Întrevederea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, cu omologul său din Republica Slovacă, Juraj Blanár

Sursa foto: MAE




 
  • Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu a avut vineri, 26 ianuarie 2024, consultări politice bilaterale cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Juraj Blanár, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la invitația omologului român, potrivit MAE.
 
Discuțiile celor doi miniștri au reconfirmat nivelul excelent al relațiilor bilaterale și dorința ambelor părți de a continua consolidarea dialogului politic și dezvoltarea relațiilor economice și sectoriale dintre cele două țări.
 
În contextul întrevederii, cei doi miniștri au semnat Programul de cooperare în domeniul educației între Ministerul Educației din România și Ministerul Educației, Științei, Cercetării și Sportului din Republica Slovacă între anii 2024-2028.
 
Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat liantul valoros, esențial în consolidarea cooperării dintre cele două țări, pe care îl reprezintă minoritatea slovacă din România și respectiv comunitatea română din Slovacia. La rândul său, ministrul slovac de externe a exprimat aprecierea pentru protecția acordată de România persoanelor aparținând minorităților naționale, inclusiv celor care aparțin minorității slovace din România, reflectată în integrarea foarte bună a acestora în societatea românească, concomitent cu păstrarea identității etnice a acestora, conform sursei citate.
 
Totodată, cei doi miniștri au abordat o serie de teme de actualitate ale agendei regionale de securitate, cu accent pe gestionarea efectelor negative multiple ale agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În context, ministrul român a reconfirmat susținerea fermă a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a reiterat susținerea pentru sprijinul multifațetat acordat Ucrainei, atâta timp cât va fi necesar.
 
Totodată, a subliniat că Republica Moldova are nevoie, în continuare, de un sprijin substanțial din partea partenerilor săi, mai ales în condițiile în care Federația Rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, recurge la acțiuni de destabilizare și vizează deraierea parcursului european al Republicii Moldova,  informează MAE.
 

În ceea ce privește agenda europeană, ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța menținerii unității și coeziunii UE în contextul internațional actual şi a transmiterii unor mesaje politice pozitive, de unitate europeană, aspecte cu atât mai importante în contextul alegerilor europene din luna iunie. În ceea ce privește extinderea Uniunii Europene, a subliniat că România va continua să susțină activ integrarea europeană a partenerilor angajați în proces, atât partenerii estici, cât și din Balcanii de Vest. 
 
Demnitarul slovac a reconfirmat susținerea fermă a țării sale pentru aderarea deplină a României la spațiul Schengen. Totodată, ministrul Luminița Odobescu a reiterat angajamentul ferm al țării noastre față de obiectivul strategic al aderării la OCDE și a mulțumit pentru sprijinul valoros al Slovaciei pentru candidatura României.

 
 
Citește și
De la începerea conflictului din Ucraina, 4.457 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenţie dacă mergeți în Suedia! Va fi reintrodus controlul la frontiera internă de stat

08 May 2024 312

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Mondiale a Libertății Presei

03 May 2024 310

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 446

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 273

MAERepublica Bulgaria – timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei rutiere bulgare în perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

01 May 2024 348

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 310

MAERepublica Elenă – Grevă în sectorul transportului public

01 May 2024 279

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 569

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 1309

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 544

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 308

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 263

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 243

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 296

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 323