Licitația pentru noul CET al municipiului Constanța, suspendată! A fost depusă o contestație




 

Deschiderea ofertelor pentru achiziția de proiectare și execuție a noului CET de la Constanța era programată astăzi, însă a fost suspendată în urma unei contestații depuse vineri.

Licitația a fost demarată în 27 iulie a.c.
 
„Același reclamant care nu a fost de acord cu procedura de achiziție de la Constanța, a depus contestație și la Arad, iar Oradea este într-o situație similară", informează Primăria Constanța.
 
Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac spune că :„ Firma contestatoare nu a făcut vizite în teren, nu a pus întrebări, nu a cerut modificarea caietului de sarcini, ci direct anularea procedurii, ceea ce ne face să credem că este de rea credință. Întârzierea derulării procedurii de achiziție pentru proiectare și execuție periclitează graficul asumat și încadrarea în termenul impus prin PNRR și anume – iunie 2026, plus achiziția unor echipamente pentru care, de asemenea, este nevoie de timp. Felul în care s-a procedat ne face să credem că se urmărește un blocaj și nu respectarea procedurilor de achiziție“.  
 
Primăria Constanța așteaptă în acest moment pronunțarea deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.  
 
Amintim că proiectul, „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”, depus în cadrul PNRR, vizează reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW. 
 
Potrivit caietului de sarcini al achiziției, operatorul economic trebuie să aibă în obiectul de activitate autorizat, principal sau secundar, corespondent al obiectului prezentului contract.


Informațiile cuprinse în certificatul constatator trebuie sa fie reale/ valabile la momentul prezentării acestuia.

În cazul unei asocieri de operatori economici, fiecare dintre membrii asocierii trebuie sa prezinte acest document pentru partea de contract pe care o va implementa.

Media cifrei de afaceri globală, în ultimii 3 ani (2020, 2021, 2022), trebuie să fie cel puțin egală cu 331.000.000 lei.

Ofertanții trebuie să facă dovada îndeplinirii cerinței privind capacitatea tehnica si profesionala prin prezentarea de servicii si lucrări similare "duse la bun sfarsit" realizate în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii 8 ani (împliniți la data limită stabilita pentru depunerea ofertelor) la nivelul a minim 1 contract.


Investiția propriu-zisă  

Aceasta se va realiza în două etape.
 
Etapa 1 înseamnă amenajarea a două unități de cogenerare cu motor CHP de 10,5 MWe+9MWt, fiind utilizate motoare cu gaz natural și H2 Ready BE va fi de ultimă generație care asigură o eficiență electrică maxim posibilă de 49,5-50& și o eficiență globală de 88%. Clădirea prevăzută pentru cele două unități CHP din etapa 1 se va extinde ulterior pentru a asigura spațiul necesar pentru extinderea viitoare cu încă 3 motoare
 
Apoi se vor construe 4 bucăți cazane CAF 25 MWt de tip ignitubular: Unitatea de producție cu 4 cazane de apă fierbinte CAF ignitubuluare cu sarcină nominală totală de 100MWt cu funcționare pe gaz natural cu o sarcină nominală de 25MWt/fiecare cu un randament de peste 95% Unitatea de producție trebuie să îndeplinească cerința H2 Ready Vor mai fi edificate unul sau două cazane de abur saturat 6bar, o stație de pompare SP, o stație de tratare chimică STCA, degazor(e) pentru termoficare cu un grup de pompe de paă de adaos și rezervor de avarie, cât și panouri fotovoltaice pe suprafața clădirii surselor de producție.
 
