ITM Constanța. Amenzi pentru nereguli în controalele din luna noiembrie

         În perioada 01-30.11.2023, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat  activitatea de verificare și control   conform Programului Cadru  de acțiuni pentru anul 2023, aprobat de Inspecția Muncii, astfel în trimestrul IV s-a desfășurat Campania Națională privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate cod CAEN 8610 - activităţi de asistenţă spitalicească (stat şi private)

Obiectivele campaniei au fost următoarele: 

- Identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează securitatea şi sănătatea în muncă şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispoziţiilor legale în materie;
- Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menţionate;
-  Diminuarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;
- Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activităţi referitoare la sănătatea umană.

La nivelul judetului Constanța au fost verificati 23 de angajatori din sectorul public și privat cu un număr total de 5495 salariați. S-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale, dintre care 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și o sancțiune contravențională cu  amendă în valoare de 4.000 lei, a transmis ITM Constanța prin intermediul unui comunicat oficial. 

Au fost dispuse măsuri pentru evaluarea riscurilor pentru fiecare componentă a sistemului de muncă și pentru instruirea lucrătorilor cu privire la purtarea echipamentului individual de protecție.

În luna noiembrie, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă , au efectuat un  numar de 291 controale în urma cărora au sancționat  contravențional 47 de angajatatori la care au aplicat  64 sancțiuni contravenționale.

 Din cele 64 sancțiuni contravenționale aplicate,  47 au fost sancțiuni contravenționale  cu amendă în valoare de 459.100  lei, respectiv 17 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.

Cu ocazia controalelor efectuate  au fost identificați 7  angajatori care foloseau muncă nedeclarată , unde au fost depistate 9 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni  contraventionale cu amendă  în valoare de 180.000 lei, a mai punctat sursa citată. 

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.


Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 212 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare.
Tot în luna noiembrie, în domeniul  securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 184 controale, în urma cărora s-au constatat 33 neconformități, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.


S-au aplicat 33 sancțiuni contravenționale, dintre care 15 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 18 sancțiuni contravenționale cu  amendă  în  valoare totală de 72.000 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,  neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate.

In aceeiași perioada, au fost înregistrate un numar de 123 sesizări  ale cetățenilor,   referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a  contractelor individuale de muncă, refuzul eliberarii documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  neândeplimirea masurilor dispuse cu ocazia altor verificari,  nerespectarea normelor de securitate și sănătate și a condițiilor de lucru.

 In conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se  efectuate verificări și a se  formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.




Citește și:

Știri ConstanțaITM Constanța. Controale pe șantierele de construcții!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legături cu fostul cuplu Petcu-Dospinescu Modificări în acționariatul Sterani Lounge SRL, firmă expropriată de municipalitate pentru amenajarea spațiului verde de la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Decebal (DOCUMENTE)

26 Apr 2024 707

ITM Constanța Victimele accidentelor de muncă, onorate de Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă

26 Apr 2024 322

ITM Constanța Amenzi de peste 100.000 de lei! Vezi ce nereguli au găsit inspectorii

24 Apr 2024 418

DNA o trimite în judecată pe Nadia Florentina Racz, fost inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor

23 Apr 2024 443

ITM Constanța Concursul național „Știu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândește de pe băncile școlii” (FOTO)

10 Apr 2024 418

ITMConcursul național „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii”

10 Apr 2024 294

În Constanța ITM a aplicat angajatorilor amenzi de 455.000 lei! Vezi ce nereguli au găsit inspectorii

09 Apr 2024 411

ITM„ Amenzi în valoare de 455.000 lei pentru nereguli în controalele din luna martie”

09 Apr 2024 270

De unde cumpără Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța servicii poștale? (DOCUMENT)

30 Mar 2024 454

DGABuzău/Un inspector ITM și un administrator de societate comercială, arestați preventiv pentru luare, respectiv dare de mită

29 Mar 2024 370

ITM„Fabricarea altor produse din minerale nemetalice"

27 Mar 2024 334

Știri Constanța Controale ale inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța. Constatări

27 Mar 2024 513

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 911

ITM Constanța Controale în domeniul de demontare/dezasamblare a mașinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor. Constatări

15 Mar 2024 503

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța Amenzi în valoare de peste 200.000 lei pentru nereguli în controalele din luna februarie

13 Mar 2024 470