Actualitate

Ministrul Mircea Dobre, la Constanţa, dezamăgit de unii hotelieri „Sper să avem un sezon estival mai bun ca anul trecut“ (galerie foto)

Prezent la întâlnirea cu agenţii economici din turism, care a avut loc, ieri, în hotelul Del Mar din Mamaia, ministrul Turismului, Mircea Dobre, s-a declarat dezamăgit de faptul că puţini hotelieri au răspuns invitaţiei de a participa la dezbaterea tehnică. Printre cei prezenţi s-au numărat primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, şi primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru.
 
„În primul rând, mulţumesc celor care au răspuns pozitiv invitaţiei ministerului Turismului de a participa la această dezbatere tehnică privind pregătirea pentru sezonul estival. Aceste întâlniri vor continua şi după data de 1 mai. Sper să avem un sezon estival mai bun ca cel de anul trecut. De la an la an, trebuie să oferim servicii turistice tot mai bune. Trebuie să fim pregătiţi să întâmpinăm turiştii pe litoral. Sunt puţin dezamăgit că nu foarte mulţi privaţi au răspuns la aceste invitaţii, lucru pe care l-am observat şi în zona de sud a litoralului; ar trebui să fie o colaborare mult mai dinamică între privat şi instituţia publică centrală. Venim în faţa dumneavoastră ca să răspundem la întrebările pe care trebuie să ni le puneţi. Chiar dacă vor fi mai încuietoare, trebuie să facem faţă şi să răspundem, ca să fim pregătiţi să primim turiştii pe litoralul Mării Negre“, a declarat, în cadrul întâlnirii. ministrul Mircea Titus Dobre.

„Turismul devine prioritate naţională“

Prezent la dezbaterea tehnică, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a ţinut să precizeze că preferă „calitatea, şi nu cantitatea“. „În primul rând, vreau să salut iniţiativa. Eu nu trăiesc aceeaşi dezamăgire ca domnul ministru. Mă uit în sală şi pentru mine contrează calitatea, nu cantitatea celor prezenţi. Ştiu că aici sunt oameni cu experienţă, care ştiu bine ce au de făcut. Multă vreme am fost separaţi, cu toţii, autoritatea locală cu cea centrală, privatul de public. Cred că, în momentul de faţă, odată cu înfiinţarea Ministerului Turismului, turismul devine prioritate naţională şi fiecare dintre noi trebuie să sprijine acest deziderat comun, care înseamnă un procent mai mare din PIB.
 
Evident că, la nivel local, interesele se dezvoltă. Spre exemplu, municipiul Constanţa, care a fost declanşator pentru schimbarea litoralului românesc, îşi propune să-şi extindă durata sezonului estival, să creştem numărul nopţilor de cazare. Pentru asta, trebuie să ştim, în primul rând, câte camere avem, care este structura de cazare, câte locuri de parcare sunt disponibile, pentru atragerea numărului de turişti, pe perioade cât mai mari. Mă bucur că domnul ministru bate toată ţara. Dar, la nivel local şi regional, problemele, în loc să devină mai puţine, devin mai multe. Cred că de aici fiecare trebuie să îşi ia răspunderile. Şi la nivel local, şi la nivel judeţean, şi la nivel regional.
 
Eu am înţeles că, prin înfiinţarea Ministerului Turismului, nu va veni ministrul să facă treaba primarului, nu va veni ministrul să facă treaba proprietarilor de afaceri, ci va veni să vadă unde există bariere în dezvoltare şi să le elimine. Din perspectiva municipiului Constanţa, avem, de anul trecut, nişte plaje largi, frumoase. Centrul istoric se transformă, de la o zi la alta, într-un punct de atracţie, iar interesul meu este să unesc cele două trupuri - Mamaia şi Constanţa - şi să generăm dezvoltare, aşa cum am făcut către Năvodari. Noi putem planifica şi schimba nu numai mentalităţi, dar şi tendinţe de dezvoltare, dacă lucrăm coordonat şi planificat“, a punctat Decebal Făgădău. 

