MAE „Se împlinesc astăzi 105 ani de la momentul Unirii Basarabiei cu Regatul României“

Foto: Facebook/MAEMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu transmite cu prilejul zilei de 27 Martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, următorul mesaj:

,,Se împlinesc astăzi 105 ani de la momentul Unirii Basarabiei cu Regatul României, ca urmare a votării, de către Sfatul Țării de la Chișinău, la 27 martie 1918, a Declarației de Unire. Acest act a consfințit, într-o perioadă de mari transformări pe întreg continentul european, comunitatea profundă de limbă, istorie, cultură și spiritualitate împărtășită de locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului.
Este o zi de sărbătoare națională, așa cum a fost stabilită prin Legea nr. 36, promulgată la 27 martie 2017 de către Președintele României. Anul acesta, marcarea sa este cu atât mai specială cu cât are loc la doar câteva zile distanță de la promulgarea, de către Președintele Republicii Moldova, a Legii care confirmă că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
Bucureștiul și Chișinăul își unesc în prezent forțele pentru un obiectiv comun esențial, cel al aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este un obiectiv prioritar de politică externă al României, asumat ferm încă din anul 2010 când a fost încheiat Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Un țel care a devenit mai apropiat după ce, la 23 iunie 2022, cu sprijinul hotărât și important al României, Republica Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la UE.
Ne confruntăm cu o perioadă complexă, dificilă, în care Republica Moldova resimte în mod acut consecințele războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Republica Moldova trece prin crize suprapuse, cele mai agresive dintre ele în mod artificial țintite împotriva sa, inclusiv prin acțiuni de destabilizare menite să deraieze cursul european ales prin vot democratic de cetățenii Republicii Moldova.
România a fost, este și va rămâne deplin angajată în sprijinul Republicii Moldova. Fie că vorbim de asistență financiară nerambursabilă, de sprijin pentru reforme, pentru interconectare energetică și de transport cu România și UE, de susținere fermă și prioritară pentru integrare în UE, precum și de sprijin în plan european pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova sau pentru mobilizarea unui sprijin cuprinzător la nivel internațional în sprijinul Republicii Moldova, inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care am inițiat-o anul trecut împreună cu omologii mei din Germania și Franța.
Rămânem pe deplin alături de Republica Moldova în eforturile sale de a oferi tuturor cetățenilor săi stabilitate și prosperitate, într-o societate întemeiată pe principiile statului de drept și pe valorile europene, în care cetățenii Republicii Moldova se regăsesc în mod atât de firesc!’’


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

29 May 2023 77

Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Grecia zilele viitoare

27 May 2023 528

MAEPrimirea de către secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota, a vice-ministrului afacerilor externe din Lituania, Mantas Adomenas

26 May 2023 383

Fostul militar din Constanța, aflat în custodia autorităților din Libia, eliberat. Anunțul MAE

26 May 2023 627

MAE Informare de presă

25 May 2023 368

MAEMinisterul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Africii

25 May 2023 315

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Italia!

25 May 2023 560

MAEVizita șefilor misiunilor diplomatice acreditate în România în județele Timiș și Sibiu

24 May 2023 316

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 24 mai 2023, vă semnalăm

24 May 2023 245

MAEVizita secretarului de stat Iulian Fota în Asia Centrală și participarea la Forumul Economic UE-Asia Centrală

23 May 2023 303

MAE Republica Africa de Sud a inclus România pe lista statelor ai căror cetățeni pot obține viza online

20 May 2023 529

MAE, atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Croaţia!

17 May 2023 565

Alertă de călătorie! MAE avertizează toţi turiştii români. Ce țară este vizată

17 May 2023 588

Atenționare de călătorie în Danemarca. Sunt posibile blocaje de circulație pe infrastructura rutieră

14 May 2023 747

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei dreptului internațional umanitar în România

14 May 2023 502