MAI Polițiștii și jandarmii, la datorie de Florii și în perioada Paștelui Catolic

Jandarmerie, foto: GJM Constanța
  • Efectivele Ministerului Afacerilor Interne – la datorie pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, în contextul sărbătoririi Floriilor și a Paștelui Catolic.
 
La acest sfârșit de săptămână, peste 24.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, piloți, precum și angajați ai altor structuri ale MAI vor fi la datorie, în fiecare zi, având ca principale misiuni prevenirea faptelor antisociale și a incidentelor grave, fluidizarea traficului rutier, reducerea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei de stat, precum și asigurarea intervențiilor în situații de urgență.
Structurile operative vor acționa, în principal, în proximitatea celor aproape 10.000 de lăcașuri de cult, unde se vor organiza manifestări religioase la care sunt așteptate peste 1.000.000 de persoane.

Aproximativ 7.800 de polițiști vor acționa, în medie, zilnic, în sistem integrat, împreună cu Jandarmeria Română și cu celelalte instituții ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.


Efectivele Poliției și Jandarmeriei vor fi prezente în zonele publice aglomerate, cum ar fi stațiunile turistice, piețele, târgurile, precum și pe arterele de circulație unde se preconizează creșteri ale valorilor de trafic.


Sâmbătă seara și duminică, o atenție deosebită va fi acordată siguranței cetățenilor în zona lăcașurilor de cult, unde efectivele MAI vor sprijini și îndruma credincioșii ce vor participa la slujbele religioase.

Jandarmii montani din cele peste 70 de posturi de pe întreg teritoriul național vor fi prezenți pe traseele și în stațiunile turistice, pregătiți să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.


În Capitală, sâmbătă, între orele 16.00-18.30, Jandarmeria București, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, va lua măsuri pentru a asigura protecția participanților la procesiunea religioasă organizată de Patriarhia Română cu ocazia Floriilor, la care se estimează o participare numeroasă de peste 5.000 de persoane.


Pentru a veni în sprijinul celor prezenți la Pelerinajul de Florii, Jandarmeria București va institui dispozitive de ordine și siguranță publică, astfel încât să fie evitate aglomerările de persoane sau alte incidente.

Pompierii vor fi pregătiți, în aceste zile, să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Pentru toate aceste misiuni, vor fi mobilizați, zilnic, peste 5.000 de pompieri.


Ca măsură operațională suplimentară, la nivelul tuturor inspectoratelor pentru situații de urgență în a căror zonă de competență sunt stațiuni montane și alte zone/obiective turistice, unde se înregistrează o afluență mare de persoane sau se desfășoară activități cu public numeros, pot fi operaționalizate puncte de lucru temporare, astfel încât timpul de răspuns să fie cât mai redus.


Peste 1.400 de polițiști rutieri vor fi prezenți pe principalele drumuri naționale și autostrăzi, pentru prevenirea accidentelor și a blocajelor rutiere și pentru fluidizarea traficului rutier pe căile de acces din zona lăcașurilor de cult și a stațiunilor turistice.


Totodată, pentru prevenirea accidentelor grave de circulație, polițiștii rutieri vor acționa cu peste 340 de aparate radar. Misiunile polițiștilor rutieri vor fi sprijinite de trei elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, care vor asigura supravegherea aeriană a traficului pe cele mai tranzitate rute din țară.


De asemenea, la nivel național, alte 14 elicoptere și un avion sunt pregătite să execute misiuni SMURD și să acorde sprijin celorlalte structuri MAI în misiuni, precum căutarea persoanelor dispărute sau evacuarea cu troliu a persoanelor accidentate pe munte.


La nivelul Poliției de Frontieră, au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului, iar în funcție de valorile înregistrate, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieșire din țară sau intrare în țară, după caz. De asemenea, dacă situația o va impune vor fi folosite stații mobile de control.
În această perioadă, la nivelul întregii țări, activitățile de supraveghere și control la frontiera de stat sunt asigurate zilnic de aproximativ 4.000 de polițiști de frontieră.

Întrucât este preconizat un aflux mai mare de cetățeni români care revin în țară pentru petrecerea sărbătorilor acasă, cu titlu de noutate, în unele puncte de frontieră, precum: Aeroportul Henri Coandă, Nădlac II, Borş și Petea, a fost operaționalizată câte o bandă destinată persoanelor vulnerabile.

Persoanele care pot tranzita frontiera pe această bandă, semnalizată corespunzător, sunt:  femeile însărcinate, persoanele cu dizabilități sau părinții singuri cu copii mici.


Recomandăm cetățenilor români și străini să folosească toate punctele de control deschise în regim internațional și să consulte aplicația Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră.

Totodată, reamintim cetățenilor că indiferent de modul în care aleg să petreacă acest sfârșit de săptămână, să aibă o conduită preventivă, să respecte indicațiile autorităților și să semnaleze orice situație de pericol la numărul unic de urgență 112.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne urează Sărbători Fericite tuturor celor care sărbătoresc Paștele Catolic și La mulți ani celor aproape 1.700.000 de persoane care își serbează onomastica de Florii
  

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reabilitarea și extinderea sistemului de irigații în municipiul Constanța a intrat în linie dreaptă! Detalii

06 Oct 2022 312

Primele abonamente la UNTOLD 2023 s-au vândut în mai puțin de un minut!

06 Oct 2022 299

Județul Constanța Un copil de 10 ani, prins conducând un ATV! Ce au mai constatat poliţiştii de la Rutieră

06 Oct 2022 497

Șeful Statului Major al Forțelor Navale își exprimă regretul pentru trecerea în neființă a celui mai longeviv marinar militar

06 Oct 2022 482

Propunere legislativă UDMR Ce condiții trebuie să îndeplinești să devii examinator auto. Iată ce motive expun parlamentarii pentru modificarea legii

06 Oct 2022 350

Municipiul Constanța a inițiat elaborarea unei serii de documentații de urbanism pentru mai multe terenuri. Unde sunt situate și ce vizează studiile

06 Oct 2022 359

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate peste 800 de cazuri noi de coronavirus, la nivel național! Datele oficiale de la Constanța (DOCUMENT)

06 Oct 2022 377

Săli de jocuri din Constanța jefuite! Procurorii din oraș vor ca mai mulți tineri să rămână în arest!

06 Oct 2022 366

Se întrerupe furnizarea apei în mai multe zone Constanța! Vezi dacă ești afectat

06 Oct 2022 1150

Zeci de incendii la nivel național Zi solicitantă pentru salvatorii din întreaga țară! Peste 1000 de persoane aflate în dificultate au primit ajutor medical

06 Oct 2022 278

Evenimentele care au marcat ziua de 06 octombrie, de-a lungul anilor

06 Oct 2022 331

Percheziţii domiciliare în mai multe județe, într-un dosar penal de tâlhărie calificată

06 Oct 2022 363

Untold pune azi în vânzare primele abonamente pentru anul 2023! Detalii

06 Oct 2022 351

Trecerile de pietoni vor trebui semnalizate luminos. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

06 Oct 2022 316

Ciucă, despre majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale. ”E o decizie care a fost luată în coaliţie” (VIDEO)

06 Oct 2022 746