Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” va fi restaurată de Ministerul Dezvoltării (GALERIE FOTO)

PManastire. Foto: facebook/Ministerul Dezvoltăriiot fi demarate lucrările de restaurare a Mănăstirii ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, anunță ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

Ministrul, aflat astăzi în vizită de lucru în județul Suceava, a semnat contractul de proiectare și execuție pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului în cadrul căruia se află și Biserica Sf. Gheorghe, obiectiv inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Valoarea totală a contractului este de 65,93 milioane lei, iar durata de execuție a lucrărilor este de 42 de luni, din care 6 luni dedicate activității de proiectare. Acest obiectiv este cel mai ambițios proiect privind un moment UNESCO în județul Suceava din ultimii ani, a amintit ministrul.

“Anunț cu bucurie această restaurare finanțată de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, a celui mai important monument istoric al Municipiului Suceava, vechi de 500 de ani. Biserica are o valoare culturală deosebită, și se bucură de un interes semnificativ din partea credincioșilor și al turiștilor. Scopul nostru este să sprijinim conservarea și valorificarea acestei mănăstiri”, a anunțat Cseke Attila.


Astfel, ansamblul, care include Biserica “Sfântul Gheorghe” și alte 4 monumente de categorie „A”, aflată în zona centrală a municipiului Suceava, va fi restaurat și valorificat din punct de vedere cultural și economic, pentru creșterea gradului de acces al publicului larg și al persoanelor cu diferite dizabilităţi, pentru asigurarea unor condiții optime pentru administrarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu aflate în incinta mănăstirii, precum și pentru reorganizarea și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru obștea monahală.

Obiectivul de investiții, amplasat pe o suprafață de 16.558 mp, va beneficia de o serie de intervenții la elementele de arhitectură, bazate în special pe concluziile studiilor istorice și pe studiile tehnice preliminare privind elementele de lemn și de zidărie din piatră și cărămidă. Proiectul va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie a Curții de Apel Constanța în procesul dintre UAT Medgidia și Ministerul Dezvoltării

09 Apr 2024 1826

Primăria Năvodari, județul Constanța a semnat contractul de finanțare Căminul Liceului Tehnologic „Lazăr Edeleanu”, renovat energetic cu bani din PNRR

07 Apr 2024 1145

Județul Constanța Locuitorii din comuna Cuza Vodă vor beneficia de gaze naturale. Proiectul de finanțare, semnat de ministrul Dezvoltării

19 Feb 2024 762

Act de urbanism, emis de Primăria Constanța Liceul Teoretic „George Călinescu“, reabilitat energetic cu banii de la Ministerul Dezvoltării

18 Feb 2024 703

Un important Ordin al Ministrului Dezvoltării ar putea fi anulat la Constanța

05 Feb 2024 775

Plăți de peste 650 milioane de lei, de la Ministerul Dezvoltării, pentru investiții realizate prin PNDL

17 Jan 2024 656

Ministerul Dezvoltării a decontat peste 303 milioane de lei, pentru continuarea proiectelor de infrastructură

22 Dec 2023 664

Ordonanța de urgență a Guvernului privind Codul administrativ, modificată. Ce măsuri sunt implementate

21 Dec 2023 799

Secretarul orașului Hârșova nu l-a inclus în categoria consilierilor locali Bulancea amenință cu demisia din calitatea de consilier dar și din cea de membru PSD

17 Dec 2023 1322

Ministerul Deazvoltării Contract de finanțare pentru îmbunătățirea infrastructurii medicale destinate persoanelor vârstnice afectate de afecțiuni psihice

12 Dec 2023 645

Acoperiș dotat cu panouri termice și fotovoltaice Noul proiect pentru bazine didactice realizate prin Compania Natională de Investiții (DOCUMENT)

10 Dec 2023 902

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea „Este important să asigurăm continuitatea proiectelor aflate în derulare”

08 Dec 2023 685

Ministerul Dezvoltării ANL a recepționat 17 locuințe pentru tineri în comuna Tăuteu, județul Bihor

07 Dec 2023 908

Optimizarea cadrului normativ din domeniul construcțiilor, în atenția Ministerului Dezvoltării

07 Dec 2023 671

MLDPA Conferință în cadrul proiectului „Creșterea coerenței cadrului normativ și a eficienței reglementărilor tehnice în domeniul construcțiilor”

06 Dec 2023 657