Etapa a doua va avea următoarele construcții: O unitate de cogenerare cu funcționare prin gazeificare biomasă lemnoasă CHPbio de 1,8MWe+5,5 MWt pentru asigurarea aburului necesar degazării apei de adaos în rețeaua de termoficare. Generatorul electric va fi integrat în WE 10,5kV prevăzută în etapa 1 Un accumulator de căldură atmospheric cu volum util de 8500 m3 pentru stocarea energiei termice, având posibilitatea de a stoca până la cca 300 MWh Depozit de zi pentru biomasă Degazor pentru cazanul de abur biomasă O stație electrică 0,4kV cu transformatoare 10,5/0,4kV pentru alimentarea instalației de biomasă 3 unități cogenerare cu motor CHP GN, 10,5MWe+9MWt, fiind utilizate motoare cu gaznatural și H2 Ready și extinderea elementelor constructive necesare Se vor executa extinderi a stației electrice prevăzute în etapa 1, printre altele se vor adăuga seturile de cabinet medie tensiune și joasă tensiune aferente, al 2-lea trafo 10,5/0,4kV  

Justificare proiect  

Deficiențele cu care se confruntă actual SACET Constanța sunt semnificative în domeniul producției de energie, cât și pe rețeaua de transport.
 
Producția de energie se bazează în totalitate pe arderea gazului natural în cazane fără a fi folosită cogenerarea și fără a avea o sursă de energii regenerative. Termoficare Constanța SRL cumpără cea mai mare parte a energiei necesare în SACET de la CET Palas la un preț mai ridicat decât cel realizabil într-o sursă proprie. Pierderile din rețea depășesc actual cantitativ vânzările de energie termică la consumatorii SACET. Pierderile sunt estimate la circa 36%, pentru căldură.
 
Prin HCL nr. 357/2022 a fost aprobat proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență, în municipiul Constanța” şi a doua legată de cheltuielile din proiect care va fi depus pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
 
La mijloc este vorba despre aproape 743 de milioane de lei. Doar o parte din bani vin din PNRR iar alte 230 de milioane de lei reprezintă cheltuieli neeligibile pe care le va suporta nu se știe cum, bugetul municipiului, adică noi toți, în beneficiul celor puțini, care vor mai fi în următorii ani, abonații Termoficare Constanța SRL.
 
Terenurile pe care se va construe investiția proiectată aparțin domeniului public al Municipiului Constanța conform HCL 343 din 28.07.2022. Adresa locației este bd. Aurel Vlaicu nr. 123.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Știri Constanța A fost lansată în SEAP licitația pentru proiectarea și execuția noului CET al municipiului

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Interne Mobilizare pentru protejarea cetățenilor în week-end-ul de Florii

26 Apr 2024 315

Poliția Română Peste 400 de premise reținute, în doar 24 de ore

26 Apr 2024 317

Societatea Termoficare Constanța, închisă pe data de 2 mai. Iată anunțul făcut de reprezentanți

26 Apr 2024 329

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 226

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 291

Tulcea De Sărbătoarea Floriilor, jandarmii vor fi la datorie pentru siguranța cetățenilor

26 Apr 2024 321

Electrocentrale Constanța SA, proces cu municipalitatea pentru anularea unei HCL din 2001, prin care mai multe trenuri au fost preluate de primărie. Decizia Tribunalului (MINUTA)

25 Apr 2024 361

LIVE VIDEO+TEXT Măsurile dispuse de autorități la nivelul județului Constanța cu ocazia Sărbătorilor Pascale şi a minivacanţei de 1 mai 2024 (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 747

Atenționare de călătorie pentru Franța! Anunțul MAE

24 Apr 2024 385

MAERepublica Franceză - Posibile perturbări ale traficului aerian

24 Apr 2024 303

ZIUA LIVE Costin Răsăuțeanu, candidat PSD la Consiliul Local - „Îmi doresc să reușim să schimbăm abordarea atitudinii administrației în raport cu cetățenii “ (VIDEO)

24 Apr 2024 962

Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța- "Din trecut nu se trăiește, se învață!"

24 Apr 2024 370

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 689

Poliția RomânăIntervenții ale polițiștilor

24 Apr 2024 214

La nivelul județului Constanța Măsurile dispuse de autorități în vederea Sărbătorilor Pascale şi a minivacanţei de 1 mai

23 Apr 2024 522