LIVE TEXT Spitalul Clinic Județean Constanța organizează o conferință pe tema screening-ului cancerului colorectal (GALERIE FOTO+VIDEO)

Astăzi, 21 iunie, de la ora 12:30, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța are loc o conferință care marchează continuarea campaniei de screening pentru cancerul colorectal. 

Potrivit SCJU, evenimentul se desfășoară în sala de curs a instituției. 

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” și Asociația Română pentru Promovarea Sănătății implementează proiectul pilot de screening pentru cancerul colorectal în regiunea de Sud-Est. În acest context, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni și Institutul Național de Sănătate Publică organizează evenimentul „Screeningul pentru cancerul colorectal, de la proiecte pilot la program național - provocări și oportunități”.

Evenimentul reprezintă un demers pentru evaluarea progresului programului pilot de screening în regiunea Sud-Est pentru a identifica pașii de urmat pentru îmbunătățirea prevenției cancerului colorectal în România și pentru a fundamenta dezvoltarea programului național de screening pentru cancerul colorectal.

UPDATE: 

Acest proiect se desfășoară în 6 județe ale țării, Spitalul Clinic Județean fiind coordonatorul. 

„Este important să identificăm la momentul oportun axa de referință al domeniului sănătății. Legat de acest program, la sfârșitul perioadei de implementare, trebuie să vedem că am realizat ce ne-am propus. Consiliul Județean sprijină și va continua să sprijine astfel de proiecte“ - a precizat Oana Martin din cadrul CJ Constanța.


Cristina Schipor, de la DSP Constanța spune că acest proiect a început în 2020 și a avut ca prim pion medicii de familie. 

Ia cuvântul Doina Tofan de la Universitatea Ovidius Constanța. 

Universitatea este onorată să fie parte a acestui proiect. Programul European de combatere a cancerului are patru piloni. Le mulțumim tuturor partenerilor. Sperăm ca acest proiect pilot să se transforme într-un proiect național“ - a precizat Doina Tofan. 


Prof Eugen Dumitru prezintă particularitățile proiectului din Constanța. 

„Cancerul de acest tip se poate manifesta preponderent după vârsta de 50 de ani. Se dorește testarea a 5000 de persoane din 6 județe. Medicul de familie este cheia întregului proces. Fără ei nu am putea realiza nimic. O problemă cu care se confruntă regiunea de Sud-Est, în cazul SCJU este personalul restrâns“ - a precizat Eugen Dumitru. 

Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea și Buzău sunt județele implicate în acest proiect. 

 „Sper ca un astfel de proiect să fie și la anul, la nivel național și sunt convins că eu și colegii mei îl vor susține“ - a precizat Mihai Mergeani, medic de familie. 


Invitat special la conferință este Mircea Manoc, de la Instituția Clinic Fundeni. 


România era în 2017 printre cele trei oi Negre ale Uniunii Europene privind lipsa unor programe de screening. Citește și: 

Curtea de Apel Constanța, anunț important! Este vizat cazul medicului Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța!

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Ambulatoriul de Specialitate şi Laboratorul de Explorări Funcţionale din cadrul SCJU, închise în minivacanța de 1 Decembrie

29 Nov 2023 612

Suspiciune de toxiinfecție alimentară la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, județul Vaslui! Mai mulți pacienți în stare gravă! Trei au decedat

22 Nov 2023 683

Un bărbat de 61 de ani, rănit în accidentul de la Techrighiol a murit. Victima, cadru militar în rezervă (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Nov 2023 3317

CJC S-a stabilit câștigătorului licitației pentru Departamentul „Sănătatea mamei și copilului” din curtea SCJU Constanța

07 Nov 2023 690

O companie din București va asigura supervizarea lucrărilor pentru Departament Sănătatea mamei și copilului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța (DOCUMENT)

25 Oct 2023 1114

Spitalul Județean Constanța a încheiat un contract de aproape 500.000 de lei cu Romanian Soft Company SRL. Ce presupune? (DOCUMENT)

24 Oct 2023 760

Licitații Constanța Acord de aproape 1,3 milioane de euro între Spitalul Județean și Fresenius Medical Care Romania SRL. Ce se achiziționează? (DOCUMENT)

15 Oct 2023 911

Consiliul Județean achiziționează studiu de fezabilitate pentru corpul nou de Urgență/Traumatologie de la SCJU Constanța

11 Oct 2023 714

Licitații Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“, achiziție de servicii de pază și intervenție (DOCUMENT)

09 Oct 2023 849

Spitalul Județean de Urgență Tulcea cumpără servicii de reparare și întreținere a echipamentului radiologic pentru aproximativ 500.000 de lei (DOCUMENT)

07 Oct 2023 562

Știri Constanța Premieră medicală la SCJU Constanţa! (FOTO)

26 Sep 2023 2173

Vizate, și ambulanțe SMURD Licitație importantă la Spitalul Județean Constanța! Iată cine a câștigat (DOCUMENT)

20 Sep 2023 953

LIVE VIDEO- TEXT Consiliul Județean Constanța se reunește în ședință. Iată ce se discută (FOTO)

20 Sep 2023 1117

UPDATE Autotren răsturnat în Portul Constanța. O persoană, rănită. Intervin salvatorii

16 Sep 2023 1583

Licitații publice CJC organizează achiziție pentru reabilitarea bazinelor de tratament de la secția de Balneologie din Eforie-Sud

05 Sep 2023 639