LIVE „Collectio canonum Dionysio-Hadriana”, canoanele primului Sinod Ecumenic de la Niceea, lansate la Constanța

 Luni, 29 mai 2023, de la  ora 12.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susține în sala Magna a Palatului Arhiepiscopal (str. Arhiepiscopiei, nr. 23),  o conferință de presă și conferințele „Collectio canonum Dionysio-Hadriana”, „Primul Sinod de la Niceea din anul 325” și „Mitropolitul Marcus al Tomisului”, susținute de către Acad. Prof. Constantin Barbu, cu binecuvântarea și în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. 

În cadrul evenimentului sunt lansate 30 de lucrări, în 72 de volume. Toate cărțile sunt din „Collectio canonum Dionysio-Hadriana”, cuprind canoanele primului Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, și în manuscrise este menționat numele Mitropolitului Marcus al Tomisului; manuscrisele datează din anii 550, 801, 875, 890.

Citește și: IPS Teodosie își va conduce duhovnicul pe ultimul drum

Numele lui Dionysius Exiguus apare scris în aur., transmit reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului. 

Manuscrisele se află în vechile capitale ale imperiilor (Imperiul Merovingian, Imperiul Carolingian), în Vatican. Un manuscris este executat în scriptoriul de la Fulda.

Evenimentul este organizat de către Academia Tomitana, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului și cu Asociația Studenților Creștini-Ortodocși Români, filiala Constanța., a mai transmis sursa citată. 



În debutul evenimentului este prezentat numele lui Dionysius Exiguus și importanț acaestui nume în Dobrogea. 

Acad. Prof. Constantin Barbu vorbește și despre ruinele bisericii de la Vicina.

E important pentru că însemna o tradiție neîntreruptă. , a punctat acesta. 

Vicina – al doilea sit ca mărime din ţară 

Considerate atracţii ale judeţului Călăraşi, ruinele cetăţii Vicina din insula Păcuiul lui Soare, unul dintre oraşele dispărute din România, reprezintă al doilea sit ca mărime din ţară, după Ulpia Traiana Sarmizegetusa.


Actualmente scufundată în malurile Dunării, ruinele cetăţii aveau să iasă la suprafaţă în anul 2003, până la temelia zidurilor din oraşul dispărut din România. Tot în apropiere se află şi cetatea Dervent, care a fost ridicată în aceeaşi perioadă. Acolo se afla o bază a flotei bizantine care naviga pe Dunăre. 

Profesorul Petre Diaconu, de la Institutul de Arheologie din Bucureşti, a cercetat în amănunt această cetate şi chiar a scris o monografie.
 
Potrivit istoricilor, cetatea Vicina, aflată la 9 km în aval de Ostrov, a fost ridicată pe insula numită acum Păcuiul lui Soare, de împăraţii Bizantului, după anul 971, o dată cu reinstaurarea puterii lor la gurile Dunării de Jos.

Situată într-o zonă instabilă din punct de vedere politic, cetatea a fost distrusă şi refăcută de mai multe ori. La scurt timp de la construire, locul a fost distrus de populaţiile bulgare care s-au revoltat contra Bizanţului. A fost reconstruită în jurul anului 1000, funcţionând ca important centru comercial.

Canoanele traduse din greacă în latină de Dionysius Exiguus sunt la Biblioteca din Koln. Se învăța de la el., a mai punctat academicianul.   

Vrem ca BOR să se știe că Tomisul e mai vechi decât Bizanțul.  Strălucirea Bisericii Ortodoxe Române vine de departe., a mai punctat academicianul. 

Munuscrise sunt la Paris, în Germnaia, la Oxford, mai sunt câteva la Viena, în Amaerica, în centrele mari. 


Acad. Prof. Constantin Barbu  vorbește și despre reactivarea mitropolilei Tomisului.

Dacă patriarhul vrea... are nevoie de un singur minut. Este inteligent să facă reactivarea mitropolilei Tomisului. E posibil să aibă o gelozie științifică. De asta a refuzat. Patriarhul este stăpînul BOR. El are puterea simbolică. Este o chestie de bunăvoință. Eu cred că va face acest lucru, va reactiva mitropilia.  



Despre Dionisie Exiguus

 Dionisie Exiguus a trăit toată viața ca simplu călugăr și se știe că a locuit și lucrat la biserica Santa Anastasia al Palatino, din Roma.

S-a bucurat de recunoaștere și respect din timpul vieții însă opera sa a devenit și mai cunoscută în veacurile ulterioare. Tiparele lui pascale au fost mai întâi adoptate oficial de Biserica Engleză în cadrul Sinodului de la Whytby, din anul 664.

Celebra invenție cronologică a fost însă popularizată mai ales în sec. VII-VIII de către marele teolog al Britaniei, Venerabilul Beda (673-735 d.H), autorul operei monumentale „Istoria ecleziastică a poporului englez”. Beda a scris cu mare respect despre scitul Dionisie Exiguus, pe care îl numea „Abbas”, Abate. Acesta era un termen onorific, pus ca semn de recunoaștere și respect, chiar dacă Dionisie nu fusese niciodată conducătorul unei biserici, ci doar un umil călugăr.

Ulterior, în sec.VIII, un elev al lui Beda, Alcuin de York a promovat calculul vremurilor și pe țărm francez, unde a fost adoptată de biserica francilor. La finele veacului al IX-lea toți regii creștini ai Europei adoptaseră această cronologie creată de Dionisie Smeritul.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului vizavi de refuzul unui preot de a oficia spovedania Cazul a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească

22 Apr 2024 514

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 552

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 538

Eveniment cultural-filantropic organizat la biserica „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel” din Constanța

20 Apr 2024 464

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 520

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 747

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2393

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 667

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 661

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 584

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 921

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 979

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1555

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 843

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 622