Mesajul Șefului Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, transmis cu ocazia Cinei Tradiționale de Iftar

Sursa foto: Facebook/ Muftiatul Cultului Musulman din România




 
  • Șeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, a transmis un mesaj credincioșilor musulmani, cu ocazia „Cinei Tradiționale de Iftar”.
 

„Excelentele voastre, suntem onorați pentru că ne sunteți alături la tradiționala cină de iftar, eveniment care se desfășoară în fiecare an în cadrul Lunii Sfinte Ramazan , când prin post și rugăciune ne manifestăm recunoștința și credința fată de Allah, împreună cu familia , coreligionarii și prietenii noștri din țară și de peste hotare.
 
Cred că sunteți în asentimentul meu , faptul că în această seară suntem cu toții martorii unui eveniment istoric, ce a fost posibil cu binecuvântarea si sprijinul necontenit al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române , Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care ne-a gazduit aici si ne-a pus la dispoziție această locație cu o semnificație puternică pentru instituția familiei, pilon în creșterea și educarea unei societăți moral-spirituale și promotoare a unor valori autentice.”, a transmis muftiul.

 
Muurat Iusuf a apreciat relațiile cu Biserica Ortodoxa Română dar si cu celelalte culte „ un exemplu de bună conviețuire și pentru alte comunități religioase din cadrul Uniunii Europene”
 

„Vă pot mărturisi cu certitudine că relațiile Muftiatului Cultului Musulman în mod special cu Biserica Ortodoxa Română dar si cu celelalte culte sunt un exemplu de bună conviețuire și pentru alte comunități religioase din cadrul Uniunii Europene, interesul fiind comun în conservarea valorilor cultural-religioase și a tradițiilor străbune neprihănite, existente de veacuri, iar în cazul nostru de secole, pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu . Bineînțeles că această activitate nu ar fi fost posibilă fără parteneriatul deschis pe care îl avem cu Guvernul României prin Secretariatul de Stat pentru Culte, cu domnul Secretar de Stat Ciprian Olinici care este alături de noi atât în cadrul proiectelor cultural-religioase și educaționale, cât și în procesul conservării modelului interetnic și interreligios din țara noastră, fiind un aliat de nădejde și un garant al libertății religioase consfințite prin Constituție”, a mai spus muftiul.

 

 
„Suntem recunoscători statului român pentru drepturile și libertățile acordate cultului nostru dar in mod deosebit minorităților istorice, turcă și tătară, care au contribuit continuu la tezaurul multicultural din țara noastră, la promovarea unității naționale, la dezvoltarea relațiilor cu organizații și instituții de cult la nivel internațional.

Atât enoriașii noștri, cât și instituțiile statului român, pot folosi aceste punți de legătură create de noi pentru dezvoltarea unor proiecte de interes comun, pe toate planurile. Cred că putem da ca exemplu benefic relația de prietenie pe care cultul nostru a menținut-o cu Republica Turcia, care este fructificată în plan economic, cultural și al securității la Marea Neagră. După cum bine știți România are puternice și numeroase parteneriate strategice cu state occidentale și nu numai, care împărtășesc aceleași valori democratice ca și membrii comunității noastre, lipsite de manifestări rasiste sau xenophobe”, a adăugat acesta.
 

Muurat Iusuf a mulțumit și și-a exprimat recunoștința recunoștința față de sprijinul pe care l-a acordat Administrația Prezidențială, Guvernul, Parlamentul României și administrațiile publice locale.
 

„În acest context, le mulțumesc șefilor misiunilor diplomatice din România care au fost alături de noi ori de câte ori a fost nevoie, în rezolvarea problemelor enoriașilor noștri și pentru că ne-au oferit ocazia de a realiza schimburi culturale cu musulmani din alte state.
Deși suntem mai multe popoare pe acest pământ, toți suntem înzestrați cu lumină, cu puterea de a iubi semenii nostri , și de a veghea la realizarea binelui comun în folosul tuturor, indiferent de graiul vorbit.