„Neversea va creşte de la an la an şi va depăşi Untold“ 

În acest context, edilul-şef al municipiului Constanţa a vorbit şi despre Festivalul Neversea. „Nu va fi un Untold mai mic, Neversea va creşte de la an la an şi va depăşi Untold. Avem multe evenimente şi vrem să extindem staţiunea Mamaia înspre Năvodari şi înspre Constanţa, să dăm un semnal că, de la un capăt la celălalt, de la Sulina până la Vama Veche, suntem o mare familie şi ne interesează să construim un produs turistic complet integrat, care se numeşte Dobrogea, care are tradiţii, cultură, înzestrare, cu oameni buni, specialişti. Eu am venit doar să dau acest mesaj de susţinere de unificare a eforturilor.
 
Din punct de vedere tehnic, avem multe probleme, fiecare dintre noi, privaţii, domeniul public. Plecând de la inventarierea domeniului, eu mă cert cu Apele Române, că nu ştim unde e graniţa. Sunt multe lucruri de făcut. Am venit pentru a spune că municipiul Constanţa va fi pilon al unirii, dar şi un factor activ. Vom sprijini eforturile de unire şi cred că vom rezolva toate problemele. Văd în sală că sunt operatori economici foarte activi, care au făcut echipă bună cu ministrul la legea impozitului specific“, a mai spus primarul Constanţei.

Făgădău, despre taxa de promovare 

Ulterior, Decebal Făgădău le-a mulţumit reprezentanţilor Asociaţiei Patronale Mamaia pentru activitatea depusă. „Taxa de promovare s-a născut aici. Taxa de promovare şi-a atins obiectivul. Am un dialog permanent cu cei din Mamaia, cu cei din Satul de Vacanţă, astfel încât să schimbăm, pe viitor, destinaţia taxei de promovare într-o taxă de dezvoltare şi promovare a turismului. Cu alte cuvinte, trebuie să ducem strategia de dezvoltare turistică a municipiului, ulterior, a judeţului, ulterior, a regiunii, în rândul profesioniştilor. Este importantă planificarea evenimentelor pe anul viitor. Trebuie să planificăm împreună calendarul de evenimente pe anul viitor, vreau să stabilim împreună liniile directoare. Dincolo de acest mesaj, Mamaia şi Constanţa sunt pregătite să îşi întâmpine turiştii. Fie în minivacanţa de 1 Mai, fie în sezonul estival. Vom depăşi cifrele de anul trecut. Noi vom veni mereu cu soluţii, nu doar criticând problema“, a mai spus primarul Făgădău.

Primarul Chelaru şi proiectele turistice din Năvodari 

La eveniment a fost prezent şi primarul de la Năvodari, Florin Chelaru, care a ţinut să declare că oraşul pe care îl administrează va deveni zonă de interes pentru antreprenorii din turism. „Năvodari nu este un oraş istoric, dar în acest moment pregăteşte dosarul pentru a deveni oraş turistic. Acest proiect este important pentru mine şi pentru Năvodari. Am în derulare proiecte care vizează strict turismul din zona oraşului: pe PNDL am proiecte care ţin strict de infrastructură, utilităţi, toată zona de litoral va fi modernizată, dacă mă ajută Dumnezeu. Anul trecut, am terminat PUZ-ul, acum întreaga zonă este în construcţie, eu cred că va deveni o zonă de interes şi în viitorul apropiat să tindă către staţiunea Mamaia. Ca primar al oraşului, îmi doresc să vin în sprijinul tuturor celor care consideră că pot, în Năvodari, să îşi dezvolte afacerile în domeniul turismului“, a subliniat primarul Chelaru.

„Forţa de munca în turism este un dezastru“

Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, a ţinut să-i amintească lui Mircea Dobre că turismul duce lipsă de forţă de muncă calificată. „Forţa de muncă în turism este un dezastru. Trebuie să facem ceva în acest sens, pentru a putea oferi servicii de calitate. Mamaia trebuie să devină un model pentru restul staţiunilor“, a spus Nicolae Bucovală.

