Mesajul Ministrului Culturii, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși

  • Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
În urmă cu 3 ani, a fost depus dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, pentru a fi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este singurul ansamblu monumental de for public al sculptorului Constantin Brâncuși, iar demersurile pentru ca acesta să devină patrimoniu UNESCO vor continua și în timpul mandatului meu. 

Iată conținutul integral al mesajului:

„Astăzi, 19 februarie, aniversăm 145 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. Este un moment bun să ne oprim măcar o clipă și să îi admirăm creațiile și să fim recunoscători pentru ce a lăsat omenirii. 

Constantin Brâncuși este mult mai aproape de noi decât ne-am aștepta. Găsim o parte din operele sale la Muzeul Național de Artă al României, la Târgu Jiu, pe social media unde sunt postate fotografii și filme al lucrărilor sale, iar cărțile despre viața sa și alte filmele documentare sunt la îndemâna oricui. Orice persoană care dorește să-și prioritizeze importanța cunoașterii, va găsi în spatele fiecărei lucrări a lui Constantin Brâncuși o poveste frumoasă. 

Universalitatea operelor sale, viziunea sa artistică, noul limbaj adus în arta plastică au inspirat multe generații. Ca sa folosim un limbaj uzual al tinerilor de azi, putem spune că Brâncuși a fost un influencer în vremea lui, dar și pentru generațiile viitoare.

Recunoașterea lui Brâncuși din partea statului român a venit târziu, iar consecința se poate vedea în numărul restrâns de lucrări semnate de el în muzeele românești. Poate că generațiile de dinainte nu au conștientizat importanța sau nu au valorificat adecvat lucrările lui Constantin Brâncuși, însă noi nu vom repeta  astfel de greșeli.

În urmă cu 3 ani, a fost depus dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, pentru a fi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este singurul ansamblu monumental de for public al sculptorului Constantin Brâncuși, iar demersurile pentru ca acesta să devină patrimoniu UNESCO vor continua și în timpul mandatului meu. 

În comitetul de anul acesta, se discută problematica monumentelor de război, mai multe la număr, pentru care există depuse dosare de înscriere pe lista patrimoniului mondial. Printre acestea se numără și Ansamblul Monumental realizat de Brâncuși, dedicat jertfei supreme a soldaților, jandarmilor, cercetașilor și civililor din Târgu Jiu, care au murit eroic apărând orașul, în bătălia de la podul Jiului din 14 octombrie 1916, în timpul Primului Război Mondial. Așteptăm -  atât noi cât și alte state cu astfel de dosare - ca în urma discuției din Comitetul Patrimoniului Mondial să avem îndrumări cu privire la continuarea procedurii de înscriere, respectiv trecerea la următoarea etapă, cea de evaluare.

De referință pentru patrimoniul cultural rămâne Ansamblul monumental „Calea Eroilor” datorită operelor care îl definesc: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului, Coloana fără Sfârșit, alături de cele mai cunoscute creații ale sale: „Cuminţenia Pământului”, „Pasărea Măiastră”, „Domnişoara Pogany” sau „Rugăciunea”.


Constantin Brâncuși rămâne unic și inegalabil, un artist complex care a determinat specialiști români și străini să se specializeze în cercetarea și aprofundarea artei sale, așa-numiții brâncușiologi.

În semn de recunoștință pentru geniul său creator, cunoscutul sculptor Ion Irimescu i-a realizat două statui, pe care le putem vedea în parcul Herăstrău din București și la Târgu Jiu.


România are în artistul Constantin Brâncuși un ambasador unic în lume, care continuă să ne reprezinte cu cinste și mare onoare, chiar și după trecerea sa în neființă.

Pentru că trebuie să învățăm din experiențele trecutului, încurajăm și susținem artiștii contemporani, iar anul trecut, Ministerul Culturii a demarat, prima dată după 12 ani, un program de achiziție de artă contemporană în valoare de 2 milioane de lei. Acesta s-a desfășurat prin Muzeul Naţional de Artă Contemporană și a avut ca rezultat achiziționarea a 167 de lucrări semnate de 100 de artiști români contemporani. Intenționăm să reluăm acest proces și anul acesta, și în anii următori, deoarece asigurăm astfel o reprezentare corectă  a curentelor contemporane românești în spațiul muzeal, recompensând totodată artiștii pentru munca lor. Pe lângă programul de achiziție de artă, Ministerul Culturii va finanța și burse de creație pentru formarea următoarei generaţii de tineri artişti plastici, dar și pentru o reprezentare corectă a curentelor contemporane românești în spațiul muzeal. Prin astfel de inițiative va creşte cota de piaţă a creatorilor, inclusiv pe plan internaţional, dar și patrimoniul statului român. Mai mult, se certifică astfel calitatea operelor prin achiziţia acestora şi se oferă o garanție inclusiv pentru investitorii străini.”

