Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în implementarea centralelor electrice NuScale VOYGR

Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation au semnat astăzi, 13 iunie 2023, un Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în implementarea centralelor electrice NuScale VOYGR™ în Europa Centrală și de Est și în România.

Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, memorandumul de înțelegere reunește expertiză de nivel mondial și experiențe valoroase axate pe potențiala extindere și dezvoltare a implementării reactoarelor modulare mici în Europa Centrală și de Est și la fosta centrală electrică pe cărbune din Doicești, România.

Expertiza combinata a Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation va sprijini dezvoltarea SMR si implementarea centralelor SMR NuScale în domenii importante in dezvoltare, cum ar fi planificarea proiectului, obtinerea de licențe si autorizații, inginerie, achiziții publice, construcție, exploatare, întreținere, dezafectare, finanțare și capitalizare a resurselor locale, permițând astfel statelor regionale care împărtășesc același interes în dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR) să beneficieze de experiență și să implementeze SMR-uri în condiții de siguranță și în conformitate cu nevoile energetice naționale.

"Implementarea reactoarelor modulare mici este un efort de cooperare internațională fără precedent, pentru a răspunde nevoilor de energie și de decarbonizare. Proiectul SMR va asigura securitatea energetică, dezvoltarea locală și regională, reutilizarea amplasamentelor fostelor centrale pe bază de cărbune și va oferi multiple beneficii economice și sociale. De la sprijin financiar la suport tehnic, implementarea SMR, în România și la nivel internațional, beneficiază de efortul comun al unor state și organizații cu experiență și competențe deosebite. Suntem mândri că, pe baza celor 26 de ani de performanță recunoscută a Nuclearelectrica, România a câștigat încrederea partenerilor noștri internaționali și face parte din elita nucleară globală care lucrează împreună pentru a răspunde cerințelor de securitate energetică și de decarbonizare." - Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.

"În primul rând, sunt onorat să particip la proiectul SMR din România alături de parteneri atât de remarcabili din industria nucleară globală. Pentru ca România și Europa să realizeze conversia energetică și obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon în 2050, cred că proiectul SMR din România este o primă etapă foarte importantă. Samsung C&T realizează cu succes proiectul centralei nucleare Barakah din Emiratele Arabe Unite, care este prima centrală nucleară de export din Coreea, și centralele nucleare Saeul 3 și 4 din Republica Coreea. Pe baza experienței noastre de peste 30 de ani în industria energiei nucleare, câștigăm încrederea partenerilor internaționali. Suntem încântați să facem parte din această inițiativă și vom face tot ce ne stă în putință pentru a reuși." -Se Chul Oh, președinte și director general, Samsung C&T Corporation.

"NuScale este încântată să continue colaborarea cu partenerii noștri pentru a avansa implementarea tehnologiei noastre de vârf SMR în Europa Centrală și de Est și, în special, în România in cadrul proiectului Doicești", a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale Power. "Parteneriate precum cele anunțate astăzi sunt esențiale pentru implementarea SMR și pentru atingerea obiectivelor noastre globale de decarbonizare".

"Apreciem profund amploarea eforturilor naționale și internaționale de colaborare întreprinse pentru dezvoltarea proiectului SMR de la Doicești, România, prin reunirea multiplelor expertize si know-how. Fosta centrală electrică pe bază de cărbune va fi restaurată ca o instalație modernă fără emisii de carbon, permițând dezvoltarea socio-economică la nivel local și consolidând securitatea energetică europeană. Pe măsură ce ne îmbarcăm în această călătorie remarcabilă, ghidați de o viziune comună a energiei curate, suntem încrezători în capacitatea noastră de a contura un viitor durabil, sigur și prosper pentru toți", a declarat Teofil Mureșan, directorul general al E-INFRA.

"Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Nuclearelectrica, NuScale Power, Nova Power & Gas și Samsung C&T Corporation în cadrul acestei inițiative importante pentru a furniza energie stabila, curată și fiabilă în Europa Centrală și de Est", a declarat Jim Breuer, președinte de grup al diviziei de soluții energetice a Fluor. "Când va fi finalizată, centrala de la Doicești va fi capabilă să producă până la 462 de megawați. Cu acest proiect, România va deveni un lider în progresul obiectivelor de securitate energetică și de decarbonizare extrem de importante ale Europei."  Fluor, împreună cu NuScale, a fost selectată pentru a furniza servicii de inginerie și proiectare front-end pentru a duce la bun sfârșit acest proiect.


Romania este a doua țară din lume după SUA și prima din Europa care se alătură demersului pentru independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare SMR a NuScale. Astfel, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice, inclusiv un hub pentru susținerea producției și asamblării componentelor SMR, un centru de instruire și educație pentru viitorii operatori și specialiști, precum și un catalizator pentru implementarea SMR în regiune și un operator preferat pentru următoarele proiecte SMR care vor urma.

Proiectul SMR din România va asigura peste 190 de locuri de muncă permanente și peste 1.500 de locuri de muncă în domeniul construcțiilor și 2.300 de locuri de muncă în producție. Alte mii de locuri de muncă vor fi generate de companiile interesate să investească în zonă, avand acces la o sursă de energie curată, stabilă, accesibilă și sigura. Centrala SMR de la Doicești va susține activitatea industrială din zonă, care va dezvolta regiunea prin taxe la bugetul de stat și la bugetul local, investiții în comunități.

"Energia nucleară este o sursă de energie sigură, accesibilă și curată, disponibilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu o vastă experiență operațională, care contribuie la decarbonizarea economiilor din intreaga lume de mai mult de jumătate de deceniu și care furnizează în prezent peste 10% din energia electrică consumată la nivel mondial și aproximativ 20% în România.
Suntem mândri să ne aliniem la cele mai notabile eforturi internaționale pentru a furniza României, la sfârșitul acestui deceniu, 66% din totalul energiei curate prin intermediul energiei nucleare" - Cosmin Ghiță, Chief Executive Officer Nuclearelectrica.

Despre Nuclearelectrica

Compania Națională "Nuclearelectrica" SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.
SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavoda două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Despre NuScale Power

NuScale Power Corporation (NYSE: SMR) este principalul furnizor de tehnologie nucleară avansată, inovatoare și brevetată a reactoarelor modulare mici, cu misiunea de a contribui la tranziția energetică globală prin furnizarea de energie sigură, scalabilă și fiabilă, fără emisii de carbon. Centralele revoluționare VOYGR™ SMR ale companiei, VOYGR™, sunt alimentate de NuScale Power Module™, un reactor mic, sigur, cu apă presurizată, care poate genera fiecare câte 77 de megawați de electricitate (MWe) sau 250 de megawați termici (brut) și poate fi adaptat pentru a satisface nevoile clienților printr-o serie de configurații flexibile, cu o putere de până la 924 MWe (12 module).

Fiind primul și singurul SMR al cărui proiect a fost certificat de către Comisia de reglementare nucleară din SUA, NuScale este bine poziționat pentru a deservi diverși clienți din întreaga lume, furnizând energie nucleară pentru producerea de energie electrică, încălzire urbană, desalinizare, producție de hidrogen la scară comercială și alte aplicații de căldură de proces.


Înființată în 2007, NuScale are sediul central în Portland, Ore. Pentru a afla mai multe, vizitați site-ul web al NuScale Power sau urmăriți-ne pe Twitter, Facebook, LinkedIn și Instagram.

Despre E-INFRA

E-INFRA este un grup privat românesc de companii, activ în domeniul energiei și al infrastructurii civile, cu peste 26 de ani de experiență de succes în livrarea de proiecte de anvergură, atât la nivel național, cât și internațional. Grupul E-INFRA a fost implicat în dezvoltarea și implementarea unor proiecte majore de infrastructură, demonstrând rezultate de înaltă calitate.
E-INFRA este un holding format din 5 companii: Nova Power and Gas - Producție de energie electrică, energie electrică și gaze naturale și comercializare de energie și gaze naturale, infrastructură de distribuție a gazelor naturale, Electrogrup - Servicii profesionale generale EPC, proiecte de infrastructură la cheie, Direct One - Infrastructură de fibră optică și servicii de purtător de date, Netcity - Infrastructură subterană de telecomunicații cu fibră optică din București, WESEE- Servicii la cheie și de mentenanță pentru parcuri eoliene.