Se vrea un dialog între autorităţi şi operatorii din turism  

Mohammad Murad, de la Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, a reamintit cât de importantă este comunicarea dintre autorităţi şi mediul de afaceri. „Mai întâi, apare o lege, apoi ne întâlnim şi ne gândim cum să o schimbăm. Nu e mai bine să existe dezbateri publice cu mediul de afaceri? Noi, firmele româneşti, facem investiţii importante în turism. Dar ce avantaje avem noi, firmele româneşti, de la Guvernul României? Sunt firme străine care au avantaje, iar firmele româneşti nu. Vrem un dialog civilizat cu ANAF. În plin sezon estival, avem controale de la ANAF şi primim amenzi. Dacă un angajator are un angajat la negru, i se face dosar penal. Dar câte persoane sunt în ministere care nu fac nimic? Celor care stau degeaba în ministere şi primesc bani li se face dosar penal? Mediul de afaceri plăteşte 10 milioane de euro pe an pentru angajaţi. Oamenii pleacă din România. Noi, cei din turism, nu avem oameni. Nu găsim angajaţi. Domnule ministru, să stăm la masă şi să discutăm toate aceste probleme“, a spus Murad.
 
La finalul întrevederii de lucru, ministrul Mircea Titus Dobre a spus că va merge să viziteze plajele de pe litoralul românesc, de 1 Mai, împreună cu Corpul de Control din cadrul Ministerului Turismului.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Carta Albă a turismului din România“, lansată la Constanța. Cine participă la eveniment (galerie foto)

10 Jul 2018 606

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, mesaj de susținere pentru premierul Mihai Tudose. Ce a transmis acesta

13 Jan 2018 979

O nouă rundă de discuții între Ministerul Turismului și ANPC. Ce subiecte au fost dezbătute

12 Dec 2017 746

Anunț important de la Ministerul Turismului. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2018

11 Dec 2017 1031

Ministrul Turismului, întâlnire cu reprezentanții ANPC. Ce subiecte au fost analizate

11 Dec 2017 551

România – Portugalia, Memorandum de Înțelegere privind cooperarea în domeniul turismului

21 Nov 2017 1139

Ministerul Turismului organizează ședință operativă în urma cazului Omnia Turism

20 Oct 2017 739

Cazul Omnia Turism schimbă legislația în domeniu. Agențiile de turism nu vor mai putea vinde pachete turistice mai devreme de 12 luni de la data plecării

18 Oct 2017 1310

Cazul Omnia Turism. Ce a declarat ministrul turismului şi care este situaţia românilor păgubiţi

18 Oct 2017 1252

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, se află în perioada 25-28 septembrie 2017 la Bruxelles, pentru a participa la o serie de acțiuni de interes comun în domeniul turismului

28 Sep 2017 1542

Astăzi este Ziua Mondială a Turismului. Ministerul lansează Ghidul Turistului Responsabil

27 Sep 2017 849

Se doreşte înfiinţarea unei noi structuri de ordine publică - Poliţia Turistică!

27 Sep 2017 1203

Clasificarea unităţilor turistice, în sarcina Consiliului Judeţean Proiectul Legii Turismului introduce dreptul de preempţiune pentru hotelieri privind închirierea plajelor (galerie foto)

26 Sep 2017 957

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre participă la Constanța la o dezbatere publică a proiectului Legii Turismului (document) (galerie foto+video)

25 Sep 2017 1465

Proiectul Legii Turismului se discută şi la Constanţa

25 Sep 2017 810

Delegație condusă de ministrul Mircea Dobre la cea de-a 22-a Adunare Generală a Organizației Mondiale a Turismului, Chengdu, China (galerie foto)

15 Sep 2017 691

Ministrul Turismului a declarat că Portul Diamant va fi amenajat la granița dintre Constanța și stațiunea Mamaia. Ce alte investiții vor avea loc pe litoral

