06 Nov, 2023 16:32
905
Potrivit sursei citate, această creştere este determinată de reducerea ofertelor din partea producătorilor dominanţi din Brazilia (70% din total), Mexic (11%) şi, mai ales, SUA (6%). Toţi au fost afectaţi de o combinaţie de perturbări meteorologice şi de răspândirea bolii înverzirii citricelor, scrie Agerpres.ro."Inflaţia încetineşte, dar micul dejun se scumpeşte. În timp ce pieţele de mărfuri sunt în scădere în ultimul an, unele dintre alimentele care stau pe masa noastră dimineaţa au avut creşteri spectaculoase. Cacaua s-a scumpit cu peste 60%, zahărul cu peste 45%, dar poate cea mai spectaculoasă creştere de preţ a fost la sucul de portocale, al cărui cost s-a dublat în acest an.
Creşterea susţinută a dus preţul concentratului de suc de portocale pe un teritoriu necunoscut, la peste 4 dolari/livră (8,8 dolari pe kg) - aproape dublul maximelor istorice anterioare. După atingerea acestui nivel foarte ridicat, am observat totuşi o oarecare scădere a preţurilor în ultima săptămână, dar preţul rămâne cu peste 80% mai mare decât era la începutul acestui an", a precizat analistul Bogdan Maioreanu.
eToro este o platformă socială de tranzacţionare şi investiţii fondată în 2007. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 33 de milioane de utilizatori înregistraţi care îşi împărtăşesc strategiile de investiţii."Creşterea preţurilor la produsele de bază pentru micul dejun de pe burse va ajunge şi pe rafturile supermarketurilor. Deja, conform datelor din septembrie, în România, preţurile la citrice şi alte fructe meridionale au crescut cu 10% de la începutul anului, în timp ce preţurile la alte fructe proaspete au crescut cu doar 2%. Preţurile la cafea şi cacao au crescut cu 8%, dar zahărul a scăzut cu aproape 5%. Pe pieţele internaţionale însă, unele preţuri au evoluat spectaculos.
Am creat un coş cu pondere egală din nouă produse populare pentru micul dejun - indexul micului dejun - şi se observă că acesta a crescut cu 25% în acest an, faţă de o scădere de 4,6% pentru indicele Bloomberg al materiilor prime. Creşterile din acest an sunt conduse de sucul de portocale (+100%), cacao (+60%), zahăr (45%), ovăz (+15%), carne de porc (+15%).
Acest lucru a compensat scăderea preţurilor la grâu (-25%), lapte (-10%), cafea (-4%) şi ceai (-2%). Această situaţie reprezintă o ameninţare la adresa recentelor scăderi ale preţurilor alimentelor de consum care au contribuit la scăderea inflaţiei", a explicat analistul.
Ti-a placut articolul?
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: