Ministrul Bogdan Aurescu „Capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică“

Ministrul Bogdan Aurescu. Foto: FacebookMinistrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, miercuri, la reuniunea ministerială "Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală" ("Global Food Security Call to Action").

Cu această ocazie Bogdan Aurescu a declarat că, în contextul conflictului din Ucraina, "capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică", conform Agerpres.ro

Reuniunea este organizată la sediul ONU din New York.

"Capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică. Capacitatea portului Constanţa este semnificativă. Numai anul trecut am transportat pe mare peste 25 de milioane de tone de cereale. Astfel, Constanţa a devenit primul port în ceea ce priveşte exportul de cereale", a spus şeful diplomaţiei române.


În actualul context, a amintit el, primul transport de porumb din Ucraina de la începutul războiului a plecat din portul Constanţa la finalul lunii aprilie. "Am continuat cu alte transporturi care însumează peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina", a completat ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a vorbit despre nevoia de securitate în ceea ce priveşte transportul în Marea Neagră, ceea ce înseamnă crearea unor "coridoare albastre", anume zone sigure.

"Este nevoie şi de un efort comun în ceea ce priveşte transportul cerealelor din Ucraina şi apărarea de mine în derivă. Aşadar, facem apel la un mai mare efort internaţional, o coaliţie a celor ce doresc să se implice, pentru a mobiliza susţinerea din partea cât mai multor state pentru crearea unui asemenea coridor, care să aibă şi o componentă marină, pentru transportul de produse din Ucraina, mai ales cereale, către ţări terţe care le aşteaptă", a arătat el.


Ministrul român a mai spus că este nevoie de o "operaţiune coerentă şi solidă, care să implice apărarea de mine în derivă şi neutralizarea acestora".

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi alţi înalţi oficiali au informat cu privire la exacerbarea fenomenului insecurităţii alimentare, despre impactul global al agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi măsurile pe care ONU le are în vedere ca răspuns la provocările rezultate în acest context. Miniştrii de externe participanţi au evidenţiat nevoile umanitare actuale, axându-se pe eforturile de dezvoltare pe termen lung, necesare pentru consolidarea rezilienţei statelor afectate în contextul actual.

România s-a alăturat Declaraţiei adoptate în cadrul reuniunii ministeriale pe tema Roadmap for Global Food Security - Call to Action, care cuprinde o serie de acţiuni concrete propuse, prin care statele "cu resurse disponibile" se angajează să ia diverse măsuri, ca răspuns la criza alimentară mondială, printre care contribuţii financiare umanitare, donaţii, menţinerea pieţelor deschise şi evitarea de restricţii, sporirea producţiei de îngrăşăminte, măsuri pentru agriculturi durabile, reziliente, favorizarea inovaţiilor şi a agriculturii inovative, transparenţa şi partajarea promptă a datelor pentru monitorizarea evoluţiilor de pe piaţa globală a alimentelor.

Joi, ministrul Bogdan Aurescu va participa, la New York, şi la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU cu tema "Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară", organizată de SUA, în calitate de preşedinte al CS ONU pentru luna mai. 

 Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A început Summitul pentru Securitate de la Marea Neagră! Ce nume sonore de la nivel mondial sunt prezente la Constanța (GALERIE FOTO și VIDEO)

01 Jul 2022 1012

Bogdan Aurescu, după ce Klaus Iohannis a fost premiat "România și românii primesc o binemeritată recunoaștere și apreciere"

04 Jun 2022 764

Bogdan Aurescu, mesaj de Ziua Românilor de Pretutindeni „Diplomaţia a urmărit să protejeze interesele românilor oriunde s-ar afla”

29 May 2022 496

Aurescu va participa la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

15 May 2022 569

Berlin Ministrul Afacerilor Externe a participat la ședința privind perspectivele aderării Finlandei şi Suediei la NATO

15 May 2022 525

Ministrul Bogdan Aurescu anunță că Ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea

14 May 2022 595

Ambasadorul Rusiei în România a fost convocat la MAE, după ce a publicat un text pe pagina instituției

12 May 2022 650

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Bogdan Aurescu, întrevedere cu Volodomir Zelenski la Kiev

26 Apr 2022 799

Ministrul Bogdan Aurescu Autorităţile române au decis redeschiderea Ambasadei de la Kiev

19 Apr 2022 586

Consultări politice între miniştrii de externe ai României şi Republicii Estonia

04 Apr 2022 1817

Ministrul Bogdan Aurescu „Condamn cu tărie atrocităţile oribile comise în Bucea şi în alte oraşe din Ucraina“

03 Apr 2022 677

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE, la Bruxelles. Va participa și Bogdan Aurescu

20 Mar 2022 2121

Ministrul Bogdan Aurescu. „Francofonia este o comunitate de valori”

20 Mar 2022 581

Bogdan Aurescu, consultări politice cu omologul italian, Luigi Di Maio

14 Mar 2022 1908

MAE Autoritățile române au sprijinit evacuarea a peste 1.000 de cetățeni vietnamezi din Ucraina. Ce mesaj a transmis ministrul vietnamez al afacerilor externe

07 Mar 2022 783