Mină marină din barajul istoric, distrusă de scafandrii Forțelor Navale

sursă foto - Forțele Navale RomâneMiercuri, 3 august, scafandrii Forțelor Navale Române au distrus o mină marină din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, pe care au descoperit-o la o distanță de aproximativ 8 mile marine de țărm, într-un raion maritim din zona Tuzla, în timpul activităților de scufundare planificate în cadrul Exercițiului multinațional „Eurasian Partnership Mine Counter Measures Dive 22” (EP MCM Dive).

           
Exercițiul EP MCM Dive este condus de Centrul 39 Scafandri și se desfășoară, în perioada 1-5 august, în raioane maritime din largul țărmului României de la Marea Neagră. La acesta participă 240 de militari români și aproximativ 60 de militari străini din Azerbaidjan, Bulgaria, Franța, Statele Unite ale Americii și Turcia.
             
Marina Militară Română a amplasat, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, zeci de mine marine, într-un raion din apropierea țărmului românesc cuprins între Tuzla și Midia, pentru apărarea orașului Constanța de navele militare sovietice. După încheierea războiului, cele mai multe dintre aceste mine marine au fost dragate de către navele militare românești și au fost distruse, iar altele au rămas pe fundul mării și au fost cartografiate, fiind denumite de marinari „minele din barajul istoric”.

În ultimii ani, acestea au fost neutralizate și distruse, prin explozii controlate de la distanță, în timpul exercițiilor și antrenamentelor, de către scafandrii de mare adâncime și scafandrii de luptă EOD (specializați în lucrul cu dispozitive explozive). Activitățile de instruire, desfășurate în raioanele maritime în care se află minele din barajul istoric, contribuie la dezvoltarea deprinderilor scafandrilor militari români în lupta contra minelor, prin aplicarea procedurilor operaționale pentru situații reale, conform devizei „Instruiește-te așa cum vei lupta!”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial al Statului Major al Forțelor Navale Române despre mina descoperită pe brațul Chilia, în Delta Dunării

08 Apr 2024 531

Oficial de la Forțele Navale Române despre obiectul plutitor observat pe brațul Chilia Veche

08 Apr 2024 429

UPDATE. Tulcea Alertă pe brațul Chilia Veche în Delta Dunării! A fost observat un obiect ce ar semăna cu o mină marină (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 935

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 577

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 517

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 777

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 551

Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, la ceas aniversar! Ce mesaj a transmis

14 Mar 2024 1582

Alertă pe Marea Neagră! Mină marină descoperită în apropierea plajei

12 Mar 2024 975

Misiunea de cercetare a Forțelor Navale Române în raionul maritim Costinești – Tuzla - 23 August - Mangalia s-a încheiat

07 Mar 2024 678

Reacția MApN după depistarea minei de la Costinești, județul Constanța

07 Mar 2024 604

Mină la malul mării, în Costinești, județul Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 1547

Pericolul minelor marine aflate în derivă în Marea Neagră, analizat de ministrul Apărării cu omologul olandez

17 Feb 2024 562

LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 951

Tanzania Cel puțin 21 de mineri au murit după prăbușirea unei mine de aur în timpul ploilor torenţiale

14 Jan 2024 644