Ministrul Finanțelor „Trebuie să ajungem la o medie a încasărilor lunare a veniturilor de 40 miliarde lei“

Foto: FacebookMinistrul Finanţelor, Marcel Boloş a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care transmite că în 2024 „trebuie să ajungem la o medie a încasărilor lunare (ANAF, AVR și digitalizare) a veniturilor de 40 miliarde lei“. 

„O problemă recurentă în anul 2023: Atât Vama, similar cu ANAF, au colectat sub plan. Cu excepția ultimelor luni, când eforturile de îmbunătățire a colectării veniturilor au început să se vadă.
Am avut în weekend o discuție cu doamna președintă ANAF pe tema Planului de Venituri pe 2024, care se ridică la 450 miliarde lei.
Obiectivele noastre centrale pe anul acesta sunt măsurabile și transparente: diminuarea decalajului de TVA, majorarea veniturilor în PIB și creșterea gradului de conformare voluntară.

Trebuie să ajungem la o medie a încasărilor lunare (ANAF, AVR și digitalizare) a veniturilor de 40 miliarde lei. O limită la care va trebui să adere toţi cei care lucrează în echipa mea.
Vrei o mai bună colectare în 2023. 

Consolidarea capacității de colectare este unul din pilonii de bază, dacă vrem să atingem recomandările specifice de țară în domeniul fiscal-bugetar.
Deși ANAF și-a îmbunătățit constant activitatea de colectare, pentru corectarea deficitului bugetar este esențial să fim mai eficienți. Evident, prin intermediul digitalizării, dar și prin îmbunătățirea relației cu contribuabilii.

Pe măsură ce avansăm cu procesul digitalizării (e-factura, e-transport, scannere în vămi), vom putea să colectăm informații în timp real despre contribuabili, vom introduce formulare precompletate și vom elimina anumite obligații de raportare.
Sigur, creșterea gradului de conformare voluntară este cea mai eficientă și mai puțin costisitoare cale pentru a ne atinge țintele. Tocmai de aceea, accentul trebuie pus pe dezvoltarea și optimizarea proceselor de activitate care să vină în sprijinul contribuabililor.

În ceea ce privește viitorul inspecțiilor fiscale: nu e suficient doar să creștem numărul lor.
Faptul că organele de control fiscal vor avea acces direct la date și informații din contabilitatea contribuabililor (prin intermediul fișierului SAF-T), înseamnă realizarea de acțiuni de control fiscal de la distanță, fără a se mai impune deplasarea inspectorilor fiscali la sediul contribuabililor.


Apoi, în cadrul procesului de analiză de risc vor fi identificate atât zonele de neconformare, dar și contribuabilii cu risc real de neconformare.
Așa că nu se va umbla în orb, acțiunile de control vor fi țintite, strict la contribuabilii identificați cu risc de neconformare.
Toate sunt măsuri care să ne îndrepte spre o fiscalitate corectă, predictibilă şi cinstită față de mediul de afaceri“ - a mai precizat ministrul Boloș.

Citește și: 

Ministrul Finanțelor, Boloș, despre solicitările protestatarilor„Trebuie să înăsprim măsurile care țin de tranzitarea României”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Marcel Boloș anunță că prin PNRR vor fi recalculate salariile bugetarilor

06 Apr 2024 571

USR și Forța Dreptei au depus moțiune împotriva lui Marcel Boloș

26 Feb 2024 652

Doi noi vicepreședinți ANAF propuși de ministrul finanțelor

18 Jan 2024 654

Ministrul Finanțelor, Boloș, despre solicitările protestatarilor „Trebuie să înăsprim măsurile care țin de tranzitarea României”

14 Jan 2024 1372

Ministrul Marcel Boloș a anunțat când se dă drumul la angajări în sănătate

08 Jan 2024 988

Boloș, despre execuția bugetară în 2023 Calculele ne arată că stăm mult mai bine; sub 5,7% deficit bugetar

08 Jan 2024 634

Ministrul Finanțelor, despre posturile din sănătate Problema aceasta, probabil, se va rezolva în cursul acestei săptămâni

08 Jan 2024 949

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş 2,78 milioane de facturi înregistrate în sistemul e-Factura, în valoare de 16 miliarde de lei

08 Jan 2024 967

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, va cere revocarea din funcție a unor lideri ai ANAF și AVR

30 Dec 2023 1021

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș De modulul e-Factura depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale

30 Dec 2023 683

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii

07 Dec 2023 866

Camera Deputaţilor s-a întrunit pentru a dezbate moţiunea simplă depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Finanţelor​

30 Oct 2023 739

Ministrul Marcel Boloș „În funcţie de cum va evolua partea de sustenabilitate financiară a României, vom mai ajusta aceste măsuri“

19 Sep 2023 716

Noile măsuri fiscale intră în vigoare! Premierul Marcel Ciolacu - „Îmi asum în totalitate aceste reforme chiar dacă ele deranjează anumite persoane“ (VIDEO)

02 Aug 2023 1023

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță- „Cer un control asupra tuturor azilelor de bătrâni finanțate din bani europeni!“

12 Jul 2023 903