Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii „Ea este bogăția fiecăruia dintre noi” (video)

  • Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în cadrul unei ceremonii de decorare a unor personalități din domeniul culturii.
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri, 15 ianuarie a.c., o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a unor personalități din domeniul culturii.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Domnule ministru al culturii,

Doamnelor și domnilor,

A devenit o frumoasă tradiție ca la fiecare început de an să primim, la Palatul Cotroceni, o serie de personalități culturale ale României care, cu talent și profesionalism, sporesc patrimoniul cultural al națiunii noastre.

Distincțiile oferite astăzi unor instituții publice, unor operatori culturali privați sau artiști independenți onorează dedicarea și creativitatea de care a dat dovadă sectorul cultural în menținerea activă a legăturii artelor cu publicul, pentru a găsi soluții la constrângerile pandemiei. În războiul împotriva virusului, prin eforturile și dăruirea dumneavoastră, muzele nu au tăcut!

Faptul că, de Ziua Culturii Naționale, primiți recunoașterea statului român pentru contribuția pe care o aduceți artelor este o expresie în plus a prețuirii de care vă bucurați.

Sub aura Luceafărului poeziei românești, în această zi specială, transmit un mesaj de caldă solidaritate tuturor artiștilor, creatorilor, instituțiilor de cultură, operatorilor culturali din toate domeniile artistice, precum și publicului culturii românești.

Vă mulțumesc, vă felicit și vă urez să slujiți cu succes, pe mai departe, cultura română, mulți ani de-acum înainte!


Doamnelor și domnilor,

Semnificațiile zilei de astăzi capătă noi valențe în contextul actual al pandemiei, mai cu seamă prin prisma eforturilor dumneavoastră, creatorii și operatorii culturali, în condițiile grele ale anului trecut.


În 2020, ne-am dat seama cu toții cât de importantă este cultura în viața noastră și ce mult contează contactul nemijlocit cu arta. Numeroși creatori s-au aflat în situația dureroasă ca, din cauza pandemiei, să nu se poată exprima în fața publicului care îi iubește.

Contribuția sectorului cultural la echilibrul global al societății românești, mai ales în această perioadă dificilă, este foarte importantă. De aceea, reafirm preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluții de sprijinire a acestui sector, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică.

În vremuri dificile, ca cele pe care și noi le traversăm astăzi, George Enescu, spunea: „Cultura va trăi. Prea mare e patrimoniul ce l-au acumulat atâtea secole de trudă și de credință pentru a face dintr-o dată tabula rasa din tot ce am strâns și asimilat. Impasuri a mai avut omenirea. Și le-a răzbit pe toate cu o vitalitate eroică”.

În anul pe care cultura și națiunea română îl dedică marelui compozitor, la 140 de ani de la nașterea sa, am acordat Înaltul patronaj celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu.

 Prin viața și opera sa, George Enescu ne transmite un puternic mesaj de optimism, de energie, de iubire și de inspirație!

Doamnelor și domnilor,

Acum un an, la puțin timp de la preluarea celui de-al doilea mandat de Președinte al României, solicitam forțelor politice responsabile să propună un cadru strategic, care să fructifice patrimoniul național, creativitatea și diversitatea expresiilor culturale. Am solicitat, totodată, să fie stabilite prioritățile și obiectivele concrete ale modernizării infrastructurii culturale naționale, menite să conducă la depășirea contradicțiilor și paradoxurilor culturii românești. Pandemia de COVID-19 a scos în evidență necesitatea și urgența unui astfel de demers. El nu mai poate fi amânat, trebuie și poate să fie dus la bun sfârșit de actuala guvernare, pentru a produce efecte benefice de care să se bucure publicul și cultura română în ansamblul ei.

Mă voi implica activ, astfel încât promisiunile să fie transformate în realitate de către cei în măsură să livreze investițiile necesare actului cultural, accesul competitiv și nediscriminatoriu la resursele sectorului, un cadru legal coerent, atât în domeniul patrimoniului, cât și al funcționării instituțiilor de cultură.

Anul 2021 ne dă speranța unei reveniri la normalitate. Ca de altfel și în cazul altor domenii, și în ceea ce privește cultura ne dorim ca normalitatea să însemne mai mult decât o simplă întoarcere la viața ante-pandemică. Normalitate înseamnă o Românie educată, modernizată, înseamnă un rol mai apăsat al culturii în coeziunea socială, o mai bună valorificare a creativității, dar și a patrimoniului și potențialului cultural.

 Cu diversitatea ei de expresii și prin contribuția tuturor actorilor implicați în actul de creație, cultura are potențialul real de a crește calitatea vieții în comunitățile noastre. Ea este bogăția fiecăruia dintre noi și resursa vitală a societății noastre în ansamblu.

La mulți ani culturii române, la mulți ani slujitorilor și iubitorilor ei! Vă felicit și vă mulțumesc!

Sursa video: Administrația Prezidențială

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European, în format de videoconferinţă

25 Feb 2021 277

Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

24 Feb 2021 304

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se elimină pensiile speciale ale parlamentarilor

24 Feb 2021 936

Decrete semnate Iohannis a rechemat mai mulţi ambasadori, printre care și George Maior, ambasadorul României în SUA

22 Feb 2021 571

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor

20 Feb 2021 674

Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în ședință la Palatul Cotroceni

19 Feb 2021 367

Editorial Perversa jelire a învățământului, „încremenit în proiectul” România Educată

18 Feb 2021 3644

Klaus Iohannis a semnat decretele. Judecători, eliberați din funcție

17 Feb 2021 526

LIVE. Klaus Iohannis „Cu toții avem speranța ca până în vară să ieșim din pandemie“

17 Feb 2021 754

Klaus Iohannis, întâlnire cu Patriarhul Daniel

16 Feb 2021 541

Iohannis a trimis Parlamentului decretul prin care crește contribuția României la bugetul UE

15 Feb 2021 625

Klaus Iohannis a semnat decretele Cine a primit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant

12 Feb 2021 619

LIVE. Klaus Iohannis „Ne dorim tineri bine pregătiți ”

11 Feb 2021 591

Klaus Iohannis, ședință cu ministrul Educației

11 Feb 2021 456

Judecători, eliberaţi din funcţie prin decrete semnate de Klaus Iohannis

09 Feb 2021 578