Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România s-a întâlnit cu Horia Constantinescu (ANPC) pentru a discuta situația produselor „Halal”

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut, pe 8 august 2022, o întâlnire cu Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România.

Tema principală a întrevederii a fost modul în care ANPC poate verifica dacă produsele aflate pe piața din țara noastră, produse aici sau importate, sub marca ”halal” respectă această tehnologie de producție, nefiind vorba doar despre carne, ci și late produse care pot conține emulgatori sau aditivi pe bază de grăsimi vegetale sau animale, care nu se încadrează în normele ”halal”.

Muftiul Iusuf Murat a menționat temerea membrilor comunității religioase pe care o conduce, că nu toți comercianții de astfel de produse dețin autorizațiile speciale pentru comercializarea ”halal”, care în România, sunt puse la dispoziție de Muftiat și de o serie de ONG-uri de profil, afișarea mențiunii, fără a fi în concordanță cu calitățile produsului, constituind, de fapt, o practică comercială înșelătoare pentru consumator. Acest lucru este foarte important pentru coreligionarii săi, care doresc să respecte prevederile religiei islamice, din acest punct de vedere, și care ar vrea să se asigure că pot avea încredere că ceea ce cumpără este conform cu eticheta afișată.

Președintele ANPC și-a manifestat deschiderea către o colaborare între cele două instituții pe această temă, urmând ca, în cel mai scurt, timp, să fie conceput un ghid de bune practici pe zona produselor halal, care să fie diseminat operatorilor economici, să aibă loc apoi o campanie de consiliere și prevenție și, după ce aceste etape vor fi parcurse să se realizeze o verificare în piață a deținerii autorizațiilor specifice de către comercianți.

De asemenea, în cadrul discuției a fost menționată aflarea în stadiul de proiect, în Parlamentul României, a unui act normativ care să reglementeze strict piața produselor halal și koșer și care să adauge, astfel, pachetului legislativ privind protecția consumatorilor în România, pentru a-l completa.
 
Contactat telefonic, Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța următoarele:

„Pe piață există un număr ridicat de operatori economici care afișează insigna „Halal” și precizează că dețin certificate în acest sens și nu pot fi controlați, în prezent, cum ar trebui. Dorim să venim în sprijinul credincioșilor, consumatorilor să putem avea pe piață doar produsele care dețin astfel de certificate „Halal”. Există, într-adevăr, și un proiect depus și sperăm că odată ce își vor începe activitatea după vacanța parlamentară să intre pe fluxul legislativ. Doar așa putem să venim în sprijinul consumatorilor Halal și Koșer. Odată ce avem baza legală, vor putea fi aplicate și amenzile afernte”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Geamia din localitatea Ciocârlia de Jos, inaugurată. Consilierul președintelui Autorității Palestiniene, prezent la eveniment (GALERIE FOTO)

13 Sep 2022 584

Muftiatul Cultului Musulman din România, mesaj la încheierea mandatulului Victor Opaschi la conducerea Secretariatului de Stat pentru Culte

27 Aug 2022 382

„Sperăm, săptămână viitoare, să avem măcar acel aviz să putem să începem să înhumăm și la cimitirul nou de la Constanța“ Un nou cimitir pentru musulmani, în zona București

06 Aug 2022 961

Muftiatul Cultului Musulman Kurban Bayram Fericit!

08 Jul 2022 926

Moment important al Lunii Ramazan Noaptea Sfântă de Kadir, încununează Luna Postului, lună a binecuvântării și a curățării sufletești și trupești

27 Apr 2022 758

Muftiatul Cultului Musulman din România "Vă dorim ca Sfintele Sărbători Pascale să vă aducă un moment de bucurie, liniște și speranță în suflete, alături de cei dragi!"

20 Apr 2022 554

Credincioşii musulmani sărbătoresc Luna Sfântă Ramazan

01 Apr 2022 923

Muftiatul Cultului Musulman din România, mesaj de Crăciun și de Anul Nou

25 Dec 2021 521

#Dobrogea143 Muftiul Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România, mesaj de Ziua Dobrogei

19 Nov 2021 1182

Muftiul Muurat Iusuf „Este de datoria noastră, a fiecărui individ, indiferent de credința sau de limba vorbită, să luptăm împotriva acestei pandemii“

18 Oct 2021 1414

Muftiul Cultului Musulman din România-întâlnire cu Patriarhul Daniel. Ce au discutat

14 Jul 2021 1989

Muftiatul Cultului Musulman Ramazan Bayram Fericit!

13 May 2021 2819

Comunicat de presă - Ramazan Bayram 2021

12 May 2021 5661

Primăria Constanța și Muftiatul Cultului Musulman din România, acțiuni și proiecte comune

28 Apr 2021 1437

Primăria Constanța și Muftiatul Cultului Musulman din România au finalizat regulamentul de funcționare a cimitirelor musulmane din municipiu

21 Apr 2021 1342