La 19 februarie se celebrează în România, prin lege, începând cu anul 2015, "Ziua Brâncuși" ca sărbătoare națională legală lucrătoare. Potrivit legii, în această zi, autoritățile locale și centrale vor putea organiza diverse manifestări cultural-artistice sau, după caz, pot sprijini organizarea acestora.

Primăria municipiului Constanța organizează cu această ocazie, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, un Program comun de activități cultural-educaționale menite a celebra personalitatea lui Constantin Brâncuși.

Principalele activități:

- Prezentarea mesajului ministrului culturii Bogdan Gheorghiu cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși. Mesajul va fi prezentat pe site-ul Primăriei municipiului Constanța.

- Prezentarea și promovarea filmului documentar "Constantin Brâncuşi, între Pământ şi Cer pe Calea Sufletelor", producție Trinitas TV. Filmul va fi prezentat pe site-ul Primăriei municipiului Constanța și pe paginile de web ale mai multor unități școlare din municipiul Constanța.

- Prezentarea și promovarea filmului documentar ""Brâncuși sau școala de a privi". Filmul va fi prezentat pe site-ul Primăriei municipiului Constanța și pe paginile de web ale mai multor unități școlare din municipiul Constanța.

- Susținerea unor lecții-dezbatere pe tema destinului artei lui Brâncuși, la trei unități  de învățământ din municipiul și județul Constanța: Colegiul Național de Arte "Regina Maria" Constanța, Colegiul Național "Mihai Eminescu" Constanța și Liceul Teoretic "Carmen Sylva" Eforie Sud.

Primăria municipiului Constanța salută, de asemenea, desfășurarea de activități și acțiuni culturale organizate cu această ocazie de alte instituții de cultură din municipiul și județul Constanța:

- Asocierea Centrului Cultural Județean Constanța la Programul național de celebrare a Zilei Brâncuși al Ministerului Culturii prin promovarea, la intrarea Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin", pe un ecran cu o suprafață de 5/3 m, a unui film documentar ce conține imagini cu operele lui Brâncuși. Proiecția acestor imagini se va realiza pe parcursul întregii zile și nopții de 19 februarie, iar fațada Centrului va fi luminată în alb. Filmul respectiv este realizat de către echipa Serviciului Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin" și Exploatare a Filmelor și va fi postat pe pagina oficială de socializare a Centrului Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada".

- Expoziție tematică "Brâncuși în bibliotecile din Constanța", organizată de Biblioteca Judeteană „Ioan N. Roman" Constanța. Vor fi expuse cărți despre Constantin Brâncuși existente în patrimoniul Bibliotecii; expoziția va fi organizată în holul central de la parter al instituției și va fi fotografiată și postată pe pagina de Facebook a Bibliotecii.

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Culturii

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Ziua Constantin Brâncuși”, marcată la Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța

20 Feb 2024 736

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 554

Monedă din argint cu tema „Constantin Brâncuși – Surse românești și perspective universale“, lansată de BNR

29 Jan 2024 682

Constantin Brâncuși, sculptorul ce a dat o nouă dimensiune acestei arte

19 Feb 2023 1324

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Națională Constantin Brâncuși „Cu 147 de ani în urmă, destinul cultural al României și arta plastică universală aveau să devină mai bogate“

19 Feb 2023 1044

Evenimentele zilei A fost inaugurat la Paris atelierul lui Constantin Brâncuși

15 Jun 2022 1271

Volei Echipa de fete a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși“ Medgidia, clasată pe șase la faza națională a ONSS (GALERIE FOTO)

30 May 2022 3319

Volei Echipa de fete a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși“ Medgidia, calificată la faza națională a ONSS (GALERIE FOTO)

16 May 2022 2583

Angajat al DSVSA Gorj beat la volan, a lovit cu maşina două persoane care traversau pe trecerea de pietoni. O femeie a murit, iar soţul său a ajuns la spital

20 Mar 2022 1924

#DobrogeaDigitală Brâncuși și „întoarcerea la izvoare”

18 Mar 2022 3074

19 februarie în istorie. Ziua Națională Constantin Brâncuși. Ce alte evenimente au marcat această zi

19 Feb 2022 1690

Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși

19 Feb 2022 1345

#DobrogeaDigitală Constantin Brâncuși, „un aventurier al spiritului“

19 Feb 2022 3500

Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” din Medgidia, județul Constanța scoate la concurs un post vacant

12 Feb 2022 3402

83 de ani de la inaugurarea Coloanei Infinitului. Ce înălțime are sculptura și din ce este compusă

27 Oct 2021 3236