Ministrul dezvoltării, Cseke Attila Reformă la Inspectoratul de Stat în Construcții

  • Act normativ pentru eficientizarea ISC prin desființarea structurii regionale

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și al administrației, Cseke Attila anunță elaborarea unui proiect de act normativ privind reforma instituțională a Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), unitate subordonată MDLPA, prin desființarea structurilor intermediare ale acestuia și reducerea costurilor aferente, se arată în comunicatul oficial al MDLPA.

În prezent, ISC are atât aparat central, cât și inspectorate regionale și județene. O analiză asupra activității inspectoratului a relevat, arată ministrul, o suprapunere evidentă a atribuțiilor la nivel central, regional și județean.

19 atribuții ale inspectorilor șefi regionali se regăsesc și în atribuțiile inspectorilor șefi județeni, iar 29 de atribuții ale inspectoratelor șefilor de serviciu regionali se regăsesc și la nivel județean ale acelorași posturi. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc același scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor și o ineficiență a costurilor. Din aceste considerente este necesară o reformă instituțională privind eliminarea nivelului intermediar, și păstrarea, pe lângă organismul central, a nivelului care este cel mai aproape de cetățean, cel județean, evidențiază Cseke Attila.


ISC este un organism prin care statul exercită controlul asupra calității lucrărilor în construcții. Din analiză a reieșit că ISC avea, la finele anului 2020, un număr total de 397 inspectori, dintre care doar 14 la nivelul regional. Astfel, activitatea de control a fost desfășurată într-o măsură covârșitoare la nivel județean. Totodată, Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Est, având atribuția de control în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea construcțiilor, nu are niciun inspector, atribuțiile de control din această regiune fiind deservite exclusiv de inspectorii județeni – a atenționat ministrul.  

Inspectoratul de Stat în Construcții are, la nivel național, 1016 posturi, din care 770 sunt ocupate în prezent. 160 dintre aceste posturi sunt la nivelul intermediar, din care 124 sunt ocupate. Nivelul regional al ISC a cheltuit 21,3 milioane de lei în 2020 pentru salarii, sediu, autoturisme și combustibil, costurile facturilor și alte cheltuieli.

Pe lângă suprapunerea evidentă a sarcinilor de îndeplinit, ISC arată o ineficiență clară în organizare, blocaje instituționale în ambele direcții ierarhice determinate de organizarea și funcționarea greșită, spune ministrul.


Acesta a subliniat: toate celelalte unități din subordinea ministerului au cel mult două niveluri de organizare a structurii.

Ministrul a anunțat: săptămâna viitoare vom supune dezbaterii publice proiectul de act normativ privind eficientizarea ISC prin desființarea structurii regionale, respectând prevederile legale stabilite de Codul Administrativ.

După cum este cunoscut, Inspectoratul de Stat în Construcții a fost înființat prin Ordonanța de Guvern 63/2001, iar prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 26 din 2013 a fost organizat nivelul regional al structurii acestei unități.

Sursă foto: Captură Facebook.com/ Guvernul României

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Audit la liceului „Traian” din Constanța în contextul proiectului de reabilitare prin Programul Operațional Regional

10 Apr 2021 314

Înființat în urmă cu peste patru decenii Imobilul Liceului „Traian” din Constanța va fi adus la standarde europene printr-o investiție din Programul Operațional Regional

16 Mar 2021 754

MDLPA - Ministrul CSEKE Attila, în vizită de lucru în județul Suceava

13 Mar 2021 744

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Propunerea de modificare a actului normativ de reglementare a construcției creșelor în dezbatere publică

11 Mar 2021 681

49 de noi contracte de finanțare, semnate de ministrul Dezvoltării. Pe listă, Constanța și Tulcea

02 Mar 2021 2281

Cseke Attila a semnat noi proiecte de finanțare Crește eficiența energetică la Liceul Teoretic ”Traian” din Constanța

25 Feb 2021 545

MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI Întrevedere oficială între ministrul CSEKE Attila și Excelența Sa doamna Lea STANČIČ, ambasadorul Republicii Slovenia la București

24 Feb 2021 331

Ministrul Dezvoltării a semnat 39 de contracte de finanțare. Babadag și Constanța, pe listă

17 Feb 2021 2361

Cseke Attila îl pune pe liber pe Dayan Fetislam. Se desființează Inspectoratul Regional în Construcţii Sud-Est

05 Feb 2021 3621

Cerere de oprire a lucrărilor la Sala Polivalentă din Constanța. Procesul amânat

03 Feb 2021 1357

Contracte de finanțare semnate de ministrul dezvoltării Ce sumă va primi localitatea Eforie Nord pentru modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 1

02 Feb 2021 887

Ministrul dezvoltării a semnat contractele 559 milioane de lei pentru peste 1300 de ambulanțe noi

01 Feb 2021 585

Demnitari la Cazinoul din Constanța Ministrul Cseke Attila - „Avem toată speranța că anul viitor Cazinoul din Constanța va fi redat publicului“

30 Jan 2021 1207

Ministrul Attila a pășit ieri pentru prima dată în Cazinoul din Constanța

30 Jan 2021 1462

LIVE Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vizită la Cazinoul din Constanța

29 Jan 2021 1802