MApN România achiziționează 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, printr-o achiziție comună la nivel NATO


foto: Facebook/ MApN Ministerul Apărării Naționale salută finalizarea demersurilor Agenției NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency / NSPA) de achiziționare în comun, a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT aflate în dotarea Germaniei, Ţărilor de Jos, României şi Spaniei.

În acest sens, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.

În cadrul acestui acord, care utilizează mecanismul ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziționa un număr de 200 de rachete PAC-2 GEM-T, transmit reprezentanții MApN. 

Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a obținut aprobarea Parlamentului României pentru participarea la acest program comun de achiziții, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei noastre fiind de 1,08 mld EUR, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS.
 

„Această achiziție demonstrează că Alianța are soluții adecvate și adaptate situației de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliați, și un exemplu de dezvoltare a capacităților de producție pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei”, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

Potrivit sursei citate, de asemenea, ministrul Tîlvăr a arătat că pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, Ministerul Apărării Naționale va continua demersurile pentru achiziția de echipamente militare și muniții de ultimă generație.

„Programele de înzestrare aflate în derulare sau în pregătire vor contribui la dezvoltarea şi menţinerea de către Armata României a unor capabilităţi de apărare robuste și reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente.

România își îndeplinește cu consecvență angajamentele asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE și contribuie la implementarea unor măsuri eficiente pentru descurajarea oricărei agresiuni la adresa spațiului euroatlantic şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate”, a menționat Angel Tîlvăr


Citește și:

Schimbare de comandă la Batalionul 348 Apărare Antiaeriană “Dobrogea” (FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Racheta Starship a atins majoritatea obiectivelor misiunii, însă a ratat reintrarea în atmosferă

14 Mar 2024 644

Președintele Rusiei, Vladimir Putin Avionul rusesc cu prizonieri ucraineni a fost doborât de o rachetă Patriot

31 Jan 2024 819

Armata americană a distrus o rachetă anti-navă a rebelilor houthi

20 Jan 2024 813

În Irak Tiruri de rachetă împotriva trupelor din coaliţia internaţională

20 Jan 2024 735

Coreea de Nord a lansat o „rachetă balistică neidentificată”, anunță armata sud-coreeană

14 Jan 2024 604

Polonia a reluat căutările după ce o rachetă rusă a încălcat spațiul aerian polonez

30 Dec 2023 601

Ministrul Regatului Unit al Apărării Distrugerea navei rusești de către armata Ucrainei demonstrează că nu există un impas în război

26 Dec 2023 1351

Iranul a infirmat luni acuzaţia SUA că o dronă lansată din Iran a lovit lovit un cargou care transporta substanţe chimice în Oceanul Indian

25 Dec 2023 755

VIDEO SpaceX a lansat Starship, cea mai mare și puternică rachetă din lume

18 Nov 2023 789

Cel puţin cinci oameni au murit şi 37 au fost răniţi, printre care 11 copii într-un atac cu rachetă în Ucraina

19 Aug 2023 927

LIVE VIDEO Cea mai mare rachetă din lume, Starship, se pregătește de decolare

20 Apr 2023 1700

SpaceX a lansat o navetă cu patru astronauți către Stația Spațială Internațională (VIDEO)

02 Mar 2023 1078

Resturile unei rachete rusești, găsite în zona graniței cu România, în Republica Moldova

16 Feb 2023 961

MApN face precizări privind racheta rusească despre care Ucraina spune că a tranzitat și România

10 Feb 2023 1292

O rachetă a lovit un bloc de apartamente din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei. Cel puțin o persoană a decedat

30 Jan 2023 1161