Istorii pierdute Constanța Casa armeanului Tacvor Benlian, din Piața Independenței, transformată în spital, cazarmă și restaurant-braserie. Când a fost demolată

Sursa foto: Arhivele Județene Constanța
  • Printre cele mai vechi comunități care au transformat Constanța în „acasă“ se numără comunitatea armeană, membrii săi continuând și astăzi să fie membrii de vază ai urbei de la mal de mare.
  • piesă din puzzle-ul istoriilor dispărute ale Constanței vechi face referire la casa comerciantului Tacvor (Takvor, Tacor) Benlian, ridicată în 1912 de arhitectul Adolf Linz, în Piața Independenței, imobil care a trecut prin două războaie mondiale și transformările aferente.
  • Imobilul avea parter, două etaje și o mansardă și se învecina cu casa armeanului Torosian, la sud.
  • Despre această vecinătate scrie și Simion Tavitian în lucrarea „Armenii dobrogeni în istoria și civilizația românilor“.
  • Imobilul a fost demolat în 1985.
 
Constanța veche adăpostește printre străzile sale, dar și în filele de istorie consemnată frânturi din viața celor ce au trăit în urmă cu mai bine de un secol și care și-au adus contribuția la transformarea bătrânei provincii într-o regiune înfloritoare.
 
Printre cele mai vechi comunități care au transformat Constanța în „acasă“ se numără comunitatea armeană, membrii săi continuând și astăzi să fie membrii de vază ai urbei de la mal de mare.
 
O piesă din puzzle-ul istoriilor dispărute ale Constanței vechi face referire la casa comerciantului Tacvor (Takvor, Tacor) Benlian, ridicată în 1912 de arhitectul Adolf Linz, în Piața Independenței, imobil care a trecut prin două războaie mondiale și transformările aferente.
 
Istoria acestui imobil este reconstituită grație informațiilor puse la dispoziţie de către Institutul Naţional al Patrimoniului, în cadrul unui proiect dezvoltat cu Direcţia de Cultură Constanţa şi Muzeul Naţional de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Potrivit acestor informații, clădirea a fost ridicată în anul 1912 de arhitectul Adolf Linz, la comanda comerciantului Tacvor (Takvor) Benlian.
 
Imobilul avea parter, două etaje și o mansardă și se învecina cu casa armeanului Torosian, la sud.
 
Despre această vecinătate scrie și Simion Tavitian în lucrarea „Armenii dobrogeni în istoria și civilizația românilor“:
 
„În anul 1900, Nazaret Torosian înaintează spre avizare proiectul unei construcții monumentale, cu patru nivele, întocmit de Adolf Linz. Casa Torosian avea înscrise numele proprietarului și data proiectării sale pe fața principală: N.K.T.“

 
Apoi, Simion Tavitian punctează: „în continuarea proprietății Torosian, Tacor Benlian obține autorizația de a construi 1.125 mp structurați pe trei nivele și mansardă. Arhitectul – același Adolf Linz“.
 

În continuare, autorul îl citează pe Marian Moise („Constanța veche“), care afirma că „Orașul Constanța a avut șansa ca în zona sa de maximă încărcătură simbolică și expresivă – Piața Ovidiu – să aibă trei comanditari care au recurs la același proiectant; frontul de clădiri terminat până la primul război mondial avea caracteristici unitare și de compoziție sensibil armonizată, prezentând datele unei structuri urbanistice urmărită coerent, cu program“.
 
„Distrugerea acestor edificii a fost un act gratuit de vandalism, de agresare a demnității individuale și colective“, spune acealași Simion Tavitian.
 
În informațiile puse la dispoziție în cadrul proiectului dezvoltat de Institutul Național al Patrimoniului cu Direcţia de Cultură Constanţa şi Muzeul Naţional de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa se mai arată, referitor la imobilul lui Takov Benlian, că, la parter, se afla inițial o cafenea (Imperial), apoi un cinematograf (Palat).
 
Stilul în care a fost edificată clădirea de către marele arhitect Adolf Linz era Art-Nouveau, casa având ferestre mari, dispuse pe aproape întreaga suprafață a pereților.
 
Astfel, balcoanele erau dispuse pe fațada clădirii, la ambele etaje, iar mansarda sobră avea lucarne care-i asigurau luminozitatea interioară.
 
Nu a trecut mult, însă, iar România a intrat în Primul Război Mondial.
 
Între anii 1916-1918, casa lui Tacvor Benlian a fost transformată în spital și cazarmă, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, imobilul a fost rechiziționat.
 
Casa comerciantului este naționalizată în 1948 de noul regim comunist instalat în România și urmează degradarea imobilului, parterul fiind transformat într-un restaurant-braserie.
 
Istoria imobilului ia sfârșit în 1985, odată cu demolarea sa.
 
Cu toate acestea, amintirea imobilului și a ce a reprezentat acesta, alături de creatorii săi, pentru Constanța veche continuă să existe, frânturile de istorie reconstituite stând mărturie pentru amprenta pe care fiecare casă și-a lăsat-o în urbea tomitană.

Sursa info & foto: Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Județeană de Cultură Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
#DobrogeaDigitală
Un capitol tragic al istoriei moderne sau cum poate renaște un oraș

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

15 Mar 2024 425

Armenii sărbătoresc Crăciunul în aceeași zi cu Boboteaza

05 Jan 2024 905

Centrul Infotrafic Trafic alternatic, pe DN6, Orșova, din cauza unui accident rutier

04 Jan 2024 624

#Dobrogea145 Costin Mega, director marketing Farul Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

22 Nov 2023 1380

#Dobrogea145 Col. Mihai-Liviu Vîlcea, comandantul Centrului Militar Zonal Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

21 Nov 2023 1649

#Dobrogea145 Septimiu-Sebastian Bourceanu, senator PNL de Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

19 Nov 2023 1070

LIVE TEXT „Dobrogenerații", eveniment dedicat Zilei Dobrogei în campusul Universității Ovidius Constanța (FOTO +VIDEO)

14 Nov 2023 1137

Personalități Constanța Vartan Arachelian, scriitor armean de seamă, pregătit de aniversare

20 Oct 2023 1274

21 septembrie, de Ziua Națională a Armeniei S-a arborat steagul armenesc și la Constanța

21 Sep 2023 1347

UPDATE Informare CFR SA - Trafic feroviar oprit temporar între Slatina Timiș și Armeniș

17 Aug 2023 817

Florin Bănescu, om pasionat de medicină și literatură. A fost doctor în județele Constanța și Tulcea

10 Jul 2023 1380

Regizorul din Constanța care a trecut în neființă prea devreme 65 de ani de la decesul lui Jeni Acterian

29 Apr 2023 1535

Președintele României, Klaus Iohannis „Sfintele Paşti să ne întărească în credinţă şi speranță, să ne călăuzească pe mai departe cu lumina Învierii Domnului“

15 Apr 2023 1099

IGPR InfotraficCirculație îngreunată pe DN 6

10 Feb 2023 711

In memoriam Krikor Zambaccian, armeanul care s-a dedicat artei și pe care a oferit-o

06 Feb 2023 1284