Klaus Iohannis Vinovat pentru această inflaţie crescută este Putin care a declanşat războiul împotriva Ucrainei (VIDEO)

Klaus Iohannis, foto: Administrația Prezidențială
  • Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că inflaţia este 'doar un factor' şi are încredere că Guvernul a luat şi va lua în continuare măsurile care se impun, menţionând că problema nu este românească, ci una globală.

"Inflaţia este doar un factor şi, ca să încep cu un răspuns simplu, am toată încrederea că Guvernul a luat şi va lua în continuare măsurile care se impun", a afirmat Iohannis.

El a spus că inflaţia, situaţia economică dificilă, preţurile crescute la energie "nu au apărut fiindcă cineva în România a lucrat prost sau nu şi-a făcut treaba", ci din cauza "războiului lui Putin împotriva Ucrainei".

"Sigur, Guvernul României poate să amelioreze impactul acestor crize. Guvernul României poate să amelioreze şi să ajute consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici. (...) Însă, problema nu este una românească, problema este una globală. Poate aţi avut curiozitatea să vedeţi că şi în Statele Unite Americii inflaţia se apropie de 10%, în ţările din Europa inflaţia este la fel de mare. Aceste chestiuni trebuie tratate. La noi, sunt tratate. Am avut şi aseară o discuţie cu premierul, ne-a prezentat măsurile pe care le planifică. Deci, trebuie să fim foarte realişti - crizele nu se vor termina mâine şi situaţia complicată va continua. Guvernul, Parlamentul, politicienii, la modul general, îşi fac treaba şi în multe situaţii se găsesc anumite soluţii, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, asupra Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei", a adăugat Iohannis.

Potrivit şefului statului, "pentru români este important să ştie că acest Guvern, cu o majoritate largă în Parlament, îşi dă silinţa şi a găsit până acum soluţii bune, se străduieşte în continuare să găsească soluţii pentru a atenua impactul acestor crize succesive şi pentru a face viaţa românilor mai bună".

Întrebat despre afirmaţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, potrivit căreia în această perioadă de criză nu ar strica mai mult calm, sens în care s-ar putea bea câte un ceai de de tei, preşedintele a spus: "Probabil acolo sunt mai mulţi tei în parc şi se bea mai mult".

"Eu cred că este o încercare grea prin care trecem şi de asta am făcut remarcile pe care le am făcut. Eu cred că toată lumea va resimţi. Gândiţi-vă că plătim mai mult pentru benzină, pentru motorină, pentru alimente şi este evident că trebuie să fim un pic mai atenţi cu ce cheltuim, cât cheltuim şi cum cheltuim. Guvernul lucrează la scheme de compensare, se discută şi despre anumite compensări la pensii, la salarii. Însă trebuie să fim conştienţi că acest război va crea în continuare crize, în perioadă de criză este bine să judeci de două ori ce faci, cum faci şi cum cheltui bani. (...) Şi, dacă se termină mâine războiul, crizele nu se vor termina mâine, fiindcă aceste crize se vor prelungi, vor fi situaţii destul de complicate şi este bine să fim conştienţi de acest lucru", a explicat preşedintele Iohannis.

El a făcut aceste declaraţii după o vizită la Spitalul Clinic Colentina, cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistentului Medical. Sursa AGERPRES

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis, întrevedere cu preşedintele Turciei. Ce au discutat cei doi lideri de stat

30 Jun 2022 440

Concluziile participării preşedintelui Klaus Iohannis la Summitul NATO de la Madrid (VIDEO)

30 Jun 2022 358

Klaus Iohannis România, prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici

29 Jun 2022 2531

Summit NATO la Madrid Prezenţa suplimentară americană în România. Anunțul președintelui SUA (VIDEO)

29 Jun 2022 426

Iohannis trimite la CCR legea privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială

29 Jun 2022 455

Klaus Iohannis, declarații înaintea de deschiderea summit-ului NATO din Madrid

29 Jun 2022 429

Iohannis, Dîncu și Petrescu vor participa la Summit-ul NATO de la Madrid

28 Jun 2022 378

Şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, trecut în rezervă. Ce alte decrete a mai semnat Klaus Iohannis

27 Jun 2022 459

Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu o lege. Vizați, câinii fără stăpân

27 Jun 2022 635

Iohannis „Astăzi, privim cu mândrie la Drapelul Național”

26 Jun 2022 380

Ludovic Orban Intrarea României în Spaţiul Schengen nu este un favor, ci un drept

25 Jun 2022 459

Klaus Iohannis Viitorul european al regiunii Balcanilor de Vest, discutat la Bruxelles

25 Jun 2022 370

David Popovici, decorat cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler

24 Jun 2022 453

Președintele Klaus Iohannis, despre compensarea prețului carburanților „Premierul m-a asigurat că aceasta suma poate fi suportată de bugetul naţional“ (VIDEO)

23 Jun 2022 680

Mesajul postat de Klaus Iohannis pe pagina de socializare după ce David Popovici a câștigat medalia de aur

22 Jun 2022 488