Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ organizează la Constanța un atelier internațional despre protejarea mediului

  • Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ (INCDM) organizează, în perioada 9 - 14 iulie 2023, la Constanța, workshop-ul internațional de instruire teoretică și practică „EUROqCHARM field workshop on macro- and microplastics sampling and analysis through harmonized methodologies“, pe tema monitorizării poluării cu plastic a mediului și are ca scop dobândirea și îmbunătățirea competențelor instituțiilor și laboratoarele europene în monitorizarea plasticelor din mediu.
 
Workshop-ul are loc în cadrul proiectului de cercetare EUROqCHARM – „EUROpean quality Controlled Harmonization Assuring Reproducible Monitoring and assessment of plastic pollution“, susținut financiar de Comisia Europeană prin programul Horizon2020, fiind organizat la Constanța de partenerul român al proiectului, respectiv INCDM „Grigore Antipa“, responsabilul pachetului de lucru WP4 - Capacity building.
 
Consorțiul EUROqCHARM dorește să analizeze și să evalueze metodologiile existente pentru evaluarea poluării cu plastic și să le armonizeze la nivel european, în contextul în care poluarea cu plastic a devenit o preocupare globală actuală pentru mediu și pentru societate si în care au fost dezvoltate numeroase protocoale rareori comparabile pentru monitorizarea macro- și micro-deșeurilor din plastic.
 
De aceea, proiectul EUROqCHARM reunește 15 actori cheie din Norvegia, Germania, Elveția, Italia, Danemarca, Franța,  Spania și România implicați în studierea și monitorizarea poluării cu plastic în Europa.
 
Evenimentul are loc la sediul INCDM Constanta și se adresează analiștilor (chimiști, biologi, ecologi) și tehnicienilor de mediu precum și tinerilor cercetători, în special din regiunea Mării Negre. Activitățile vor fi organizate sub forma de sesiuni teoretice în format hibrid (direct si online) și de aplicatii practice de teren și de laborator, susținute de experții EUROqCHARM, dar și de alți formatori cu vasta experiență în domeniu.
 
La eveniment vor participa 20 de cursanți de la autorități locale și naționale, ONG-uri, instituții de cercetare, universități din România, Bulgaria, Turcia, Moldova și Ucraina.
 
Participanții vor efectua aplicații practice în zona litorala românească și în laboratoarele INCDM cu privire la prelevarea de probe de macroplastic și microplastic de pe plajă și din nisipul plajelor, respectiv extracția microplasticelor din aer, apă, sediment și biotă (pești), identificarea microscopică și caracterizarea chimică a plasticelor și vor discuta condițiile de stocare a probelor și alte probleme relevante privind analiza materialelor plastice din probele de mediu.
 
Participarea la eveniment este gratuită!

Citește și:


LIVE VIDEO+TEXT. Constanța: Eveniment de lansare a Centrului de Cardiologie Intervențională din cadrul Heka Hospital & Ares (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Ambarcațiune achiziționată de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ (DOCUMENT)

25 Apr 2024 360

Proiectul, pe masa consilierilor locali Chioșcul alimentar situat la parterul Școlii Generale nr. 15 „Grigore Antipa" din Constanța poate fi închiriat (DOCUMENT)

24 Apr 2024 338

Greenpeace România cheamă în judecată ABADL și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa"

15 Apr 2024 582

Afaceri Constanța Liceul de Marină închiriază un spațiu din incinta Școlii Generale nr. 15 „Grigore Antipa”

23 Aug 2023 1182

Avocat TulceaFUDULEA Mariana

09 Aug 2023 415

Știri Constanța. Decizii luate de Consiliul Local Municipal ce vizează mai multe școli din Constanța

31 Jul 2023 2933

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa va realiza pentru Ministerul Mediului, programul de monitorizare a mediului marin (DOCUMENTE)

09 May 2023 1467

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, în vizită oficială la sediul INCDM „Grigore Antipa“ Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Mar 2023 1372

Delfin prins în plasele pentru calcani pe Marea Neagră. Mamiferul a decedat (GALERIE FOTO)

15 Mar 2023 1312

UPDATE. Fostul director al Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța, Simion Nicolaev, s-a stins din viață

27 Nov 2022 2628

#Dobrogea144 Dr. biolog Alexandru Bologa, mesaj de Ziua Dobrogei

17 Nov 2022 1287

Prima ediție a Conferinței internaționale Marblue 2022 la Universitatea Ovidius din Constanța. Când are loc evenimentul

24 Oct 2022 1328

Expediție în Marea Neagră! Contract important atribuit de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa

08 Sep 2022 1488

Nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa“, în reparații capitale! Ce achiziție a făcut Ministerul Apărării Naţionale (DOCUMENT)

08 Aug 2022 2153

Ce cumpără Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa“ Constanța de la o firmă din Tulcea (DOCUMENT)

09 Jun 2022 1130