Filiala Județeană Constanța a ACOR a organizat workshopul „Informare și conștientizare cu privire la gestionarea azotului” (FOTO + VIDEO)

  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, împreună cu Consorțiul pentru Bune Practici Agricole, organizează workshop-ul „Informare și conștientizare cu privire la gestionarea azotului”, în data de 4 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, în sala de ședințe „Remus Opreanu” din sediul Consiliului Județean Constanța.
 
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” , împreună  cu Consorțiul pentru Bune Practici Agricole, organizează workshop-ul „Informare și conștientizare cu privire la gestionarea azotului”, în data de 4 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, în sala de ședințe „Remus Opreanu” din sediul Consiliului Județean Constanța.
 
Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România reprezentată legal prin persoana președintelui Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, este implicată activ în organizarea și desfășurarea evenimentului.


 
Workshop-ul își propune să aducă în atenția fermierilor și autorităților publice locale din județul Constanța informații, recomandări, bune practici și măsuri de finanțare ce pot fi implementate pentru a preveni și reduce poluarea cu nitrați rezultați din activitățile agricole. Totodată, vor fi prezentate aspectele organizatorice ale sesiunilor de informare și conștientizare care urmează a fi organizate în comune din județul Constanța în perioada septembrie - noiembrie 2023.
 
La eveniment au confirmat participarea reprezentanți ai Consorțiului pentru Bune Practici Agricole, fermieri, reprezentanți ai fermierilor, autoritățile locale din întreg județul Constanța, precum și reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
 
Din Consorțiul pentru Bune Practici Agricole fac parte Institutul Național de Cercetări Economice „Costin Kirițescu” - Academia Română, Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe - Pro AGRO, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad” Iași, Universitatea din Craiova, Asociația Comunelor din România și Centrul pentru Promovarea Afacerilor și Antreprenoriat din Sandomierz Polonia.

Conform Administrației Locale Cumpăna, în comuna Cumpăna se înregistrează o activitate zootehnică semnificativă, în fermele mici și mijlocii de la nivelul UAT Cumpăna, în anul 2023 în localitate, se înregistrează un număr total de 103 bovine, 2517 ovine și caprine, 501 porcine, 18 cabaline și 2786 păsări. Marea majoritate a animalelor din UAT Cumpăna se regăsesc în ferme mici și mijlocii (sub 100 UVM - Unitatea Vită Mare), care realizează o activitate economică benefică pentru UAT, pe de o parte, dar, pe de altă parte, generează un potențial pericol în ceea ce privește poluarea apelor de suprafață și freatice cu nitrați, bovinele generând o mare cantitate de gunoi de grajd.
 
Toate aceste deficiențe cu care se confruntă comuna Cumpăna în domeniul gestionării gunoiului de grajd provenit de la creșterea animalelor în gospodăriile populației au un impact major asupra comunității locale, reprezentând o amenințare directă la adresa sănătății și au un efect advers asupra calității vieții.

 

„Comuna Cumpăna va depune un proiect de 647 de mii de euro, deci 3.148.000 lei va fi valoarea acelui proiect care constă nu numai în construirea acelei platforme pentru depozitarea gunoiului animalier, dar și dotarea cu utilajele necesare ca acest gunoi să fie preluat de la microfermieri și transportat la acest loc cu destinația specifică. Este un proiect care nu face altceva decât să contribuie la civilizația locuitorilor Comunei Cumpăna, la un mediu sănătos, un mediu curat”, declară Mariana Gâju, reprezentantul Asociației Comunelor din România.

Toată declarația o puteți asculta în video-ul de mai jos:
Mihai Constantinescu, reprezentantul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor:Citește și:
Știri Constanța azi: LIVE VIDEO-TEXT. Corupția a ucis din nou! Protest USR la Constanța! (FOTO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment la Cumpăna, județul Constanța Instruire privind „Informare și conștientizare cu privire la gestionarea azotului rezultat din activitățile agricole”

12 Sep 2023 734

Constanța Ministrul Mediului, Mircea Fechet, participă la Conferința Regională „Reciclăm în România”

03 Aug 2023 798

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa va realiza pentru Ministerul Mediului, programul de monitorizare a mediului marin (DOCUMENTE)

09 May 2023 1333

Programul privind casarea autovehiculelor uzate din Municipiul Constanța. Când începe procesul de înregistrare?

11 Oct 2022 1503

Sorin Lucaci este noul director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Date din CV

29 Aug 2022 4854

Ministerul Mediului 211 arii speciale de conservare, incluse în rețeana Natura 2000 prin Hotărâre de Guvern

25 May 2022 1105

Județul Constanța Campania „Curățăm România” a continuat la Agigea

16 Apr 2022 1140

Ministerul Mediului. Acţiunile de împădurire din 2022 vizează mii de hectare

21 Mar 2022 1209

Ministrul Tanczos Barna „România are nevoie de specialiști pentru a dezvolta un sistem de management al apelor adaptat la provocările schimbărilor climatice“

03 Feb 2022 952

Judecătorii din Constanța au decis soarta unor urși din Harghita, Covasna și Argeș

12 Oct 2020 2440

Ministrul Costel Alexe, precizări legate de materialele sanitare, în contextul COVID-19

12 Mar 2020 1591

Comunicat de presa Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor

21 Oct 2015 1756

Schimbări la vârful Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

28 Sep 2015 2995

Ziua Dunării 2015 - “Fiți activi pentru o Dunăre curată!”

25 Jun 2015 1784