Judecătorii vor avea la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor

  • Propunerea legislativă, care a intrat miercuri în circuitul parlamentar, este iniţiată de senatorii Anca Dragu (USR-PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).
  • Ministrul Stelian Ion a apreciat că proiectul de act normativ oferă „o nouă viziune asupra drepturilor justiţiabililor".
Comisia juridică a Senatului a acordat, joi, un raport favorabil cu amendamente propunerii legislative de modificare a Codului de procedură penală în acord cu decizia CCR, potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării şi nu în maximum 30 de zile de pronunţare, cum este în prezent, scrie Agerpres.

Senatul a amendat forma proiectului iniţiatorilor, în sensul că, de la încheierea procesului, judecătorii au la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile (faţă de 90 de zile cât prevedea propunerea legislativă în forma iniţiatorilor) pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor.

"La început maximum 60 de zile, putând ca în situaţii cu totul excepţionale să prelungească 30 de zile şi încă 30 de zile astfel încât să nu se depăşească în total 120 de zile de la încheierea procesului. În acest timp, nu se poate pune în executare nicio soluţie, nu este pronunţată nicio soluţie, nici de condamnare, nici de achitare. Abia în momentul pronunţării, odată cu soluţia de condamnare sau de achitare sau de altă natură, toate persoanele implicate în procesul penal vor ştii şi motivele", a afirmat ministrul Justiţiei, Stelian Ion, care a participat la şedinţa Comisiei juridice a Senatului.


Propunerea legislativă, care a intrat miercuri în circuitul parlamentar, este iniţiată de senatorii Anca Dragu (USR-PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).

Potrivit preşedintelui Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, actul normativ este menit să elimine eventuale blocaje la nivelul instanţelor penale în vederea soluţionării cauzelor, ca urmare a Deciziei CCR care a statuat că anumite articole din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, "obligând Legiuitorul să legifereze, să modifice Codul de procedură penală în aşa fel încât data pronunţării hotărârii judecătoreşti aceasta să fie cunoscută, redactată şi motivată de completul de judecată".


"În calitate de iniţiator, am apreciat că finalizarea după terminarea dezbaterilor într-o cauză penală care poate dura ani de zile, după complexitatea cauzei, am apreciat că un termen maximal de 90 de zile (n.r. - 120 de zile în forma amendată în Comisie) răspunde acestor cerinţe de echilibru între ceea ce avem astăzi în sistemul judiciar şi nevoia justiţiabililor de a-şi primi soluţia motivată într-un termen rezonabil. Cunoaştem însă situaţia existentă la nivelul sistemului judiciar (...), ea a fost confirmată şi de colegii din CSM prezenţi online în şedinţă, suntem într-o situaţie gravă la nivelul instanţelor, nu ţine doar de complexitatea dosarelor, ţine de blocarea activităţii ca urmare a deficitului de personal atât în rândul judecătorilor şi procurorilor, dar şi în rândul personalului de specialitate. Ele sunt rezultatul politicii legislative duse de PSD în legislatura anterioară, blocarea concursurilor", a afirmat Scântei.


Ea a explicat că au fost remediate, prin propunerea legislativă, situaţiile în care judecători, membri ai completului, nu au mai putut semna motivarea hotărârii fie ca urmare a pensionării, fie din alte împrejurări.

"Atunci când un membru al completului este împiedicat să semneze din motive obiective, hotărârea este semnată de preşedintele completului şi dacă şi acela este împiedicat, hotărârea este semnată de preşedintele instanţei, tocmai pentru a nu pune discuţie valabilitatea hotărârii nesemnată de unul dintre membrii completului iniţial", a arătat Scântei.


Ministrul Stelian Ion a apreciat că proiectul de act normativ oferă „o nouă viziune asupra drepturilor justiţiabililor".

"Este de aşteptat ca la început să fie o perioadă mai grea la motivarea dosarelor, dar pe măsură ce vor fi soluţionate cât mai multe dosare, vor intra într-o normalitate şi din punct de vedere al respectării dreptului la apărare, consider că este un pas înainte. (...) Semnalele care au venit din partea magistraţilor, judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorilor curţilor de apel, tribunalelor, din partea CSM au fost unanime şi anume că un termen maximal de 90 de zile ar conduce mai degrabă la o calitate redusă a soluţiilor, graba cu care s-ar putea pronunţa aceste soluţii date pe fond ar putea să impieteze asupra calităţii. (...) Şi s-a ajuns la o situaţie de echilibru - 120 de zile, în situaţii excepţionale", a adăugat Stelian Ion.


Ministrul Justiţiei crede că proiectul va trece rapid de plenul ambelor camere ale Parlamemtului, iar votul în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, va fi dat după publicarea deciziei Curţii Constituţionale.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DGA Fost polițist, reținut după ce ar fi intervenit pentru promovarea unui examen auto

11 Jun 2021 515

Curtea de Apel Constanța, decizie importantă! Este vizat comerțul produselor alimentare și nealimentare din stațiunea Mamaia!

09 Jun 2021 641

Seaview Media pierde unul dintre procesele intentate primăriei Constanța. Decizia nu este definitivă

03 Jun 2021 526

Actrița Dana Dumitrescu a pierdut apelul în dosarul în care fusese reîncadrată director artistic la Teatrul de Stat Constanța

02 Jun 2021 1129

Premieră în justiția din Dobrogea! S-a anunțat cea mai mare pedeapsă pentru ucidere din culpă (video)

26 May 2021 2982

O angajată de la Poliția Locală Constanța contestă în instanță mustrarea scrisă dată de primarul Chițac

25 May 2021 1457

Seaview Media contestă în instanță alte amenzi date de Poliția Locală Constanța

24 May 2021 311

Tergiversare. Primăria Constanța încearcă să obțină pe cale judecătorească suspendarea executării deciziei Tribunalului Constanța, în cazul Liviu Pătrașcu

24 May 2021 699

Decizia Curții de Apel. Prefectura Constanța obligată de instanță să-l despăgubească pe fostul consilier județean Emil Banias

22 May 2021 1122

Consiliul Local Municipal, primarul Constanței și nașul Adelinei Pestrițu, dați în judecată de două familii care locuiesc în cartierul Compozitori

21 May 2021 1073

Frații Budi au declarat recurs într-un dosar în care cer anularea unei dispoziții semnate de primarul Vergil Chițac

20 May 2021 684

După ce a anulat o autorizație de construire, Constanța Altfel a deschis acțiune în răspundere delictuală împotriva primarului, Consiliului Local și unui investitor imobiliar

19 May 2021 979

Achitat definitiv anul trecut, într-un dosar instrumentat de DNA, Zanfir Iorguș cere judecătorilor ridicarea sechestrului de pe un teren deținut în Mangalia

19 May 2021 723

Fostul deputat (PNL) Andrian Mihei își cere în instanță pensia specială

17 May 2021 1317

Consiliul Județean Constanța obligat de Curtea de Apel să reia procedura de evaluare a Danei Dumitrescu. Pentru activitatea din 2018 a fost notată cu 5.87

11 May 2021 1360