Klaus Ioahannis, la ceremonia oficială organizată cu ocazia Zilei Naționale a României (live)

  • Ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi extrem de restrânsă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg, pe care o puteți urmări în secțiunea Video a materialului.
UPDATE 5

Președintele Klaus Iohannis susține un discurs.

În această piață suntem mult mai puțini decât de obicei. Ne este dor de imaginile cu cadența militarilor, cu copiii însoțiți de bunici

Urez la mulți ani românilor, sănătate și optimism!

Niciodată în ultimele decenii nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Criza sanitară, pandemia ne obligă să onorăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite. În fiecare zi, bărbați și femei luptă cu pandemie și salvează viețile altor români și duc mai departe idealurile de unitate.

De la începutul pandemiei suntem fizic distanțați, ne vedem mai rar și resimțim lipsa interacțiunii cu cei draci, iar granițele par a ne despărți. Și totși nimic nu ne poate îmnpiedica să ne amintim azi de toți cei care, cu credină, viziune și jertfă au contribuit la desăvârșirea statului român modern.

 Istoria noastră a fost marcată de nenumărate crize și momente dificile. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, dezastre naturale, au suportat foametea, gravă tensiune socială și au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice. Voința lor de a trăi liber și în pace a făcut posibilă surmontarea tuturor acestor greutăți. Revoluția din 1848, Unirea Principatelor, Războiul de Independență, Marea Unire, Revoluția din 1989, aderarea la UE și NATO au înfăptuit România de azi.

Acum 102 ani, la Alba Iulia, s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine își imagina că acest moment de glorie avea să vină după un război cumplit, cu sute de mii de morti? Și totuși, s-a întâmplat. Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine.

Avem un viitor european. Suntem datori să păstrăm libertatea, unitatea și independența, câștigate cu prețul vieții de înaintașii noștri.


 Dragi români, eroii patrioți au demni urmași. Despre ei vreau să vă vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi.

În acest an, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie a luptei cu boala. Efortul tuturor a fost unul uriaș. Durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic.


Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical, dar și către victimele virusului. În numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru. Cunoaștem și simțim efortul colosal făcut de personalul medical și ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, asistente, ambulanțieri, infirmieriFelicit societatea civilă care a fost alături de noi pentru combaterea pandemiei.

Fiecare epocă are momentul său culminant. Sunt convins că în viitor cei care sunt acum copii își vor aminti de acest efort național. Peste ani vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări. Generațiile viitoare își vor aminti de eforturile voastre.

Azi e nevoie, la fel ca în importantele momente din istorie, de implicarea fiecăruia dintre noi. Nu va fi ușor, dar sunt singur că împreună vom reuși să ne apropiem cu fiecare zi de o revenire la vremurile normale.

Drumul nostru înainte nu va fi ușor. România vede în această criză momentul unei reporniri, acum e momentul să formulăm strategii reformiste, să reparăm unde stricăciunile sunt profunde. Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să aleagă un nou Parlament. E momentul în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai concret decât un vis, un parlament cu oameni onești, mai muncitori, mai buni.

Nu trebuie să ne temem de viitor: îl construim împreună, la fel cum națiunea română a depășit atâtea momente dificile. Sunt sigur că și acum vom reuși, uniți, solidari și hotărâți.

Și când pandemia va fi depășită, ne vom întâlni din nou, vom fi împreună.

La mulți ani, România!


UPDATE 4

Iohannis depune o coroană de flori în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, dar și a victimelor pandemiei de coronavirus.

UPDATE 3

Atât președintele Iohannis, cât și ceilalți participanți la ceremonie, inclusiv militarii din dispozitiv, poartă mască de protecție, conform regulilor impuse.UPDATE 2

Este intonat imnul de stat al României

UPDATE 1

Președintele Iohannis a ajuns la ceremonie.

Ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi extrem de restrânsă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Astăzi, 1 decembrie, președintele Klaus Ioahannis participă la ceremonia oficială organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul durează aproximativ o jumătate de oră. De asemenea, la Palatul Cotroceni, de la ora 18:00,vor fi decorate personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19, cu prilejul Zilei Naţionale a României.
  

Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Citește și: Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Naționale a României

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis mesaj de felicitare pentru președintele SUA

20 Jan 2021 203

Klaus Iohannis vizitează centrele de vaccinare de la Romexpo

19 Jan 2021 398

Reacția managerului Daniela Vlădescu, la primirea Ordinului „Meritul cultural” „Îi felicit pe toți cei care au slujit cu dăruire și talent această instituție de tradiție și de prea mult timp încercată”

19 Jan 2021 849

VIDEO Klaus Iohannis, alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a ambasadorului Adrian Zuckerman

18 Jan 2021 421

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, decorat de președinte

18 Jan 2021 468

Opiniile părinților legate de redeschiderea școlilor în sistem „semafor”, începând din semestrul II

16 Jan 2021 1277

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ Constanța, decorat de președintele Klaus Iohannis

15 Jan 2021 994

Decrete semnate Procurori și judecători, eliberați din funcții de Klaus Iohannis

15 Jan 2021 621

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii „Ea este bogăția fiecăruia dintre noi” (video)

15 Jan 2021 401

Președintele Klaus Iohannis se vaccinează, astăzi, împotriva covid 19 (video)

15 Jan 2021 794

Câteva dintre scenariile posibile Majoritatea școlilor se redeschid pe 8 februarie

14 Jan 2021 1077

Ședință la Cotroceni, despre redeschiderea școlilor

14 Jan 2021 1412

Iohannis dă undă verde pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu, acuzat de DNA de luare de mită

13 Jan 2021 533

Klaus Iohannis se va vaccina public vineri

12 Jan 2021 683

LIVE VIDEO Klaus Iohannis - „Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție”

12 Jan 2021 2175