Iohannis, către magistrați „Luaţi atitudine când independenţa justiţiei e periclitată prin încercări de imixtiuni politice“ (VIDEO)

Klaus Iohannis, foto: Administrația Prezidențială
Iohannis i-a îndemnat pe magistrații care își încep mandatele în plenul CSM să ia atitudine când independenţa justiţiei e periclitată prin încercări de imixtiuni politice.

Președintele a menţionat că printre "caracteristicile performanţei în protejarea binelui public" se numără deschiderea faţă de societate, preocuparea constantă faţă de problemele sistemice transmise de justiţiabili, de magistraţi sau de ceilalţi actori care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, absenţa oricăror influenţe politice şi o atitudine proactivă.

Declarații intergrale, puteți urmări aici


"Pachetul legilor justiţiei asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze în parametri optimi şi să vă sprijine în activitatea pe care o desfăşuraţi. Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat şi cu sprijinul societăţii civile. Modernizarea şi creşterea calităţii actului de justiţie nu ar fi fost posibile fără implicarea acesteia, fără cetăţeni care să ceară constant standarde mai înalte, o funcţionare mai bună a sistemului sau care să nu ezite să atragă atenţia când au sesizat derapaje. Ca orice lege, şi aceste legi sunt perfectibile.

Ele trebuie să ţină pasul cu realitatea socială şi să răspundă nevoilor societăţii. Am încredere că vă veţi implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant şi o cooperare loială cu celelalte instituţii ale statului. Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice", a transmis Iohannis, la şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

"Reuşita activităţii dumneavoastră şi un răspuns prompt şi adecvat la problemele sistemului judiciar depind şi de capacitatea de a prelua aceste semnale venite dinspre societate sau dinspre profesioniştii dreptului. Începeţi mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Poate cea mai importantă este cea a resurselor umane, cu implicaţii directe asupra celerităţii şi a calităţii actului de justiţie. Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide şi echilibrate a carierei judecătorilor şi a procurorilor, pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea aşteaptă transparenţă, integritate şi profesionalism de la membrii sistemului judiciar", a  precizat Iohannis.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Eroilor „Pot apărea oricând pericole la adresa securităţii zonei noastre”

13 Jun 2024 363

Este oficial! Instituţiile de cultură au posibilitatea să păstreze 50% din veniturile pe care le obţin prin închirierea spaţiilor

12 Jun 2024 381

"Ziua Părinţilor de Îngeri" va fi marcată pe 15 octombrie! Părinţii vor beneficia de consiliere psihologică gratuită

12 Jun 2024 468

Președintele Klaus Iohannis „ Zona Mării Negre este vitală pentru securitatea întregului spaţiu euroatlantic”

11 Jun 2024 593

Președintele Klaus Iohannis va convoca CSAT pentru a decide cedarea către Ucraina a unui sistem Patriot

11 Jun 2024 511

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa în Republica Letonă, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9)

10 Jun 2024 390

Judecătorul Florin Cosmin Bobei, de la Judecătoria Medgidia, numit procuror la Parchetul Judecătoriei Buftea! Președintele a semnat decretul

07 Jun 2024 580

Mesajul președintelui Klaus Iohannis către toți românii!

05 Jun 2024 618

Monica Marina Drumea, șeful Parchetului Judecătoriei Hârșova, la pensie! Președintele a semnat decretul. Cine preia funcția de conducere

05 Jun 2024 483

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Învățătorului „Să onorăm, cu recunoștință, munca asiduă și devotamentul celor care îndrumă primii pași pe calea cunoașterii”

05 Jun 2024 394

Președintele Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului

05 Jun 2024 426

Proiectul de lege prin care fugarii sunt obligați să-și plătească cheltuielile de aducere în țară a fost promulgat de Președintele României

03 Jun 2024 493

Condiţiile de eliberare a paşaportului simplu temporar, revizuite! Legea, promulgată de președintele României (DOCUMENT)

03 Jun 2024 447

Solicitanţii de azil pot rămâne în România până la finalizarea procedurii. Iohannis a promulgat legea

29 May 2024 398

Klaus Iohannis„Ziua Românilor de Pretutindeni, prilej de reafirmare a angajamentului faţă de unitate şi solidaritate“

26 May 2024 449