Apreciem și avem deosebită recunoștința față de sprijinul pe care n-i l-a acordat permanent Administrația Prezidențială, Guvernul, Parlamentul României, administrațiile publice locale și, nu in ultimul rând ori de câte ori a fost nevoie, sprijinul oferit de către partenerii noștri strategici . Fără aceste parteneriate si colaborări instituționale la nivel național si internațional, nu putem susține valorile culturale si principiile care ne unesc, nu putem promova eficient pacea si nici nu putem veghea la respectarea drepturilor si libertăților religioase”, a precizat Iusuf.

 

„În aceasta Lună Sfântă ne rugăm pentru pacea si bunăstarea musulmanilor din întreaga lume, a poporului român, precum și pentru factorii de decizie ai statului care acționează pentru prevenirea oricăror amenințări la adresa bunăstării Romaniei , mai ales acum când avem un conflict militar în vecinătatea noastră.
În ceea ce mă privește, vă pot garanta ca voi acționa în continuare pentru protejarea comunității musulmane față de orice formă de extremism și acțiuni menite sa ne dezbine. De asemenea, vreau să asigur decidenții români de loialitatea membrilor comunității noastre față de statul român, fapt demonstrat și de înaintașii noștri, în cele două Războaie Mondiale.
Pe aceasta cale doresc să mulțumesc pentru gândurile bune transmise de înalții oficiali care nu au putut onora invitația la acest eveniment din motive obiective, dar cu siguranță sunt alături de noi cu sufletul și gândurile lor bune.


În încheiere mă rog la Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze țara si poporul român, iar credincioșilor musulmani le doresc să aibă parte de un post liniștit .”, a conchis șeful Cultului Musulman din România.

 
 Citește și
Membrii comunității musulmane din România celebrează prima din cele 30 de zile ale Lunii Sfinte Ramazan
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea145 Muftiul Muurat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România, mesaj de Ziua Dobrogei

14 Nov 2023 1689

Dialog interreligios, la Vatican, între Muftiatul Cultului Musulman din România și Papa Francisc

10 Nov 2023 1017

Delegație de la Baza Militară “Mihail Kogălniceanu”, în vizită la sediul Muftiatului Cultului Musulman din România

07 Jul 2023 1186

Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, și deputatul UDTTMR, Varol Amet s-au întâlnit cu cu noul secretar de stat pentru Culte

27 Jun 2023 1283

Vizită la nivel înalt la Muftiatul Cultului Musulman din România Muftiul Muurat Iusuf a primit vizita Excelenței Sale Kathleen A. Kavalec, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al SUA în România

24 Mar 2023 1384

Muftiul Cultului Musulman din România a primit vizita ambasadorului Israelului în România

18 Jan 2023 1411

#Dobrogea144 Muftiul Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din Romania, mesaj de Ziua Dobrogei

15 Nov 2022 1435

Naşterea Profetului Mahomed, sărbătoare musulmană importantă. Mesajul Muftiului Iusuf Muurat

08 Oct 2022 2414

Din 2005, conduce spiritual comunitatea musulmană din România. Muftiul Iusuf Muurat aniversează 45 de ani

18 Aug 2022 3335

Constanța Slujba primei zile de Ramazan Bayram, oficiată de muftiul Muurat Iusuf la Geamia Hunchiar

01 May 2022 2604

Muftiul Iusuf Muurat Refugiații ucraineni, inclusiv tătarii, trebuie ajutați cu toții, indiferent de apartenența etnică și religioasă

19 Mar 2022 3552

#Dobrogea143 Muftiul Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România, mesaj de Ziua Dobrogei

19 Nov 2021 1814

Muftiul Muurat Iusuf „Este de datoria noastră, a fiecărui individ, indiferent de credința sau de limba vorbită, să luptăm împotriva acestei pandemii“

18 Oct 2021 2132

Muftiul Cultului Musulman din România-întâlnire cu Patriarhul Daniel. Ce au discutat

14 Jul 2021 2882

ZIUA LIVE. Muftiul Iusuf Muurat „Etnicii musulmani sunt deschiși vaccinării iar vaccinarea nu strică postul. Doar așa putem să fim alături de părinții noștri”

28 Apr 2021 2475