LIVE TEXT Spitalul Clinic Județean Constanța organizează o conferință pe tema screening-ului cancerului colorectal (GALERIE FOTO+VIDEO)

Astăzi, 21 iunie, de la ora 12:30, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța are loc o conferință care marchează continuarea campaniei de screening pentru cancerul colorectal. 

Potrivit SCJU, evenimentul se desfășoară în sala de curs a instituției. 

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” și Asociația Română pentru Promovarea Sănătății implementează proiectul pilot de screening pentru cancerul colorectal în regiunea de Sud-Est. În acest context, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni și Institutul Național de Sănătate Publică organizează evenimentul „Screeningul pentru cancerul colorectal, de la proiecte pilot la program național - provocări și oportunități”.

Evenimentul reprezintă un demers pentru evaluarea progresului programului pilot de screening în regiunea Sud-Est pentru a identifica pașii de urmat pentru îmbunătățirea prevenției cancerului colorectal în România și pentru a fundamenta dezvoltarea programului național de screening pentru cancerul colorectal.

UPDATE: 

Acest proiect se desfășoară în 6 județe ale țării, Spitalul Clinic Județean fiind coordonatorul. 

„Este important să identificăm la momentul oportun axa de referință al domeniului sănătății. Legat de acest program, la sfârșitul perioadei de implementare, trebuie să vedem că am realizat ce ne-am propus. Consiliul Județean sprijină și va continua să sprijine astfel de proiecte“ - a precizat Oana Martin din cadrul CJ Constanța.


Cristina Schipor, de la DSP Constanța spune că acest proiect a început în 2020 și a avut ca prim pion medicii de familie. 

Ia cuvântul Doina Tofan de la Universitatea Ovidius Constanța. 

Universitatea este onorată să fie parte a acestui proiect. Programul European de combatere a cancerului are patru piloni. Le mulțumim tuturor partenerilor. Sperăm ca acest proiect pilot să se transforme într-un proiect național“ - a precizat Doina Tofan. 


Prof Eugen Dumitru prezintă particularitățile proiectului din Constanța. 

„Cancerul de acest tip se poate manifesta preponderent după vârsta de 50 de ani. Se dorește testarea a 5000 de persoane din 6 județe. Medicul de familie este cheia întregului proces. Fără ei nu am putea realiza nimic. O problemă cu care se confruntă regiunea de Sud-Est, în cazul SCJU este personalul restrâns“ - a precizat Eugen Dumitru. 

Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea și Buzău sunt județele implicate în acest proiect. 

 „Sper ca un astfel de proiect să fie și la anul, la nivel național și sunt convins că eu și colegii mei îl vor susține“ - a precizat Mihai Mergeani, medic de familie. 


Invitat special la conferință este Mircea Manoc, de la Instituția Clinic Fundeni. 


România era în 2017 printre cele trei oi Negre ale Uniunii Europene privind lipsa unor programe de screening. Citește și: 

Curtea de Apel Constanța, anunț important! Este vizat cazul medicului Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța!

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează analist. Iată ce trebuie să faci

12 Jun 2024 611

UPDATE Bărbat de 44 de ani, dat dispărut după ce a plecat din spitalul Județean Tulcea

09 Jun 2024 1536

#Alegerilocale2024 Aproape 300 de pacienți așteaptă urna mobilă la Spitalul Județean Constanța!

09 Jun 2024 492

Licitații Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” cumpără materiale sanitare (DOCUMENT)

06 Jun 2024 473

Licitații Constanța Malcons-Com SRL bifează un nou contract cu administrația județeană (DOCUMENT)

01 Jun 2024 514

Consiliul Județean Constanța a trimis Corpul de Control la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța!

28 May 2024 802

Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ achită peste 300.000 de lei pentru servicii de asigurare auto (DOCUMENT)

28 May 2024 777

UPDATE Percheziții Constanța Procurorul Andrei Bodean instrumentează dosarul în care sunt anchetați trei asistenți de la morgă pentru luare de mită! (VIDEO)

28 May 2024 2571

Constanța Accident pe bulevardul Mamaia! O persoană a fost rănită

22 May 2024 959

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cumpără incineratoare de carton de la o firmă din județul Neamț (DOCUMENT)

21 May 2024 606

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, Constanța, angajează. Detalii

20 May 2024 872

Post vacant la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa

18 May 2024 937

Scene șocante în Techirghiol! Polițiști ameninţați cu moartea de un bărbat supărat că nu i se permite să fumeze în autospeciala de poliţie. Condamnare cu executare

16 May 2024 895

Dosar penal în cazul copiilor din județul Constanța, otrăviţi cu substanţă toxică (VIDEO)

14 May 2024 650

UPDATE. Copii intoxicați cu o substanță periculoasă! Au ajuns în stare gravă la Spitalul Județean Constanța

14 May 2024 1099