Actualitate

Clasificarea unităţilor turistice, în sarcina Consiliului Judeţean Proiectul Legii Turismului introduce dreptul de preempţiune pentru hotelieri privind închirierea plajelor (galerie foto)

Ministrul Turismului a condus, ieri, la Constanţa, dezbaterea pe marginea proiectului Legii Turismului. La eveniment au participat şi directorul Camerei de Comerţ Constanţa, Dănuţ Jugănaru, preşedintele Patronatului Delta Dunării, Daniel Iluşcă, prim-vicepreşedintele FPTR, Nicolae Bucovală, dar şi operatori turistici din Constanţa, Tulcea, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila. 
 
Proiectul Legii Turismului cuprinde opt capitole; fiecare a fost trecut în revistă şi s-au făcut propuneri pe marginea acestora. Printre obiecţiile ridicate de reprezentanţii prezenţi la dezbatere, reamintim menţiunea directorului CCINA, Dănuţ Jugănaru, care a propus introducerea în lege a faptului că turismul este o prioritate naţională. La rândul său, reprezentantul FTPR, Nicolae Bucovală, a ridicat problema necesităţii legiferării activităţii practicate de cei care închiriază turiştilor apartamente pe timpul sezonului estival. O altă chestiune pe care operatorii din turism şi-o doresc elucidată este conceputul de definire a complexului turistic.
 
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a vorbit despre nevoia de definire unitară a complexului hotelier, precum şi despre cea a definirii taxei de promovare pentru finanţarea OMD (Organizaţii de Management al Destinaţiei). De asemenea, Făgădău susţine includerea camerelor de comerţ în cadrul acestor organizaţii.
 
În privinţa taxei de promovare, ministrul Turismului a apreciat că acest atribut revine fiecărui consiliu local în parte, potrivit Codului Fiscal.
 
Un alt subiect intens dezbătut a fost clasificarea unităţilor turistice, acţiune care, potrivit proiectului Legii Turismului, se va realiza de la 1 ianuarie 2018, timp de 12 luni, de consiliile judeţene, care în primul an de activitate pe acest segment, vor fi asistate de Ministerul Turismului. Operatorii din turism au cerut ministrului să introducă şi privaţii în acest proces de clasificare, aşa cum se întâmplă în alte state europene. Propunerea nu a fost acceptată de oficialul de la Turism, care a precizat că sistemul privat nu este suficient de matur pentru a fi cooptat în mecanismul de clasificare.
 
Dincolo de activitatea de clasificare, autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia de a organiza centre de informare şi promovare turistică la nivelul fiecărei staţiuni turistice şi balneare şi la nivelul fiecărui municipiu reşedinţă de judeţ.
 
Înfiinţarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism a fost o altă temă a dezbaterii de la Constanţa. Ministrul Dobre apreciază că, prin crearea acestui sistem, autorităţile vor putea identifica mai uşor zonele de atracţie pentru turişti. Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR) va fi gestionat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi va cuprinde date despre toţi turiştii din ţară.

Legea Turismului va intra în vigoare în 180 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, iar Dobre ar dori ca proiectul să treacă de Parlament până la finalul acestui an.
„Este un proiect de lege la care Guvernul ţine foarte mult, este şi în programul de guvernare şi orice este în programul de guvernare are statut de lege. În ceea ce priveşte turismul de pe litoral şi din Deltă, ne dorim să consfinţim prin acest normativ dreptul de preempţiune pentru cei care deţin unităţi de cazare în Dobrogea pentru închirierea plajelor, pentru a închide astfel un cerc al serviciilor pe care le oferă. Noua lege face referire şi la agrementul pe care ar trebui să-l ofere complexul hotelier“, a afirmat Mircea Titus Dobre, la Constanţa.
 
Chestiunea legată de plajele de pe litoral urmează să fie discutată de Mircea Dobre şi cu ministrul Apelor, apoi vor fi stabilite şi criterii clare de aplicare a acestor prevederi.
 
Directorul Direcţiei Apelor Române Dobrogea - Litoral, Hristu Uzun, a afirmat, în cadrul dezbaterii, că plaja este suficientă pentru toţi turiştii care vin pe litoral.
 
Întrebat dacă viitoarea Lege a Turismului va păstra prevederea legată de capetele de sezon - sezonul turistic estival pe litoralul Mării Negre începe la data de 1 mai şi se încheie la data de 30 septembrie, iar operatorii economici care administrează structuri de primire turistică clasificate de pe litoralul românesc au obligaţia să asigure funcţionarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare şi a celor de alimentaţie publică pe toată perioada sezonului -, Dobre a declarat, pentru ZIUA de Constanţa: „Prevederea există în draftul de lege, dar trebuie să ne mai gândim dacă o păstrăm sau nu. Nu cred că trebuie să obligăm operatorul economic să ţină deschis, piaţa le va aşeza pe toate, inclusiv concurenţa între operatori, va regla această activitate“.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dezbatere publică pentru investiţia societăţii Briza Mării Negre SRL în Eforie Nord

16 May 2019 598

Dezbatere publică anunţată de APM Constanţa pentru blocul ridicat de Geomarco Construct pe strada Bucovinei

29 Sep 2018 703

Primăria Constanţa organizează dezbatere publică pe marginea strategiei de dezvoltare şi promovare turistică. Vezi când are loc întâlnirea?

28 Feb 2018 625

Dezbatere publică pentru proiectul SC Xanadu Turism SRL. Investitorul vrea să transforme un grup sanitar din Mamaia în pensiune turistică

03 Nov 2017 935

Dezbatere la Consiliul Judeţean Tulcea pe tema problemelor din Delta Dunării

03 Oct 2017 1413

Premierul Tudose, despre masterplanul pe turism Va trebui să fim suportul din biotopul turistic, cu ce înseamnă drumuri, infrastructură

18 Jul 2017 740

Legea turismului şi legea tichetelor de vacanţă intră în dezbatere publică

22 May 2017 2086

Constănţenilor nu le pasă Ce planuri are CJC pentru reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia?

01 Oct 2016 1092

Valoarea proiectului a fost estimată la 5.000.000 de euro Teatrul de Vară Mamaia, în dezbatere publică

30 Sep 2016 1298

Dezbaterea privind reabilitarea monumentelor istorice, neinteresantă pentru constănţeni

21 Sep 2016 1586

CJC propune Cinci proiecte în dezbatere publică!

14 Sep 2016 2085

Propuneri şi dezbatere publică Reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia, pe agenda de priorităţi a CJC

02 Sep 2016 2979

Zeci de parlamentari la Constanţa FPTR cere condiţii pentru un turism românesc performant şi reînfiinţarea ministerului (galerie foto)

16 Jun 2016 1982

Întâlnire între senatori şi hotelieri Senatorul Nicolae Moga, lobby pentru construirea Spitalului Regional la Constanţa

15 Jun 2016 1720

UPDATE3-Făgădău, faţă în faţă cu investitorii şi oamenii de afaceri din Constanţa (galerie foto)

22 Feb 2016 1730