Lacul Tăbăcărie Constanța Canalul nimănui și epopeea igienizării (UPDATE)

Foto: Facebook/Paul AnghelLacul Tăbăcărie. Un adevărat punct de reper pentru constănțeni și turiști. O oază de liniște, înconjurată de cel mai mare parc din municipiul Constanța, Parcul Tăbăcărie. Canalul care traversează lacul, trecând pe sub podețul care face trecerea spre Satul de Vacanță este, deja, un focar de infecție, cu vegetație crescută în exces, cât și cu gunoaie aruncate. Mai multe persoane publice, politicieni și localnici au sesizat autoritățile în nenumărate rânduri că trebuie igienizat canalul.

De altfel, în trecut au mai fost astfel de acțiuni. De când Lacul Tăbăcărie a trecut din administrarea ABADL la ANPA, lucrurile au devenit mai complicate. De ce? Ne-a explicat directorul ANPA, Gabriel Popescu. „Canalul respectiv nu este la noi”, a punctat acesta. De ce? „Nu este finalizată stabilirea administrației, procesul trebuie terminat prin emiterea unui HG, care înțeleg că este în curs”, a mai spus acesta.

Legat de igienizare, Gabriel Popescu a punctat că „Am fost pe teren, am stabilit chiar o cooperare cu Primăria Constanța, ABADL și cei de la Polaris și ne vom mobiliza să curățăm acel canal”.

Am încercat să obținem mai multe puncte de vedere de la  Ministerul Agriculturii, dar până în prezent nu am reușit să obținem unul.

UPDATE

Primarul Vergil Chițac a confirmat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că astăzi va avea loc acțiunea de igienizare


Procesul de la ÎCCJ

Lacul Tăbăcărie reprezintă domeniul public al statului care până la data de 12.06.2020 s-a aflat în administrarea ANAR - ABADL. La acea dată, în cadrul dosarului nr. 6123/2/2014, reclamanta MATFISH SRL, în contradictoriu cu Guvernul României, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultura (ANPA), ANAR - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Agenția Domeniilor Statului (ADS), susținând că lacurile naturale din județul Constanța ar trebui să se afle în administrarea ANPA, a solicitat instanței anularea rubricii din HG prin care acestea sunt administrate de ANAR-ABADL. Ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că lacurile naturale se afla în administrarea ANPA, motiv pentru care a dispus, printre altele, anularea poziției din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public - Anexa 12 la HG nr. 1705/2006 cu privire la dreptul de administrare al ANAR-ABADL - asupra lacului Tăbăcărie.
 

Lacul Tăbăcărie


 

Lacul Tăbăcărie este un lac natural care este situat în Bazinul Hidrografic Litoral, fiind o fosta lagună după geneză cuvetei și având o suprafață a cuvetei de aproximativ 99 ha, relativ izolat de sursele naturale (acviferul freatic fiind insuficient), lacul Tăbăcărie este dependent de aportul de apă din lacul Siutghiol. Acest aport de apă se realizează prin intermediul stăvilarului Siutghiol și a canalului de legătură Siutghiol – Tăbăcărie.

Surplusul de apă este deversat din lacul Tăbăcărie în mare printr-un stăvilar situat în punctul „Pescărie”.


În anii 1978-1979 cuveta lacului a fost dragată, atunci când a fost executată și construcția amenajare mal de tip cheu (perete de beton vertical) de autoritățile locale în baza proiectului elaborat de Institutul de Proiectări Județean Constanța și face parte din lucrările pentru amenajarea parcului Tăbăcărie al cărui beneficiar de investiție a fost Consiliul Popular Municipal Constanța.

Din anii '90 și până în vara 2020 de igienizarea și administrarea Lacului Tăbăcărie s-a ocupat Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.

Vom reveni la ediție cu mai multe detalii

Citește și:

Cum arată lacul Tăbăcărie în apropierea deschiderii sezonului estival. Oricând se poate produce o tragedie! (FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În sfârșit! Malurile Lacului Tăbăcărie din Constanța vor fi reabilitate. A ieșit autorizația de construire

23 Feb 2024 644

Primăria Municipiului Constanța Malul lacului Tăbăcărie va intra în reabilitare. Cât vor costa lucrările

02 Feb 2024 663

Malurile lacului Tăbăcărie vor fi reabilitate. Consiliul Local Constanța aprobă documentația și devizul general în valoare de 7.3 milioane de euro (DOCUMENT)

30 Oct 2023 1261

Știri Constanța Lacul Tăbăcărie, sufocat de mizerie și deșeuri (GALERIE FOTO)

11 Sep 2023 973

Știri Constanța Acțiune de igienizare a Parcului și Lacului Tăbăcărie

08 Sep 2023 945

Știri Constanța azi Acțiune de igienizare pe canalul care face legătura între lacurile Tăbăcărie și Siutghiol. Iată ce s-a găsit în zonă (GALERIE FOTO)

10 Aug 2023 922

Canalul nimănui al Lacului Tăbăcărie, Constanța. Cine îl administrează?

26 Jul 2023 1844

Lacul Tăbăcărie Constanța A început igienizarea canalului care traversează lacul (FOTO+VIDEO)

26 Jul 2023 1719

Președintele USR Constanța, Stelian Ion a sesizat Garda de Mediu Constanța în legătură cu deșeurile din lacul Tăbăcărie

25 Jul 2023 1299

Mizerie de nedescris! Așa arată apa din lacul Tăbăcărie în zona Pescărie Mamaia

30 Jun 2023 1518

Peisaj dezolant la început de sezon estival, în Constanța Canalul care face legătura dintre lacul Tăbăcărie și lacul Siutghiol, plin de gunoaie (FOTO+VIDEO)

06 Jun 2023 2057

S-au intensificat acțiunile de dezinsecție la Constanța! Echipele au acționat și pe malurile lacurilor Siutghiol și Tăbăcărie (FOTO)

11 May 2023 938

Constănțeanul supărat Cum arată lacul Tăbăcărie în apropierea deschiderii sezonului estival. Oricând se poate produce o tragedie! (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2023 1788

Lacul Tăbăcărie din Constanţa, aşa cum nu l-ai mai văzut de mult (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Feb 2023 4151

Autoturism căzut parțial în lacul Tăbăcarie din Constanța! (FOTO+VIDEO)

30 Nov 2022 8062