Despre Nova Power & Gas

Nova Power & Gas este o companie privată din România, activă pe piața de energie electrică și gaze naturale din 2007. Pe lângă faptul că este distribuitor și furnizor de energie electrică și gaze naturale, Nova este un producător de energie verde, cu accent pe dezvoltarea de centrale electrice regenerabile. Nova Power & Gas este membră a E-INFRA, o companie românească de infrastructură specializată în proiecte energetice, de telecomunicații și civile.


Despre Fluor Enterprises

Fluor Corporation (NYSE: FLR) construiește o lume mai bună prin aplicarea expertizei de clasă mondială pentru a rezolva cele mai mari provocări ale clienților săi. Cei 40.000 de angajați ai Fluor oferă soluții profesionale și tehnice care asigură clienților din întreaga lume proiecte sigure, bine executate și eficiente din punct de vedere al capitalului. În 2022, Fluor s-a clasat pe locul 259 în topul Fortune 500 de companii. Cu sediul central în Irving, Texas, Fluor oferă servicii de inginerie, achiziții și construcții de peste 110 ani.


Despre Samsung C&T Corporation

Grupul de inginerie și construcții al Samsung C&T are peste 40 de ani de experiență în domeniul ingineriei și construcțiilor, operând în întreaga lume. Grupul se concentrează pe următorul domeniu cheie: construcții comerciale și rezidențiale, infrastructură civilă și instalarea și construcția de uzine. Printre proiectele sale de referință se numără Burj Khalifa - cea mai înaltă clădire din lume, și proiectul de 5.600 MW al centralei nucleare Barakah din Emiratele Arabe Unite.

Citește și: 

Acord în vederea dezvoltării Proiectului strategic național Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziții Constanța Nuclearelectrica Serv SRL lansează anunț de participare la licitație pentru servicii integrate de consultanță (DOCUMENT)

22 Apr 2024 656

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 498

Contract de 47.000 de euro încheiat între Nuclearelectrica Serv SRL, județul Constanța, și Royal Eurotrans. Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

10 Apr 2024 1610

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 552

Decizii O licitație care viza suplimentarea stocului de echipamente utilizate în mentenanță la CNE Cernavodă, contestată la CNSC!

08 Apr 2024 448

Licitație de peste 200.000 de euro organizată de Nuclearelectrica SA. Produsele vor fi livrate la Centrala Nucleară de la Cernavodă, județul Constanța (DOCUMENT)

05 Apr 2024 533

Achiziții Constanța Sumă de peste 500.000 de lei pusă la bătaie de Nuclearelectrica Serv SRL. Ce vrea să cumpere (DOCUMENT)

03 Apr 2024 839

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 1078

Licitații Constanța Nuclearelectrica Serv SRL a cumpărat o platformă pentru lucru la înălțime. Ce preț a achitat (DOCUMENT)

20 Mar 2024 723

Nuclearelectrica SA și Dyomedica CND SRL, părți într-un dosar de pe rolul Tribunalului Constanța

15 Mar 2024 729

Nuclearelectrica Constanța închiriază roboți de curățare uscată mochete

15 Feb 2024 660

Nuclearelectrica încheie memorandum de înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru proiectele cheie la Unitățile 1 CNE Cernavoda și Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

15 Feb 2024 554

Licitații Constanța SN Nuclearelectrica SA - Sucursala CNE Cernavodă, licitație privitor la mijloacele de alarmare a personalului și a populației (DOCUMENT)

13 Feb 2024 951

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA investește într-un sistem de protecție fizică la clădirea facilităților pentru situații de urgență aferentă CNE Cernavodă (DOCUMENT)

11 Feb 2024 727

Firme Constanța Capitalul social al Nuclearelectrica Serv SRL a fost majorat. Decizie a SN Nuclearelectrica SA, asociat unic

10 Feb 2024 824