate, în cantități mari și cu potențial risc asupra mediului și sănătății populației. La verificările efectuate s-a constatat că serviciul de salubrizare a colectat deșeurile menajere de la populație și le-a depozitat pe un amplasament neautorizat din localitatea Cogealac, pe o perioadă îndelungată de timp, nefiind transportate la un depozit autorizat, în vederea eliminării prin depozitare. Au fost încălcate prevederile OUG nr.92/2021 privind regimul deșeurilor.

Potrivit raportului întocmit de GNM CJ Constanța, urmare a controlului realizat la stația de epurare din Cogealac și a constatărilor efectuate pe amplasament, s-a înaintat sesizare penală pentru încălcarea prevederilor Legii apelor nr.107/1996 și ale OUG nr.195/2005 privind protecția mediului. Societatea Gospodărie Apă Canal și Salubritate Cogealac a evacuat ape uzate neepurate direct în pârâul Cogealac care se varsă în Lacul Nuntași, aflat în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

„În luna aprilie s-au realizat opt controale planificate la societăți incluse în Planul anual de controale și au fost verificate trei amplasamente unde se exploatează instalații clasificate SEVESO, în care sunt implicate substanțe periculoase și prezintă pericol de accident major.
S-au finalizat controalele la producătorii care introduc pe piața națională ambalaje primare nereutilizabile, urmărindu-se modul de îndeplinire și implementare a obligațiilor de înregistrare în baza de date a Sistemului Garanție-Returnare (SGR).
S-au continuat verificările la amplasamentele unde au fost identificate  depozitări ilegale de deșeuri, realizându-se controale la următoarele UAT-uri: Mircea Vodă, Mihail Kogălniceanu, Eforie și Lumina. Pentru eliminarea deșeurilor și salubrizarea amplasamentelor, au fost stabilite măsuri cu termen de maxim o lună.
 Urmare a controlului efectuat la depozitul de deșeuri inerte din Ovidiu, operatorul depozitului a fost sancționat cu amendă în valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu, respectiv neasigurarea împrejmuirii totale a depozitului, neluarea măsurilor de igienizare a incintei, recepția deșeurilor fără efectuarea controlului calitativ și descărcarea deșeurilor direct în celulă, înregistrarea incompletă a cantităților de deșeuri recepționate, nerespectarea procedurii privind compactarea deșeurilor, nerespectarea în totalitate a cerințelor de monitorizare și raportare a datelor impuse prin autorizația de mediu, nerespectarea OG nr.2/2021 privind depozitarea deșeurilor în ceea ce privește întocmirea proiectului tehnic de închidere și monitorizare postînchidere a depozitului. Pentru remedierea neconformităților constatate, s-a stabilit un termen de 30 de zile, urmând să se efectueze un control de verificare a măsurilor“ - au mai precizat reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța.

Conform raportului citat, deținătorul rețelei de canalizare din zona Promenadă Năvodari a fost amendat cu 15.000 lei pentru nerealizarea măsurii stabilită la controlul anterior. Acesta a permis evacuarea apelor uzate menajere de către locatarii din zonă în rețeaua de canalizare neautorizată din punct de vedere al protecției mediului, dispunându-se totodată și măsura complementară de suspendare a activității. Verificările s-au relizat ca urmare a unei deversări accidentale de ape uzate fecaloid-menajere pe promenadă, datorită refulării rețelei din cauza disfuncționalității stației de pompare ape uzate. Avand în vedere faptul că și în sezonul estival anterior rețeaua de canalizare din zonă a funcționat defectuos, GNM CJ Constanța a convocat factorii responabili în vederea identificării soluțiilor de rezolvare a acestei probleme. În prezent, se realizează demersuri în vederea predării rețelei de canalizare către  UAT Năvodari, respectiv RAJA SA  pentru exploatarea rețelei de canalizare în condiții optime.

