MDLPA Guvernul a decis noi măsuri pentru derularea Programului Național de Dezvoltare Locală și a Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”





 
  • La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, prin Ordonanță de urgență, instituirea unor măsuri în derularea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și a Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny” (PNI AS).

Astfel, pentru PNDL, se instituie posibilitatea de depunere a unei noi solicitări de suplimentare, o singură dată, pentru finanțarea cheltuielilor strict necesare pentru finalizarea obiectivelor incluse în cele două etape ale programului. Solicitările se pot depune de către beneficiari cu cel puțin trei luni înainte de data expirării contractului de finanțare sau până la 31 decembrie 2023 de către beneficiarii care nu au depus nicio solicitare de transfer până la data intrării în vigoare a ordonanței.

De asemenea, se propune ca, pentru beneficiarii PNDL care, până la data intrării în vigoare a acestui act normativ, nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanțare, să aibă și posibilitatea de a solicita încetarea contractelor de finanțare prin acordul părților, prin transmiterea unei adrese în acest sens către MDLPA.

În situația în care, după data de 31 decembrie 2023, mai există beneficiari care nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanțare și nu sunt în procedură de achiziție publică pentru atribuirea contratului aferent realizării obiectivului de investiții finanțat prin PNDL, contractele de finanțare în care aceștia sunt parte încetează de drept.

În ceea ce privește PNI AS, sumele rămase disponibile din alocarea totală a programului vor putea fi utilizate pentru suplimentarea sumelor din contractele de finanțare cu sumele rezultate ca urmare a aplicării clauzelor de ajustare a prețului contractelor de achiziție publică/sectoriale încheiate pentru realizarea obiectivelor de investiții finanțate prin Program. Cererea de suplimentare se va putea depune în platforma electronică doar după transferul integral al sumelor alocate prin contractul de finanțare, menționează ministerul.

În perioada de valabilitate a contractului de finanțare, după înregistrarea ultimei situații de lucrări, beneficiarii pot depune o nouă cerere de suplimentare cuprinzând suma ce reprezintă ajustarea prețurilor aferente contribuției din bugetul de stat prevăzute în contractele de finanțare, dacă aceasta depășește estimarea efectuată prin prima cerere de suplimentare.

În situația în care nu există credite de angajament disponibile pentru acordarea suplimentării ce reprezintă ajustarea prețurilor aferente contribuției din bugetul de stat, cererile depuse se centralizează de către MDLPA și vor fi avute în vedere atunci când vor exista credite de angajament disponibile din valoarea totală alocată a programului, în ordinea cronologică de depunere a acestora.


Totodată, actul normativ propune crearea cadrului legal pentru ca beneficiarii care se află pe lista aprobată prin ordin cu obiective de investiții din categoria drumuri și/sau poduri să încheie contracte de finanțare chiar dacă, pe același amplasament,  se realizează investiții din categoria apă/canal prin POIM, cu mențiunea ca operatorul regional al serviciului de alimentare cu apă și/sau canalizare să declare că soluția tehnică nu implică intervenții asupra drumului finanțat în cadrul PNI AS, a mai transmis MDLPA.
 

 
Citește și
”Cu fiecare proiect realizat la nivelul comunităților locale, calitatea vieții oamenilor se îmbunătățește”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MDLPA Localități din 22 de județe, între care și Constanța, primesc finanțare pentru 25 de noi investiții în modernizarea infrastructurii

17 Apr 2024 415

Ministerul Dezvoltării Două primării din județul Constanța au primit bani pentru investiții realizate prin etapele I și II ale PNDL

10 Apr 2024 2270

Contractul de finanțare, semnat la MDLPA Primăria a scos la licitație elaborarea documentației tehnico-economice și execuție lucrări pentru bulevardul Madrid din Constanța (DOCUMENT)

05 Apr 2024 671

MDLPA S-a semnat contractul de finanțare pentru construirea bulevardului Madrid, din Constanța

03 Apr 2024 611

Achiziții Constanța Primăria Ovidiu cumpără laptopuri și multifuncționale. Iată suma cheltuită

01 Apr 2024 463

Clubul Sportiv Dinamo București va avea o arenă multifuncțională modernă! Câte locuri va avea arena

21 Mar 2024 545

MDLPA Localități din 24 de județe primesc finanțare pentru noi investiții în modernizarea infrastructurii

27 Feb 2024 570

MDLPA Peste 300 de milioane de lei, pentru lucrări de cadastru realizate de primării. În ce județe au fost solicitate cele mai mari sume

20 Feb 2024 572

MDLPA Cadastru cu fonduri europene în 91 de comune

25 Jan 2024 727

Localități din 21 de județe primesc finanțare pentru 52 de noi investiții în infrastructura rutieră și tehnico-edilitară

22 Jan 2024 599

MDLPA Aproape 600 milioane de lei, pentru 366 de proiecte finanțate prin Programul „Anghel Saligny”. Ce localități din județul Constanța sunt beneficiare

17 Jan 2024 764

Plăți de peste 650 milioane de lei, de la Ministerul Dezvoltării, pentru investiții realizate prin PNDL

17 Jan 2024 662

Ministerul Dezvoltării Peste 1,76 miliarde de lei vor finanța 132 de noi proiecte de infrastructură. Vizată și Constanța (DOCUMENT)

16 Jan 2024 687

MDLPA Noi fonduri pentru înregistrarea sistematică a proprietăților

12 Jan 2024 699

Ministerul Dezvoltării a decontat peste 303 milioane de lei, pentru continuarea proiectelor de infrastructură

22 Dec 2023 669