Ministerul Dezvoltării elaborează o singură lege pentru reglementarea serviciilor comunitare de utilități publice

Foto: facebook/Ministerul DezvoltăriiLa propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, Hotărârea pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului serviciilor comunitare de utilități publice.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, în prezent, domeniul serviciilor publice este reglementat printr-o lege generală, și alte 4 legi speciale privind fiecare tip de serviciu public. Codul va cuprinde dispoziții specifice fiecărui tip de serviciu public: serviciul de alimentare cu apă, canalizare, serviciul de alimentare cu energie termică, serviciul de salubrizare a localităților, serviciul public de alimentare cu gaze naturale, serviciul de iluminat public și serviciul de transport public local de călători.

Noul Cod legislativ țintește repartizarea optimă a competențelor între autoritățile administrației publice centrale și locale, va asigura o viziune unitară asupra modului de elaborare, implementare, monitorizare și evaluare a standardelor de calitate și după caz, de cost, pentru serviciile publice descentralizate, și va dezvolta metode și instrumente pentru monitorizarea și evaluarea capacității administrative a autorităților administrației publice locale, precum și creșterea capacității autorităților și instituțiilor de la nivelul administrației publice centrale de a-și exercita, clar și coerent, calitatea de coordonator metodologic asupra creării politicilor publice în materia descentralizării.

”Alimentarea localităților cu apă potabilă sau gaz, transportul public sau iluminatul public modern, rețelele de termoficare stabile și funcționale, sau o rețea de canalizare optimă și salubrizarea localităților sunt permisele necesare unei localități moderne. Prin Codul serviciilor comunitare de utilități publice vom asigura un cadru unitar și stabil care va contribui la crearea unui mediu legislativ predictibil și la prestarea serviciilor comunitare de utilități publice la standarde ridicate” – a declarat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.


De asemenea, în cazurile în care există legislație europeană de aplicabilitate directă și imediată, prin cod se va realiza abrogarea expresă a unor acte normative care nu sunt în acord cu norma comunitară, eliminându-se, astfel, posibilitatea apariției de confuzii sau greutăți la nivelul luării deciziei administrative de implementare a legii.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

200 noi contracte pentru eficientizare energetică și infrastructura pentru transportul verde, cu finanțare din PNRR. Vizate și localități din județul Constanța (DOCUMENT)

27 Jan 2023 315

​Ministerul Dezvoltării a semnat primele 7 contracte pentru amenajarea de trasee cicloturistice prin PNRR

25 Jan 2023 520

Ministrul dezvoltării a semnat 120 de noi contracte, cu finanțare din PNRR. Vizate și localități din județul Tulcea (DOCUMENT)

25 Jan 2023 559

Modificări aduse Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

18 Jan 2023 568

Ministerul Dezvoltării Au fost semnate contracte pentru asigurarea infrastructurii transportului verde de peste 400.000 de lei. Proiecte desfășurate și în Constanța și Tulcea

09 Jan 2023 528

Ministerul Dezvoltării a aprobat 123 de noi proiecte finanțate prin PNRR (DOCUMENTE)

04 Jan 2023 588

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila Cereri de peste 3 miliarde de lei, în prima zi de la lansarea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic

04 Jan 2023 558

Ministerul Dezvoltării Noi contracte finanțate prin componenta C5 – Valul Renovării din PNRR, semnate de ministrul Cseke Atilla (DOCUMENT)

29 Dec 2022 670

Ministerul Dezvoltării A fost finalizată etapa de evaluare a proiectelor depuse pentru amenajarea de trasee cicloturistice prin PNRR (DOCUMENT)

29 Dec 2022 625

Ministerul Dezvoltării Șapte creșe, printre care și una din județul Constanța, vor primi finanțare pentru dotări eficiente energetic

29 Dec 2022 585

Ministerul Dezvoltării Primăria Lumina, județul Constanța primește peste 4 milioane de lei prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“ (DOCUMENT)

29 Dec 2022 859

Ministerul Dezvoltării a aprobat 129 de noi proiecte finanțate prin PNRR (DOCUMENTE)

21 Dec 2022 606

Ministerul Dezvoltării Grădinița cu program prelungit nr.45“ Constanța și Liceul Tehnologic „Tomis” Constanța, reabilitate prin PNRR (DOCUMENT)

21 Dec 2022 877

Mai multe primării din județul Constanța primesc bani de la Ministerul Dezvoltării pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare (DOCUMENT)

19 Dec 2022 869

Noi contracte, semnate de Ministerul Dezvoltării, prin PNRR, pentru dezvoltarea localităților. Lista proiectelor din județul Constanța (DOCUMENTE)

19 Dec 2022 869