„Urmare a unor petiții cu privire la disconfortul olfactiv reclamat de locuitori din cartierul Poarta 6 din Municipiul Constanța s-au efectuat verificări la operatori economici din proximitatea zonei rezidențiale, precum și la operatori portuari care manipulează și depozitează mărfuri pulverulente. Pe amplasamentul unui operator din Portul Constanța a fost identificat un stoc de cărbune energetic, sursa emisiilor de poluanți în atmosferă, cauzate de autoaprinderea mărfii și generatoare de disconfort.  Societatea a fost amendată cu 50.000 lei pentru neluarea măsurilor de monitorizare și supraveghere pe perioada depozitarii și s-au stabilit măsuri privind lichidarea stocului și depozitarea în condiții de protecție a mediului și fără a se crea disconfort.
În cursul lunii aprilie a fost demarat control tematic pentru verificarea operatorilor şi amplasamentelor unde se desfăşoară activităţi cu impact asupra calităţii aerului înconjurător. Au fost efectuate cinci controale la șantiere de construcții, fiind aplicate două amenzi în valoare de 55.000 lei, o amendă pentru nerespectarea prevederilor legii calității aerului și o amendă pentru încălcarea OUG 92/2021 privind egimul deșeurilor.
S-au efectuat 56 acțiuni de inspecție și control privind transferul deșeurilor și mărfurilor/bunurilor second-hand, în punctele de trecere a frontierei Constanța Nord și Constanța Sud, la notificarea Poliției de Frontieră.
Comisarii Gărzii de Mediu Constanța au participat în ziua de sâmbătă, 1 aprilie, la acțiunea de plantare arbori și arbuști în zona blocurilor din cartierul Inel 2 din Constanța, proiect de regenerare urbană „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, dezvoltat de ONG Act for Tomorrow, împreună cu Primăria Constanța. De asemenea, în cadrul proiectului „Săptămâna Verde”, comisarii s-au întâlnit cu copii din grupa pregătitoare Albinuțele Cercetașe de la Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu nr.3. Copiii au vizionat videoclipuri, au colorat tricouri tematice, au învățat despre importanța recilării deșeurilor și au înțeles că fiecare gest contează în lupta pentru un mediu sănătos“ - au mai precizta reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța.
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Garda de Mediu Constanța a amendat cu 100.000 lei un operator economic din localitatea Techirghiol (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 181

Justiție Constanța Daf Trans 2000 SRL și Garda de Mediu, la judecată. Procesul, pe rolul Curții de Apel Constanța

24 Apr 2024 457

Garda de Mediu Constanța a amendat Primăria Comunei Bărăganu. Ce nereguli au fost sesizate (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 342

Un nou termen în dosarul dintre UAT Municipiul Constanța și Garda Națională de Mediu

21 Apr 2024 453

Justiție Constanța Decizie definitivă a instanței în procesul prin care Termica Distribuție Năvodari SRL vrea să scape de o amendă primită de la Garda de Mediu

20 Apr 2024 405

Procesul dintre Daf Trans 2000 SRL și Garda de Mediu Constanța, pe rolul Tribunalului Constanța

20 Apr 2024 497

Ce au decis judecătorii în procesul în care Sucursala Regională de Căi Ferate Constanța a contestat amenda primită de la Garda de Mediu?

19 Apr 2024 512

Garda de Mediu Constanța a amendat o societate de dezmembrări vehicule scoase din uz cu 15.000 lei. Iată de ce

19 Apr 2024 498

Amendă de zeci de mii de lei pentru un operator economic din localitatea Lazu, județul Constanța. Ce nereguli a constatat Garda de Mediu (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 444

Dosarul se află la Tribunalul Constanța Termica Distribuție Năvodari SRL vrea să scape de o amendă redusă la jumătate, primită de la Garda de Mediu

12 Apr 2024 610

Amenzi în Portul Constanța! Patru operatori de cereale, sancționați de Garda de mediu

12 Apr 2024 530

Apelul formulat de Primăria Mangalia în procesul cu Garda Natională de Mediu - Serviciul Comisariatul Județului Constanța, respins de judecători

06 Apr 2024 557

Sănătatea locuitorilor în pericol USR Constanța a sesizat Garda de Mediu în legătură cu poluarea din zona străzii Baba Novac !

05 Apr 2024 675

Ce au decis judecătorii în procesul în care Logis Project SRL a contestat amenda primită de la Garda de Mediu Constanța?

04 Apr 2024 610

Garda de Mediu Constanța se judecă cu o firmă de comerț

03 Apr 2024 519