30 Aug 2017 814

Instituțiile publice pot acorda vouchere de vacanță, în 2017, dacă le cuprind în buget la rectificare. Ce se întâmplă cu acestea din 2018

02 Aug 2017 1035

Staţiunea Mamaia ar putea avea primărie? Cine a lansat ideea şi ce spune prim-ministrul Tudose (video)

20 Jul 2017 8686

Investiţie de milioane de euro Prim-ministrul Tudose, Liviu Dragnea şi ministrul Turismului au tăiat panglica hotelului de cinci stele Phoenicia Royal, al lui Mohammad Murad (galerie foto)

20 Jul 2017 3365

Liderul comunist Liu Yunshan‎ a decolat de pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu

18 Jul 2017 1209

Voucherele de vacanță pe ultima sută de metri. Când vor fi oferite angajaților

30 Jun 2017 1175

Shhaideh, Mişa şi Dobre CV-urile, averile şi interesele miniştrilor constănţeni din cabinetul Tudose (documente)

29 Jun 2017 4971

Wall-street. Ministrul Turismului Nu văd cum se poate face exportul nămolului din Lacul Techirghiol, cred că este o temă falsă

04 Jun 2017 3309

Vinul.ro Ministrul Turismului crede într-o Zi Națională a gastronomiei și vinurilor

30 May 2017 3508

Legea turismului şi legea tichetelor de vacanţă intră în dezbatere publică

22 May 2017 1823

Ministerul Turismului a organizat workshop-ul cu tema „Master planul de investiții în turism”

15 May 2017 875

info-sud-est.ro Desființarea Liceului Agricol „Palas” și planurile ministrului Dobre

03 Apr 2017 995

Ministrul Mircea Titus Dobre, la simpozionul organizat de CCINA Constanţa „Turismul este o prioritate pentru România“. Ce a mai declarat (video)

04 Mar 2017 1729

LIVE TEXT Ministrul Turismului, supărat de absenţa reprezentanţilor ABADL la simpozion. Ce vrea să-i determine pe români (video)

03 Mar 2017 1296

Mohammad Murad, preşedintele FPTR - „Nu putem aştepta şase luni ca primarul să semneze o autorizaţie pentru refacerea unei faţade“

03 Mar 2017 3692

Liceul Agricol Palas va fi desfiinţat! Ce declară ministrul Mircea Titus Dobre

03 Mar 2017 3883

LIVE TEXT. Prezent ministrul Mircea-Titus Dobre Are loc simpozionul „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017” (galerie foto+video)

03 Mar 2017 1903

Ministrul Mircea Titus Dobre, la deschiderea oficială a Târgului de Turism. Ce spune despre strategia pentru promovarea litoralului

16 Feb 2017 1222

info-sud-est.ro Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului

02 Feb 2017 1491

Profit.ro Bugetarii vor primi, în premieră, în jurul datei de 1 iulie, tichetul de vacanță egal cu un salariu minim

24 Jan 2017 7717

Ce așteptări are ANAT de la noul ministru al Turismului, Mircea-Titus Dobre?

05 Jan 2017 970

Constănțeanul Mircea-Titus Dobre, propus ministru al Turismului, la al doilea mandat de deputat

03 Jan 2017 1274

Averile constănțenilor Sevil Shhaideh și Mircea Dobre, propuși la conducerea a două ministere din guvernul Grindeanu (documente)

03 Jan 2017 3411

Liviu Dragnea a prezentat propunerile de membri ai Guvernului din partea PSD. Tăriceanu - din partea ALDE

03 Jan 2017 897

România TV Lista oficială a Guvernului PSD - ALDE. Sevil Shhaideh şi Mircea Titus Dobre, din Constanţa, în componenţă

03 Jan 2017 2820

UPDATE Doi constănțeni ar putea face parte din noul Guvern Sorin Grindeanu. Ce spune Mircea Titus Dobre

02 Jan 2017 6184

A fost anunţat cabinetul Victor Ponta

02 May 2012 1256